Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образователен медиатор от Краводер с награда за теренна работа

3
Снимка: Тихомир Георгиев


Специална награда за теренна работа и постигане на диалог получи медиаторът Тихомир Георгиев от Краводер. Отличието на мрежата на образователните медиатори към Център "Амалипе" е връчено лично от министъра на образованието и науката Николай Денков. 


Тихомир Георгиев е медиатор към Обединено училище "Св.св. Кирил и Методий" и е помогнал на минимум 12 деца да останат в клас. Споделя, че трябва да е на разположение 24 часа, за да може да реши проблемите в съответното семейство.

"Някои от децата нямаха дрехи, намираме дрехи, даваме им дрехи, само и само да дойдат да учат. Бедността е много голям проблем, защото родителите не са на работа, на социални помощи са, нямат пари. И затова имаме влияние върху това нещо. Имаме дарители, които идват и даряват. Хора, които са вярващи. Сдружение "Добрия самарянин", което сме направили скоро. Легла сме подарили, които нямат легла дори. И работим, само и само да пуснат децата си, че има по-добро бъдеще за тях. При нас има едни деца на 12 години, на които някой път разваляме сватбата, в името на образованието, за да успеят те. Благодарение на екипа, който имаме в училището, ние работим с тях, психолог работи с тях, училището, директорката, всички работят... Аз съм на терен повечко, диалог. Значи теренна работа- да ходя във всеки един дом, да видя какъв проблем има в семейството, с какво се борят, с какво може актуално ние да им помогнем..."


Посланието, което Тихомир Георгиев отправя към децата, е да учат, защото образованието показва правилния път на човека.


"Аз съм бил неграмотен и аз... Казвам, че съм благодарен на първо място на центъра "Амалипе", те много ми помогнаха да раста като медиатор, теренната работа да видя. И мога да нарека, че ученето е злато, мога да нарека по-скъпо от златото. Отваря очите на човека да вижда ясно, какво е правилно и какво не е правилно. Да умееш и да се научиш да пишеш, да четеш, да се научиш да смяташ. Не да те лъже някой с нещо. Като не учат, почват кражбите, лъжене, измама, други неща. И някой друг им ползва труда. Почват да работят черна работа. Не са уважавани голяма част от тях, защото те самите не могат да се почитат."


Тихомир Георгиев благодари на целия екип на училището за подкрепата и съвместните дейности по задържане на децата в клас. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02