Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Община Кула публикува годишния план за пашата

Снимка: Наско Цанов

Община Кула готова с проект на План за паша за стопанската 2021-2022 година.

Настоящият Годишен план за паша за стопанската 2021–2022 година вече е разработен от община Кула и публикуван на интернет страницата на общината. Планът се изготвя ежегодно и се внася за разглеждане и приемане от Общинския съвет.

Ежегодно, в срок до 01 март Общината предоставя на кметовете списък с данни на имотите, определени за ползване като мери, пасища и ливади общинска собственост. Списъкът се обявява в кметствата и се публикува на страницата на общината.

Кметовете на населени места, съвместно с общинския ветеринарен лекар изготвят и заверяват: - списък по образец на всички стопани, отглеждащи пасищни животни на територията на населеното място, като списъка съдържа информация за стопаните, броя и вида на отглежданите пасищни животни. - списъкът се заверява надлежно с подпис и печат от кмета на населеното място и общинския ветеринарен лекар .

В срок до 10 март собствениците на пасищни животни заявяват писмено желанието си за ползване на пасищата с подаване на заявление по образец до Кмета на Общината. Заявлението съдържа информация за броя на пасищните животни и за начина на ползване на пасищата, мерите и ливадите – индивидуално и при условията на общо ползване. Традиционна практика на жителите от населеното място с дребни земеделски стопанства за пасищно животновъдство върху обществените мери, пасища и ливади, включително чрез образуване на едно или повече колективни стада.

Пасищата в град Кула за общо ползване са 13 на брой, село Извор Махала – 3, с. Големаново – 7, с. Старопатица – 7, с. Тополовец – 13, с. Полетковци – 2, с. Цар Петрово – 8, с. Коста Перчево – 15 и  с. Чичил – 7.

Договорите за наем или за аренда на мерите и пасищата се сключват между кмета на общината и наемателя или арендатора, съгласувани с кмета или кметския наместник на населеното място.


Вижте още

Увеличението на местните данъци в община Видин е незаконосъобразно, реши съдът

Решенията, с които Общински съвет Видин повиши местните данъци и такси и промени поименния списък за капиталови разходи на Община Видин, в края на миналата година, бяха отменени от  Административния съд, съобщават от ведомството.  Решение №184 за приемане на изменен и допълнен поименен списък за капиталови разходи на Община Видин за 2021г.; Решение..

публикувано на 19.05.22 в 15:03

"С ръце за село" на помощ в Делейна

Търсят се доброволци за акцията "С ръце за село" във видинското село Делейна. Нужна е помощ за освежаване на площада, каза Милица Джанджова от сдружение "Фабрика за идеи", чиято е инициативата. Акцията в Делейна започва от петък- 20 май, ще продължи и през почивните дни: "Включването е буквално в последната минута, но нямаше как да..

публикувано на 19.05.22 в 14:00

В Монтана отбелязват Седмицата на физическата активност

Спортни, народни и мажоретни танци, хип-хоп, брейк и аеробика- наситена е програмата, с която  Младежкият дом в Монтана се в ключва в  Седмица на физическата активност и спорта-  MOVE Week.  От 23 до 29 май всеки, който желае да се включи в инициативите,  ще има възможност да намери своето движение и да се забавлява с разнообразни занимания,..

публикувано на 19.05.22 в 12:04

Разследват незаконен добив на злато край язовир "Огоста"

Под ръководството на Районна прокуратура – Монтана, Териториално отделение – Берковица, се водят действия по разследване за извършено престъпление- добив на подземни богатства без предоставена концесия или при спряна концесия по законов ред или на основание на сключения договор, с използване на техническо средство или пътно превозно средство...

публикувано на 19.05.22 в 11:05

Изложба за 24 май откриват във врачанската библиотека

В навечерието на 24 май - Ден на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност , в Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца ще се открие изложба "Глаголицата - Създаване, Символика и Смисъл на една Свещена азбука и нейните свети елементи”. Акценти в изложбата са етапите на "Фигурата модел" на глаголическата..

публикувано на 19.05.22 в 11:04

Катастрофа отне живот край Арчар

Мъж е загинал при катастрофа по пътя Арчар - Добри дол, съобщават от полицията във Видин. Сигналът е подаден в 17:41 часа вчера.  Лек автомобил с видинска регистрация, пътуващ в посока Арчар, при десен завой навлязъл в насрещната лента и се блъснал в насрещно движещия се товарен автомобил – влекач с търговищка регистрация. Шофьорът на леката кола..

публикувано на 19.05.22 в 09:42

ТИР се обърна край Враца

ТИР, натоварен с изкуствена тор, се обърна на обходния път на Враца. Инцидентът, който стана вчера следобед, затрудни за часове трафика. Най-вероятната причина за катастрофата е движение със скорост, която не е съобразена с пътните условия. Влекачът "Волво", който пътувал от София към Монтана, поднесъл, докато се движел край язовир "Дъбника", а..

публикувано на 19.05.22 в 08:50