Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 януари 2022

Снимка: Радио ВИДИН

В събота, 15 януари, от 13 часа, на съботния пазар до стадион "Георги Бенковски" във Видин Гората.бг ще подари 10 000 плодни и декоративни дръвчета на жители на Видин и региона, като ги раздава директно на всеки желаещ.


Новите случаи на COVID 19 за денонощие у нас надхвърлиха 7 хиляди за първи път от началото на пандемията, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ.


70 са новите случаи на коронавирусна инфекция в , съобщиха от Регионалната здравна инспекция.


Хиляди хора се събраха на пл. „Народно събрание“ в София за участие в националния протест срещу зеления сертификат и противоепидемичните мерки, организиран от партия „Възраждане“. Има протестиращи от цялата страна, стигна се и до сблъсъци. 


Стефан Красимиров Стефанов е назначен за областен управител на област Врацасъобщиха от правителствената пресслужба.


В началото на новата 2022 година все повече българи си задават въпроса как да съхраня спестяванията си и да ги предпазят от ефекта на нулевите лихвени проценти и ускоряващата се инфлация.

Отчитат ръст на клиентите на Националната агенция за приходите (НАП) в Монтана, платили на ПОС терминал през изтеклата 2021 година. 3800 данъкоплатци и осигурители са платили с карта задължения през ПОС терминал в офиса на НАП в Монтана през изтеклата година, което е с 45 на сто повече в сравнение с 2020-а. Услугата е предпочитана, тъй като картовите преводи през ПОС терминалите на агенцията не само са безплатни, но и плащането се отразява веднага в данъчно-осигурителната сметка на клиента, съобщават от НАП Монтана. 

66% от местните данъци и такси са събрани в община Кула за 2021 година- това е с 4% повече от 2020 г. 71,32 % е събираемостта на данък сгради за град Кула, което е най-високото изпълнение на плана при местните налози.


Д-р Костадин Шахов ще бъде предложен за нов управленски мандат начело на Белодробната болница във Враца, след като във вторник сегашният шеф на лечебното заведение спечели конкурса. Той беше единственият кандидат в надпреварата.


С няколко инициативи започва дейността си Младежкият дом във Враца през новата 2022 година.


Два чипровски килима от 18 век получи историческия музей в Чипровци.


Дарение от книги получи библиотеката на Народно читалище „Развитие 1926“ във видинското село Антимово.


Започна набирането на материали- стихове, разкази и картини, за 9-ото издание на алманаха "Под лъчите на слънцето". Сборникът се издава от Конфедерацията на българските писатели, клон Враца.


Къси разкази са събрани в новата книга на адвокат Десислава Каменова. Сборникът "Гаврил"на родената във Видин юристка излиза от печат на 14 януари.


"Терзания с вишни" е разказ, написан от единайсетокласничката Изабел Спасова от Монтана. С тази творба момичето участва в Националния литературен конкурс "Земята на пеещите колелета".


С трета награда за проза е отличен разказът "Глътка живот или..." на писателката от мездренското село Зверино Дарина Цветкова в конкурса "Кръстьо Хаджииванов". Конкурсът е организиран от Съюза на независимите българските писатели и Регионалното управление на образованието в Благоевград.


На 72-годишна възраст почина дългогодишният треньор по кану-каяк Искрен Георгиев-Иси.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще преглеждат безплатно за рак на гърдата във Враца

Община Враца се включва в национална кампания срещу рака на гърдата, съобщиха от местната управа.  Кампанията се организира от Сдружение на жените мотористи "Lady Bikers MPowered Bulgaria".  На 12 октомври, събота от 09:00 часа в Медицински център "Фактор 2000" ще се извършват безплатни прегледи за рак на гърдата. Скринингът ще се провежда от д-р..

публикувано на 09.10.24 в 07:35

Катастрофа блокира пътя за Брегово

Катастрофа блокира движението в двете посоки по пътя Видин - Брегово, преди разклона за Майор Узуново.  По информация на Радио Видин, цистерна се е ударила в мантинелата, има тежко пострадал и разлив на гориво. Прави се оглед от криминолози, на мястото на инцидента има линейка и пожарен автомобил.  Всички МПС изчакват на място и движението..

публикувано на 08.10.24 в 22:10

Снимката на 8 октомври 2024 година

Общо 45 случая на остри заразни заболявания са регистрирани з a седмица в Монтанско , показват данните на здравните власти. 26 от тях са на болни от COVID-19. Регистрирани са и четири случая на варицела, както и един вирусен хепатит. През седмицата нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания е завишено,..

публикувано на 08.10.24 в 18:05

Читалището във Видин обяви конкурс за есе

Народно читалище "Цвят 1870" във Видин , със съдействието на Регионално управление на образованието,  обявява  Литературен конкурс за есе п о повод Деня на народните будители, 1 ноември . Темата е "Народните будители и техните поуки".  Право на участие имат всички ученици от V до ХІІ клас.  Литературните творби в обем до 2 стандартни..

публикувано на 08.10.24 в 16:54

Прокуратурата обвини мъж за грабеж в игрална зала в Оряхово

Районна прокуратура – Враца привлече в качеството на обвиняем 26-годишен мъж по досъдебно производство за извършен грабеж . Престъплението е извършено тази сутрин, около 05:30 часа в игрална зала в Оряхово . Извършителят заплашил с нож крупие в обекта и отнел 3302 лева от оборота.  Задържаният за престъплението мъж е направил самопризнания и..

публикувано на 08.10.24 в 16:34

Подвижна секция ще има на изборите за кмет в Габровница

Назначиха една подвижна секция за извънредните избори за кмет в монтанското село Габровница . Вотът е на 20 октомври. Общинската избирателна комисия в Монтана назначи една подвижна секция от 6-ма членове за кметските избори в Габровница. Десет жители на селото са изявили желание да гласуват в домовете си поради невъзможност да отидат до..

публикувано на 08.10.24 в 15:06

"Дунавски изгрев" е новата книга на видинчанина Петър Петров

Краеведът от Видин Петър Петров издаде н ова книга със заглавие "Дунавски изгрев" . Изданието е сборник, в който авторът събира свои и чужди разкази, поезия, статии и афоризми от региона. Чрез книгата се старая да преоткривам видинската литературна история, каза  Петър Петров : "Те са едно богатство на нашия край и в техните творби са..

публикувано на 08.10.24 в 15:00