Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Здравните власти с апел за спазване на мерките

Средно около 100 души са новозаразените за ден във Видинско

Очаква се намаляване на случаите от следващата седмица

д-р Венцислав Владински
Снимка: Радио Видин


Апел общините на територията на областта да бъдат по-активни по контрола на спазване на противоепидемичните мерки отправят здравните власти

"Колегите, тези от Агенцията и полицаите всеки ден правят проверки за спазване на мерките. Този апел го отпращаме ежедневно. Не са малко новозоразените, но не е същото положение, каквото е в големите градове. Засега успяваме от медицинска гледна точка в отделението. Надяваме се това да бъде пикът и да започнем да намаляваме случаите от другите седмици", каза директорът на РЗИ-Видин д-р Венцислав Владински.

Средно около 100 човека на ден са новозаразените с COVID-19 в област Видин. Индексът на смъртност е 7,4 %, като данните бележат намаление. Данните бяха изнесени на заседание на Областен кризисен щаб на Област Видин за борба с коронавирус вчера. 

"Ситуацията е такава, че на ден имаме 90-100 заразени на ден. Според Националния план, там се гледа заетостта на интезивните легла. При нас няма такава заетост. За другите - неинтензивните - там са заети една част, но има възможност за откриване на още. Нямаме пълно покритие на леглата както беше при предилната вълна на Делтата".

По информация на изпълнителния директор на МБАЛ "Света Петка" д-р Ивета Найденова 37 са били заетите легла в COVID-отделението вчера, като капацитета е до 92 легла.


Вижте още
КОВИД 19

29 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада

29 нови случая на COVID-19 отчитат здравните власти в трите области от Северозапада. Във Видин положителните проби са 9, във Враца 13 и в Монтана 7. В страната новите случаи са 362. Положителни са 5,3 на сто направените 6777 теста, показват данните на Единния информационен портал. В болница са приети 100 души, с което общият им брой става 583, като 55..

публикувано на 17.05.22 в 08:24

Снимката на 16 май 2022 година

Девет учебни заведения от община Видин представиха възможностите за обучение по време на инициативата Панаир на образованието , където кандидат-гимназистите и техните родители се запознаха с паралелките и профилираното обучение, които предлагат видинските учебни заведения за прием след 7 и 8 клас.  Правителството представи компенсации за..

публикувано на 16.05.22 в 18:05

Бобър е забелязан в Дунав (Видео)

Рибари забелязаха бобър в река Дунав, край село Долни Вадин в неделя. Появата на бобър в България е доста интересно явление, защото според научните изследвания повече от век и половина това животно е изчезнало от страната ни. През 2020 година година обаче научната общност съобщи за първи наблюдения на евразийски бобър при обход на една от защитените..

публикувано на 16.05.22 в 17:57

Крадец на дарения от църкви във Врачанско отива на съд

Мъж, който се  препитавал с кражби на дарения от църковни храмове, ще бъде съден, съобщават от Апелативна прокуратура - София. Районна прокуратура - Враца в внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу мъжа с инициали В.В. за това, че п рез октомври 2021 г. е проникнал в помещенията на църквата "Св. Св. Константин и Елена" в местността "Егледжето"..

публикувано на 16.05.22 в 17:31

Във Видин показват документи за част от най-значимите събития в родната история

Изложбата "Съкровищата на държавните архиви" ще бъде официално открита утре във Видин. Ценните и уникалните документи, които се съхраняват в Централен държавен архив, Държавен военноисторически архив и в териториалните архиви в страната, ще могат да бъдат разглеждани във всеки от работните дни до края на месеца. "Изложбата на Държавна агенция..

публикувано на 16.05.22 в 16:28

С водосвет приключи обновяването на хотелската част в Черепишкия манастир

Приключи ремонтът на хотелската част за поклонници в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир "Успение Богородично“, съобщават от Община Мездра. Врачанският митрополит Григорий, в съслужение с архимандрит Йоаникий, игумен на манастира, и с отец Владислав Цветанов от Врачанската Св. митрополия отслужиха водосвет за у..

публикувано на 16.05.22 в 16:20

Административен съд - Видин ще гледа делото за такса битови отпадъци в община Видин

Административен съд Видин ще гледа дело за размера на такса битови отпадъци в Община Видин за 2022 г. . Делото е следствие  на жалба от областния управител Любен Иванов против Решение № 1, взето с протокол № 1/07.01.2022 г. на Общински съвет Видин. Областният управител п ретендира се отмяна на процесното решение, като незаконосъобразно, постановено..

публикувано на 16.05.22 в 15:20