Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Време за книги" с препоръката на Регионална библиотека Видин

Да надникнем в "Дневникът на един татко звероукротител"

Отдел "Заемна за възрастни", Регионална библиотека Видин
Снимка: Радио Видин

Във "Време за книги", с препоръката на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" - Видин, Валентина Вълчева представя книгата на Калоян Явашев "Дневникът на един татко звероукротител":


Дойде моментът да си поговорим за нещата от живота, макар и описани в книга, но затова пък описани по начин, който ще ви накара да се влюбите и в автора, и в живота – неговия и вашия собствен, докато бършете сълзи от смях.


И така!

Може би искате деца? Може би НЕ искате деца? Или вече ги имате и сега се чудите защо ви трябваше и какво да ги правите?... А да ги комбинирате с няколко папагала обмисляли ли сте?... Както и да е! Каквото и да сте отговорили на тези въпроси, особено на първия, помислете пак! И пак! Ако е необходимо, пак! Защото появят ли се наследниците, рекламации няма, но пък животът се превръща в една полудяла въртележка, от която няма слизане. На някои им харесва, на други не им понася добре.


Всички имаме идеализирани представи за любовта, семейния живот и родителството, докато не ни дойдат до главата. Особено последното. Но ако искате да разберете как един мъж се решава да скъса с ергенския живот и да се задоми, а в последствие и как се оцелява с три деца, жена и няколко папагала, "Дневникът на един татко звероукротител" от Калоян Явашев, по-известен като Татко Калоян, е вашата книга. Ако имате чувството, че нещо не правите както трябва… или че нищо не е както трябва у дома… това е вашата книга. Ако искате да сте сигурни, че не сте сами в подозрението си, че откакто са се родили децата, живеете в нещо средно между купон в лудницата, влакче на ужасите без спирачки и екстремен епизод на състезание по оцеляване, това е вашата книга. А ако искате просто да се посмеете за чужда сметка, удобно пропускайки факта, че май сте главен герой в историята… Точно така. Това е вашата книга.


Калоян Явашев набира популярност отначало в социалните мрежи със своите истории преди да се осмели да ги събере в книга. Той е от хората, които няма как да пропуснете – нито като баща и съпруг, нито като дресьор на папагали, нито като писател. И с четирите се справя еднакво добре, нищо, че през повечето време звучи като човек, балансиращ някъде на ръба между нервната криза и алкохолизма. А ако ви се иска да разберете как изобщо се е докарал до това положение, неговият "Дневник" ще повдигне завесата, за да ви разкрие тайната. "Дневникът на един татко звероукротител" няма да ви научи как да се справяте с деца, роднини и папагали, но пък твърде вероятно ще ви научи как да приемате всички тях и невъзможните ситуации, в които ви поставят, от забавната им страна, дори когато ви се иска да се напиете до забрава. Освен това ще ви разходи из България, Малта, Египет, Кипър и Испания, ще ви заведе до Истанбул и ще ви върне у дома в познатата домашна лудница.


А иначе, като всички нас, Калоян е мечтал да стане рокзвезда, да играе професионално футбол и, ако е възможно, да спре да се губи. Вместо това се сдобива с двама синове и дъщеря и става дресьор на папагали. И започва да се учи как да бъде съпруг, баща и философ. Защото е практически невъзможно  да оцелееш като родител без да се научиш на един особен вид житейска философия, характерна за оцеляващите на всяка цена.


Така че в тази книга главни (а твърде често и гладни) действащи лица са трите деца на Татко Калоян, прекрасната му съпруга Роси, цяла кохорта роднини, няколко папагала и още някакви хора, имали късмета да попаднат в епицентъра на живота в това семейство. И единственото сигурно нещо е, че ще останете без дъх от смях, чудейки се как е възможно някой да запази здравия си разум в такава комедия на абсурда. Всъщност това последното въобще не е сигурно. Сигурен е само абсурдът, в който всички се разпознаваме или, ако все още не сме, някак си започва да ни се иска да станем част от него.


Това е книга-антидепресант с доказано действие и дори не ви трябва зелена рецепта, за да я имате. Но не се заблуждавайте! Някъде отвъд смеха се прокрадват изключително сериозни теми, наболели проблеми и евентуалните начини за справянето с тях.


И ако накрая затворите последната страница на книгата, съжалявайки, че е свършила, винаги можете да посегнете към нейното достойно продължение – "Апокалипсис сега с деца".

Вижте още

В "Музикална зона" на 26 май 2022 слушаме Майлс Дейвис

На днешния 26 май се навършват 96 г. от рождението на американския джаз тромпетист, бенд лидер и композитор Майлс Дейвис. За своята половинвековна кариера се превръща в една от най-влиятелните всепризнати фигури в историята на джаза и в музиката на 20-тото столетие изобщо. Седемкратен носител на наградата „Грами“. Неговият тромпет не просто..

публикувано на 26.05.22 в 09:00

Да се раздвижим в Деня на предизвикателството

Днес отбелязваме Световния ден на предизвикателството. Отбелязва се от 1991 г. през последната сряда на месец май по инициатива на Международната асоциация "Спорт за всички" с различни спортни състезания и игри под мотото "Спорт за всички". Целта на деня е да популяризира здравословния начин на живот и да информира обществеността за ползите от..

публикувано на 25.05.22 в 14:51

Сушата заплашва реколтата в Медковец

По-слаби добиви от пшеница очакват в Медковец. Липсата на влага в почвата е причина за това. Преди дъжда преди дни ситуацията с есениците бе критична, категоричен е кметът на общината Венцислав Куткудейски: "Есенниците пристъпиха към аварийно изкласяване. Опасността от това да не се озърнят нормално, да не налеят зърното, да се получи..

публикувано на 24.05.22 в 17:10

Напред! На земеделието му трябва и наука, и слънце!

Напред- науката е слънце! Днес навсякъде звучи "Всеучилищният химн". А в сферата на земеделието се изисква и наука, и слънце. Затова и в "Земята, която ни храни", говорим за това доколко е важно в селскостопанския сектор да има подготвени кадри.  На днешния ден засвидетелстваме своята любов към учителите. Заради любимата си учителка..

публикувано на 24.05.22 в 16:25

24 май във Видин

 Красиво и празнично Видин отбеляза Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Празничната програма започна с  шествие от мажоретния състав на училището по изкуствата, духовия оркестър Видин и множество учители и ученици от всички учебни заведения. Най-отпред,  пред шествието..

публикувано на 24.05.22 в 15:05

Отбелязваме 24 май, защо е важно да сме грамотни

Днес отбелязваме Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На днешната дата 24 май, темата за грамотността е особено актуална. Най-общо казано за грамотен може да се смята човек, който може да чете и пише на ниво, достатъчно за осъществяване на писмена и устна комуникация,..

публикувано на 24.05.22 в 14:40

Видински учители със специални грамоти от своите ученици

Зрелостници от СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Видин връчиха грамоти на своите учители , като израз  на признателност. В тях преподавателите са представени през погледа на учениците. Е дин от авторите на текстовете на грамотите е  Валентин Валентинов, който завършва паралелка със специалност "Изобразително изкуство": "Написаното в грамотите е..

публикувано на 24.05.22 в 12:30