Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Военен диригент със спомени за живота си и неговия учител Дико Илиев

Военен духов оркестър
Снимка: БГНЕС
Възпитаник на маестро Дико Илиев е гост днес в "Думата имат старейшините". Това е военният диригент на духова музика, офицер Иван Денов. Той е роден в село Остров преди 84 години. Завършил е Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” и е бивш директор на военно-музикалното училище в София.


"Бил съм музикантски ученик при Дико Илиев. Това беше преди да отида в гимназията. Три месеца бях музикантски ученик в духовата военна музика в град Оряхово, 36 полк, пехотен. Само лятото бях, по негово настояване бай Дико така викаше: "Ти отивай в гимназията да се учиш, да си учиш музиката по пътя на науката". Той беше капел майстор там на духовата музика, аз бях на 14 години тогава... В  София завърших и след това 5 години бях сержант във военните оркестри... Станах студент, като капел майстор завърших 65-а, 66-а година музикалната академия. Най-много време- 15 години, бях във Велико Търново, във военното училище "Васил Левски". Там бях военен диригент на духовия оркестър, на военната музика. Военните оркестри си имат своя така протоколна дейност свързана с армията, с походите, с програми, с манифестации, паради, военни клетви, концерти. Във Велико Търново лятно време свирехме в парка. Навън имахме специална сцена..."


Какво е трябвало да извършват армейските музиканти по време на евентуално военно време и мнението на Иван Денов за пандемията от COVID-19 и ваксините- в звуковия файл.


Вижте още

"Неделник" от 16 януари 2022 година

"Хората не забелязват дали е лято или зима, когато са щастливи" - е казал Антон Чехов. А пък аз казвам, че с "Неделник" всички са щастливи- стига да намерят нещо в снега... Започваме с една награда за проза с която беше отличен разказа "Глътка живот или..." на писателката от Зверино Дарина Цветкова в конкурса "Кръстьо Хаджииванов" организиран от Съюза..

публикувано на 16.01.22 в 14:21

Духовната проказа

Неделята, в която се намираме днес е обявена като Дванадесета неделя след Неделя подир Въздвижение – на 10-те прокажени, което означава, че богослужебният ред ни предлага като евангелско четиво една Евангелска сцена, в която Христос изцелява десет човека, болни от проказа. "Свети апостол и евангелист Лука свидетелства, че..

публикувано на 16.01.22 в 08:00

В Градец събират помощи за семейство, което пострада при пожар

Във видинското село Градец събират средства за семейство, чийто дом беше опожарен преди дни. Трагедията става на 7 януари вечерта в дома на Светлин Гунчев. Огънят е пламнал на втория етаж в къщата, където имало запалена печка на дърва и въглища. Всичко става, докато мъжът е на работа. Унищожен е покривът, а къщата става необитаем...

публикувано на 15.01.22 в 10:05

Видинско читалище участва в създаването на компютърни програми за безопасност на пътя

Компютърни програми ни показват опасностите на пътя при управление на превозно средство под въздействието на стимуланти. Видинското читалище "Светъл ден-2009" до сега участва в разработването на няколко такива софтуерни продукта. Последният е в партньорство с организации от държави в Южна Америка и с финансовата подкрепа на програма "Еразъм +" на..

публикувано на 15.01.22 в 09:10

Платформата "Careers for Students" в помощ на студентите

В началото на новата година бе открита стартъп платформата  Careers for Students . Това е място в помощ на българските студенти-бакалаври, магистри и докторанти, за намиране на стаж, работа, стипендии, конкурси и т.н. Две млади дами стоят зад създаването ѝ- Надя Манова и Габриела Дочева, които са студентки по “Медии и журналистика” в УНСС. Според..

публикувано на 14.01.22 в 12:10

Преподавател: Логиката вече е бич за децата

Днес,14 януари, отбелязваме Световния ден на логиката , обявен за такъв от ЮНЕСКО на 13 ноември 2019 г. Той е включен и в календара на Международните дни на организацията. През тази година Световният ден на логиката ще се проведе за четвърти пореден път. Събитието се ползва с изключителна популярност. През миналата година то е отбелязано с 82..

публикувано на 14.01.22 в 11:53

Отец Славейко: "Музиката е в душата ми"

Поп Славейко Славчов служи в село Славотин и още две села в община Монтана - Клисурица и Долна Рикса . Че го обичат хората, е факт, но с него разговаряме за любовта му към народната музика. Освен че е самодеец, той е и председател на читалище "Народна просвета" в село Смоляновци. Не се учудвайте. Дядо му по майчина линия- Стоян, го..

публикувано на 14.01.22 в 11:25
Подкасти от БНР