Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Психолог: Прегръдката успокоява

Снимка: Радио Видин

Отбелязваме Международния ден на прегръдката. Идеята за празника се заражда в САЩ през 1986 година, а за негов инициатор се смята пастор Кевин Заборни. Денят на прегръдката се отбелязва в ред страни - Германия, Великобритания, Китай и др. Прегръдките са вълшебно лекарство. Този мил физически акт е 100 процента здравословен, споделят специалисти. Прегръдката е нещо, което ни кара да допуснем някого в личното си пространство, обясни психологът от Монтана Биляна Костова

"Прегръдката всъщност е много важна част от нас, от гледна точка на това, че тя може да бъде тълкувана по различен начин. Ние знаем, че всяко едно дете като малко, когато е разстроено или пък от щастие го прегръщаме. От обич прегръдката носи комфорт, успокоение, дава топлина, зарежда ни с положителни емоции. Когато сме натъжени това ни успокоява. Самата прегръдка е жест без думи, който всъщност много говори. Хубаво е всеки ден да се прегръщаме. Това е едно свързване без думи. Аз не го отричам COVID, но ни разедини, раздалечи ни един от друг." 

Попитахме жители на Монтана, колко често се прегръщат с близки, роднини или приятели, и какво означава прегръдката за тях.

"Не много, честно казано, може би нямаме повод, а и заради пандемията. Израз на някакво чувство, радост, че си срещнал някой, че някой е успял и му се радваш на постиженията... На ден ли? Поне по десет пъти... Предвид пандемията сега не толкова често, защото се предпазваме, а иначе това е топлина и доброта... Едно време беше по- често, а сега по- рядко. Няма нищо общо пандемията. Хората се отчуждиха, всичко рефлектира от обществото в семейството. Едно време в селото като направиш нещо и се събират всички комшии, а сега егоизмът е голямо нещо, лицемерие, просто това ни донесе демокрацията... Когато имам възможност... Постоянно."

Прегръщането безспорно е нещо важно. В САЩ денят е известен като Национален ден на прегръщането и е признат официално от американското Бюро за патентите и за търговските марки. 

Повече за Международния ден на прегръдката чуйте в звуковия файл.
Вижте още

Феноменът "Божия мост" край Лиляче става сцена на Пасхални концерти

Скалният феномен "Божия мост" край село Лиляче ще е сцена на Тържествени Пасхални концерт-спектакли "Мост на небесата". В рамките на два последователни дни- 20 и 21 май ще се организират множеството прояви за малки и големи. По време на концертите, които ще имат и благотворителна кауза, ще бъдат представени църковнославянски песнопения,..

публикувано на 19.05.22 в 15:55

Предложиха по-евтини винетки и тол такса за второкласни пътища

По-евтини винетки за леки автомобили предложи Министерство на регионалното развитие и благоустройството от следващата година. С 10 лева по-ниска може да е цената на годишната винетка, като вместо 97 лева тя ще е 87 лева. Намаление се очаква и за останалите винетки, за уикенд винетка ще се плаща 9 лв., за седмична - 13 лв., за месечна - 27..

публикувано на 19.05.22 в 13:36

В "Музикална зона" на 19 май 2022 слушаме Живко Василев с албума му Places

Кавалът е сред характерните за България народни инструменти, носещ свеж балкански дух и усещане за свобода. Живко Василев е сред музикантите, вкарали кавала в контекста на джаза. Отличителният му звук умело се съчетава с различни стилове като джаз, фънк, латино, поп и електронна музика. Албумът Places e създаден балгодарение на пътешествията на..

публикувано на 19.05.22 в 09:00

Отбелязваме Международния ден на музеите

На 18 май отбелязваме Международния ден на музеите,  честван за първи път преди 45 години. Музейните работници отбелязват професионалния си празник като  организират най-различни културни събития.  Темата на Деня за 2022 г. е "Силата на музеите". Музеите са тясно свързани с туризма, каза за Радио Видин Богдан Александров - директор на..

публикувано на 18.05.22 в 13:30

Краеведски четения организират в Монтана

19 доклада ще бъдат представени по време на традиционните Краеведски четения в Монтана. Това е 45-ото издание на събитието, организирано от Дружеството на краеведите в града. Посветено е на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, и на 300-годишнината от рождението на Паисий..

публикувано на 18.05.22 в 12:53

Настаняват в общински жилища украинците във Видин

След 31 май спира мярката за настаняване на бежанци от войната в Украйна в хотели у нас. След тази дата предстои те да бъдат пренасочени към държавните, общинските и междуведомствени бази в страната. Проверка на Радио Видин показа, че в момента 50 украински граждани са настанени в един от хотелите в града. Сред тях е Виктория Пельтек- Рыжкова, която..

публикувано на 18.05.22 в 12:33

Филм за непознатия Вазов представят в Берковица

Премиерата на филма "Съдия след игото", разкриващ непознати моменти от живота на Иван Вазов,  и среща с част от творческия екип, ще се проведат от 15:00 часа в салона на Народно читалище "Иван Вазов" в Берковица. Филмът е посветен на престоя на патриарха на българската литература в града под Ком, където той работи като съдия. Режисьор е Мартин..

публикувано на 18.05.22 в 12:12