Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 17 януари 2022 година

Неотдавна имаше и такива ваканции
Снимка: Радио ВИДИН

Внесоха предложение за извънредна ваканция за учениците между двата учебни срока в деловодството на Министерството на образованието и науката. От Съюза на работодателите в системата на народната просвета предлагат ваканцията да бъде от 28 януари до 2 февруари, включително. По график ваканцията трябва да е само един ден - на 1 февруари. От Синдикат "Образование" предлагат междусрочната ваканция на учениците да бъде удължена от 31 януари до 4 февруари.

Новозаразените с COVID-19 в Северозапада са
 67. В област Видин 9 души са новите носители на заразата, във Враца- 36, докато в Монтана 22 проби са положителни.

Цяло училище във Врачанско е поставено под карантина заради големия брой заболели учители и невъзможност да продължи присъственото обучение в реална среда. Учениците от криводолското село Ракево са преминали към онлайн обучение.

Ванина Вецина е назначена за областен управител на област Монтана. Тя поема поста от Валери Димитров, който пое ръководството на областната администрация в Монтана по време на служебното правителство, като смени на позицията Росен Белчев.

Бившият кмет на Видин Герго Гергов осъди прокуратурата. Заради това, че е бил незаконно обвинен в четири престъпления прокуратурата да плати 83 хиляди лева на бившия кмет на Видин Герго Гергов, отсъди Окръжен съд- Монтана. Припомняме, че три от повдигнатите обвинения срещу Герго Гергов са от 2014 г. и едно- от 2016 г.

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) започна проверка в Община Лом. Проверяват се две обществени поръчки - за проектиране на компостиращи инсталации за разделно сметосъбиране и за саниране на сгради в кметствата на селата Сталийска махала, Замфир и Долно Линево.

Кметът на Монтана Златко Живков взе участие в онлайн заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България в преговорите с вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев и екипът му за бюджет 2022 година. От април до сега това са първите разговори с държавата за бюджета на общините, каза Златко Живков.

Кметът на Видин Цветан Ценков изпраща на премиера и народните представители от видинския регион декларация срещу действията на областния управител Любен Иванов, който върна решенията на Общинския съвет за повишаване на местните данъци и такси. Аргументът му беше, че са приети в нарушение на основни законови правила. Според Цветан Ценков областният управител създава конфронтация между местна и централна власт, а в основата на противопоставянето стоят икономически интереси. Вследствие на тези действия, не е възможно да стартира данъчната кампания, защото няма как да бъде начислен облогът за настоящата година, се посочва в декларацията, подписана от кмета на Видин.


Високите резултати в областта на безопасността и експлоатационната надеждност на 5 и 6 блок, както и мерките за осигуряване на дългосрочната работа на блоковете бяха представени при посещение на министъра на енергетиката Александър Николов в АЕЦ "Козлодуй". Акцент бе поставен върху ролята на атомната централа като основен производител и надежден доставчик на електроенергия в страната за стабилността на Националната енергийна система. 


Община Монтана започна данъчната си кампания, вече могат да се плащат местни данъци и такси. Кампанията започна седмица по-рано от предходната година. Няма увеличение на данъците, каза кметът Златко Живков.

Община Враца стартира кампанията за плащане на данък върху превозни средства, като размерът му през настоящата година остава непроменен. За гражданите, заплатили цялата дължима сума до 30 април, се предвижда 5% отстъпка. При желание за заплащане на данъка на части, сроковете са - до 30 юни за първа вноска и до 31 октомври за втората. Запазва се и редът за погасяване като системата покрива първо невнесените данъци за минали години.

Дванайсет фирми и граждани в община Ново село не бяха освободени от такса "Битови отпадъци" за 2022 година. Това реши Общинският съвет на своето първо заседание за тази година.

До 31 януари самоосигуряващите се могат да променят вида на осигуряването си,
напомнят от Националната агенция за приходите. Почти 3900 самоосигуряващи се лица от област Видин задължително се осигуряват във фонд "Пенсии" на държавното обществено осигуряване, те по свой избор могат да се осигуряват и във фонд "Общо заболяване и майчинство". Декларации за тази цел се подават в офис на НАП по постоянен адрес или онлайн.

Два нови товарни автомобила бяха закупени от Община Вършец за нуждите на "Домашен социален патронаж" и "Обществена трапезария". Цената им е 53 289,60 лв. с ДДС и са закупени след проведена обществена поръчка, със средства от бюджета на община Вършец.

