Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пада възрастта на децата с противообществени прояви в община Ново село

Снимка: Светла Бондова

За момчета възрастовата граница е 10 години, а за момичета - 11. Увеличен е и броят на възпитателните дела, които са разглеждани от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. За 2020 г. те са били 26, а за изминалата 2021-ва са вече 36. По-голямата част от тях са възпитаници на Центровете за настаняване от семеен тип за деца.

Тревожното е, че има малолетни с по няколко дела. Комисията разполага с трима обществени възпитатели  - психолог, социален работник и специален педагог, които в зависимост от простъпката, работят с децата до три месеца. Другата мярка, която се прилага е насочване към Центъра за обществена подкрепа (ЦОП)- част от социалните центрове, работещи с деца. Там е съсредоточена работата върху превенция на девиантното поведение, която може да бъде индивидуална и групова. Друго наказание, което е налагано, е упражняване на труд в полза на обществото. Това става под погледа на надзорник и обикновено се полага в Центровете за настаняване от семеен тип, където живеят децата или в градинката на площада в Ново село.


Добрата новина е, че престъпленията през миналата година са леки - дребни кражби и вербална или физическа агресия без телесни повреди, установявани от лекар. Причините, както изтъкна секретарят на Местната комисия Латинка Борисова са в недообмисляне на нещата, неумение да се контролира агресивното поведение, неумение да се решават проблемите с диалог. А в дъното стои семейството, оставило децата си на уличното възпитание, което ги е довело до живот в  социални институции.


Ръководството на Местната комисия се съсредоточава върху обучението на възпитатели за работа с деца, попадащи в рискова група. Секретарят на комисията, психолозите на СУ "Св.Св. Кирил и Методий" и ЦОП в Ново село регулярно провеждат срещи с персонала на четирите социални институции в селото за обсъждане на казуси и планове за работа с деца.


Центърът за наркотици към Община Видин също гостува на децата от социалните институции в Ново село.


Пълният отчет на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни ще бъде обсъден на заседание на Общинския съвет в Ново село, което ще се състои на 17 януари от 10 часа.

Вижте още

57 катастрофи регистрираха за месец във Врачанско

През декември 2021 г. в област Враца са регистрирани 57 пътно-транспортни произшествия, от които 14 са тежки, съобщиха от МВР-Враца. При катастрофите са убити 2-ма и ранени 21 души. В сравнение със същия месец на предходната година, ПТП-тата са били с 4 повече, загиналите са с 1 повече, а ранените са със 7 по-малко. През месеца за..

публикувано на 16.01.22 в 13:56

Покачва се заболеваемостта от COVID-19 във Врачанско

Още 61 жители на Врачанско имат COVID-19, това показват данните на регионалната здравна инспекция за 15 януари. 32-ма от тях са жители на областния град или селата от община Враца, което задържа висок процентът на заболели -  796.59 на 100 000. Средната заболеваемост за областта продължава да се покачва и вече е 673 на сто хиляди, но в същото..

публикувано на 16.01.22 в 10:14

Няма нарушения на трудовата дисциплина във видинската болница

Видинската болницата е оказала пълно съдействие на проверката, извършена от Главна инспекция по труда, каза директорът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова. Проверката беше извършена в края на миналата година по настояване на министъра на здравеопазването Асена Сербезова след протест на уволнени санитари от спешното отделение. "Доклада от..

публикувано на 16.01.22 в 08:33
Свети Ромил Видински Бдински

Почитаме паметта на Свети Ромил Видински

Паметта на Свети Ромил- духовен покровител на Видин почита днес, 16 януари Православната църква. Родно място на преподобни Ромил е бил град Бдин Видин. Майка му била българка, а баща му - грък, обясни отец Илия Симеонов , служител на Видинска епархия: "Когато пораснал родителите му искали да го задомят, но той избягал тайно от тях в столицата Търново...

публикувано на 16.01.22 в 08:20

151 нови случая на COVID-19 в Северозапада

Близо двоен спад на новозаразени с COVID-19 в Северозапада спрямо вчера, отчитат здравните власти. В трите области са регистрирани 151 нови случая. В област Видин са отчетени 55 положителни проби, във Враца 61, докато в Монтана 35 души са новозаразените. 4 389 са новите случаи на коронавирус в страната за последните 24 часа. Положителни са 16,2% от..

публикувано на 16.01.22 в 07:53

Над 10 000 дръвчета раздадоха днес във Видин

10 хиляди и 500 дръвчета раздадоха днес във Видин доброволци. Стотици хора си взеха дръвчета, каза за Радио ВИДИН Никола Рахнев - създадетел на инициативата Гората.бг. "Раздаването на дръвчетата във Видин върви изкючително интензивно, но малко динамично. Хората са с много голям ентузиазъм, който на моменти дори прелива в свръхжелание, но радвам..

публикувано на 15.01.22 в 15:12

Асфалтираха улица "Васил Левски" в Кула

Асфалтирането на улица „Васил Левски“ в град Кула , както и на три пресечки на тази улица по програма „Развитие на селските райони“ премина без наложени финансови корекции в края на 2021 година. „Удовлетворен съм от това, че преди 2 месеца разплатихме улица „Васил Левски“  и отново няма общината нито един лев наложена финансова корекция...

публикувано на 15.01.22 в 12:18
Подкасти от БНР