Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МРРБ: Новият път Видин-Ботевград ще се строи поне до 2027 година, всичко останало са празни обещания

Снимка: Ива Манева

Новият път Видин-Ботевград ще бъде готов най-рано през 2027 година или с 6 години забавяне от първоначално обявеното, а тунелът под Петрохан- 4 години по-късно, през 2031 година. Това стана ясно на работна среща при министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов. Защо значително се бавят важните за развитието на Северозапада инфраструктурни проекти? Има ли воля и средства да бъдат реализирани? Какъв е напредъкът по тях?

След като в експлоатация бе пуснат Дунав мост 2, трафикът към Видин рязко нарасна и бързо стана ясно, че наличната инфраструктура не е подходяща. Така се стигна до масовите протести с искане за магистрала до Видин и тунел под Петрохан, те се състояха в няколко поредни седмици точно преди 4 години. В резултат на протестите, през март 2018 година Министерския съвет с премиер Бойко Борисов прие решение, че пътят Видин-Ботевград ще бъде завършен до декември 2021 година, а най-тежките участъци ще са готови до края на 2020 година.

2021 година обаче отмина, а новият път е твърде далеч от окончателното си завършване. През 2018 година Агенция "Пътна инфраструктура" обяви обществени поръчки за няколко участъка. По три позиции бяха избрани изпълнители и сключени договори през 2019 г. Това са участъците Видин - п.в. "Макреш" и Мездра - Ботевград, които всъщност, заедно с участъка п.в. Макреш-Бела-Ружинци, който се изпълнява от "Автомагистрали" ЕАД, са единствените с реални строителни дейности към днешна дата. Търговете за другите участъци бяха прекратени. Бившият премиер Бойко Борисов обяви, че пътят все пак ще бъде готов през 2023 година, но миналата година служебното правителство на президента Румен Радев бе категорично, че той няма да бъде завършен преди 2025 година. И това не е всичко- само преди дни стана ясно, че всъщност оптимистичният вариант за цялостното му завършване е 2027 година или цели 6 години повече от първоначалните обещания. Прогнозата бе дадена по време на работна среща при вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.


"Цялото направление Видин-Ботевград, което изграждаме в момента, е 190 километра, от тях 88 километра са в строеж с различен напредък на изпълнението на строително-монтажните работи. Първият участък е от Видин до Макреш- първите около 30 километра, които са в етап на строителство. Напредъкът е около 5%. Очаква се този участък при нормални обстоятелства да го завършим през втората половина на 2023 година. За част от прилежащите инженерни мрежи, пресичания 20 киловолта, 110 киловолта, водна инфраструктура в момента процедираме проектите и самите съгласувания и последващо издаване на разрешение за строеж. За част от обектите реално се натъкваме в момента, за които намаме и частичен подробен устройствен план. Тези елементарни неща, като пресичания на водопроводи, водни канали довеждат до забавянето на тези 29 километра. Следващият участък е Макреш-Бела. Той е част от петте участъка, които са възложени на "Автомагистрали" ЕАД, като от тези пет участъка с обща дължина 65,8 километра в момента в строеж са първите два. Първият е с напредък от около 35%, срокът за завършване е 14 ноември 2023 година. Тук обаче на 39 километър в края на миналата година открихме една крепост от IV-V век, която предстои при благоприятни метеорологични условия да се извърши пълно археологическо проучване. Археолозите от Националния археологически музей искат частично запазване, крепостта действително е интересна и заслужава да се види. Няма да има нужда от изместване на трасето на пътя, касае строително-мотажни дейности по отношение укрепването на част от самия откос. Трети участък (Бела-Ружинци, бел. ред.) е също в етап на изпълнение, открита е сторителна площадка на 19 май 2021 година, краен срок- 19 ноември 2023 година. Напредъкът на изпълнение е 4-5%. Като сложност на изпълнение спрямо предходния участък, този е по-лек и ще завърши в срок. Участъци 4, 5 и 6 (Ружинци-Монтана, бел. ред.)- това са следващите общо 40 километра, подробният устройствен план се обжалва, делото е насрочено за 24 февруари. При нормална ситуация с делото и връчване впоследствие на отчужденията, края на първата половина на 2023 година може да пристъпим към издаване на разрешение за строеж. Срокът за изпълнение е по 28 месеца, може да са готови в началото на 2026 година", обясни Бисер Йорданов от Агенция "Пътна инфраструктура".