Стотния си рожден ден отбелязва Цветан Найденов от Видин днес, 17 януари. Тъй като здравословното му състояние не позволява личен контакт, кметът на общината се срещна с неговите дъщеря и син - Илийка Цветанова и Валентин Найденов, за да ги поздрави с хубавия семеен празник.

Населението на община Кула продължава да намалява.  За 2021 година населението на община Кула е намаляло с 126 души. Починалите към 31 декември само в града са 80, а родените деца са едва 23.

С нов ученически автобус се сдоби община Козлодуй от просветното министерство. Благодарение на придобивката от днес 17 януари (понеделник) 2022 г. стартира превозването на ученици от община Мизия до трите средни училища в гр. Козлодуй. Информация за маршрутното разписание, учениците ще получат от директорите на съответното училище, в което се обучават.


Православната църква почита днес паметта на Св. Антоний Велики. Той се счита за основател на монашеството, обясни отец Илия Симеонов, служител на Видинска епархия. Сред именниците днес са Антон, Антонио, Антония, Антоана, Антоан, Антоанета, Антонина, Андон, Доника, Дончо, Донка, Тончо, Тоника и др. Според последната статистика празнуващите Антоновден са около 80 000 души.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 18 април 2024 година

Рисунки на природни забележителности ще красят електрическите табла в Ружинци. Идеята е на кмета на общината Александър Александров, а рисунките са дело на художничката Лилия Захаринова. Безработните  в общините Враца и Криводол са намалели с 35 през март и по данни на бюрото по труда в града под Околчица вече са 1 804-ма. Отчетените стойности..

публикувано на 18.04.24 в 18:05

Административният съд отложи делото по казуса с кмета на Вълчедръм

Административен съд - Монтана не даде ход на делото срещу отказа на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината, заради конфликт на интереси. На свое заседание, на 6 април, Общинската избирателна комисия във Вълчедръм отказа да прекрати предсрочно правата на кмета Иван Барзин,..

публикувано на 18.04.24 в 16:51

Рисунки украсиха електрически табла в Ружинци

Рисунки на природни забележителности ще красят електрическите табла в Ружинци . Идеята е на кмета на общината Александър Александров , а рисунките са дело на художничката Лилия Захаринова. "Идеята е лично моя, след като видях през последните една-две години в Белоградчик на много места се появиха прекрасни пейзажи и рисувани животни. И затова ми..

публикувано на 18.04.24 в 16:40

Среща за цифровите технологии се проведе във видински пенсионерски клуб

Възрастни хора от Видин научиха повече за цифровите технологии и как те могат да опростят нашето ежедневие. Това беше темата на информационно събитие, което Регионалният информационен център "Европа Директно" организира в пенсионерския клуб "Белият Дунав" . Целта на срещата е членовете на пенсинерския клуб да имат възможност да изкажат мнението си..

публикувано на 18.04.24 в 15:06

Ученици от Зверино отново помагат в Черепишкия манастир

Продължава мисията „Направи добро, предай нататък“ на учениците о т СУ „ Св. Климент Охридски“ в мездренското село Зверино . Те са доброволци към клуб „БМЧК и приятели на Искърското дефиле”.  Заедно с техния ръководител Петя Илиева и игумена на манастира архимандрит Йоаникий, учениците отново почистиха и освежиха двора на Черепишкия манастира..

публикувано на 18.04.24 в 14:43

"Нощ в библиотеката" ще се състои във Враца

За осма година в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца ще се проведе инициативата "Нощ в библиотеката" . Това ще се случи в Световния ден на книгата и авторското право - 23 април, когато вратите на културната институция ще останат отворени и след 18:00 часа. Откриването на инициативата ще бъде в 18:30 часа със спектакъл на Театрална група..

публикувано на 18.04.24 в 14:32

2 май ще бъде неучебен и в Монтана

Кметът на Монтана Златко Живков ще обяви 2 май за неучебен ден . Заповедта се подготвя и ще бъде подписана утре, съобщи Живков, който участва днес в 160-тото редовно заседание на Комитета на регионите в Брюксел. По силата на Закона за предучилищно и училищно образование кметовете могат да обявят за неучебни до три дни в годината...

публикувано на 18.04.24 в 11:33