С най-голямо забавяне е участъкът Монтана-Враца. Процедурата там трябва да бъде започната отначало:

"Тук сме в изходна позиция. Трасето, което в един етап е прието, се установява, че е в близост до склад за взривни вещества с висок рисков потенциал в местността "Ливадски дол". Тръгваме от нулата и цялата процедура, както и строителството, може да се постигнат до 2027 година. Следващият участък е обходът на Враца, който е двулентов път, трябва да го уширим. Предстои възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител за изготвяне на проект, а след това парцеларен план. Тук пак започваме от нулата. Участъкът може да е готов до края на 2026, началото на 2027 година. Деветият участък е Враца-Мездра. Това са 9 километра съществуващо трасе с две платна за движение с по две ленти. Предприели сме действия по изготвяне на задание за основен ремонт на това трасе. Началото на 2025 година може да сме изпълнили този участък. Последният участък е Мездра-Ботевград. В етап на строителство са 33 километра, разделени на две отсечки. Първата отсечка от 13 километра е с напредък около 25%, а втората- около 20%. Специфичното е, че в хода на проектирането и съгласуването на проектите с Общините Мездра и Ботевград, те изразяват несъгласие заради това, че пресичането с второстепенните републикански пътища е проектирано да се осъществява с кръгови кръстовища. Наложи се да препроектираме тези кръстовища в пътни възли на две нива. Възложиха се пет нови пътни възела като проектиране и последващо изпълнение. Те в момента са с приети технически проекти на експертни съвети и е задвижена процедурата за подробни устройствени планове, което ще отнеме около една година. Реалистично е 2024 година тези два участъка да бъдат завършени. За тази година за пътя Видин-Ботевград са необходими 642 млн. лева от държавния бюджет", допълни Бисер Йорданов.

Освен напредъкът на скоростностия път Видин-Ботевград, на работната среща при регионалния министър Гроздан Караджов бе обсъдена и реализацията на другия важен за развитието на Северозапада проект- изграждането на тунел под Петрохан.


"През последните две години беше разработено прединвестиционно проучване по направлението Монтана-София с тунел под Петрохан. Бяха разработени три варианта на трасе, като експертният съвет на АПИ избра "светлосин" вариант като подходящ от технико-икономическа гледна точка, с тунелно преминаване, което най-много намалява денивелацията и с дължина почти 7 километра. Предстои провеждане на екологичната процедура. След София проектното решение предвижда изграждане на обход на град Костинброд, след това продължава да се развива по съществуващото трасе и при Мало Бучино се отклонява по нов терен до тунелното преминаване, което свършва малко преди Бързия. Общините настояваха пътят да бъде уширен до четирилентов, тъй като се очаква трафикът да нарасне, но след тунела в посока град Монтана има имоти, които са с начин на трайно ползване "ливади" и съгласно заповед на МОСВ начинът на трайно ползване на тези ливади не може да бъде променян. Поради тази причина след изхода на тунела габаритът е стеснен, т.е. от четири ленти се връща пак към две и се ползва съществуващото трасе. Тунелът ще бъде с магистрален гарабит- две активни активни ленти в посока и аварийна галерия. Можем да се ангажираме със срок за проектиране до разрешение за строеж - 2026 година. Предвид сложността и характера на обекта, бихме могли 2031 година да имаме готово трасе по това направление, което да провежда по по-бърз начин трафика от Дунав мост 2 до столицата. Относно финансирането, в момента все още е в подготвителен етап, по инициативата "Три морета" имаме визията да бъде предложен този проект", обясни Пламена Пасева от Агенция "Пътна инфраструктура".

"Това, което аз разбрах, е, че не може просто да се хвърли асфалт, а минават едни две години в процедури, а след това още една година докато се узакони и докато се проведе обществена поръчка. Чак тогава за едни отсечки строителството е две години, за други- три, за трети- пет. Това е реалността, всичко останало са мечти или празни обещания", категоричен е Гроздан Караджов, министър на регионалното развитие и благоустройството.

"България като страна членка на ЕС има ангажимент до 2030 година да изгради основната пътна мрежа. Целият коридор Ориент-Източно Средиземноморие, път I-1 от Видин до Кулата, задължително трябва да бъде изграден до 2030 година", напомни Златка Петева от Агенция "Пътна инфраструктура".


Повече- в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00