Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмицата на брака търси семейството с най-много деца

Автор:
Снимка: www.facebook.com/brak.bg

Отбелязваме Седмицата на брака за 11-ти път в България. Тази година конкурс търси семейството с най-много деца по време на брака си, съобщават организаторите от сдружение "Асоциация общество и ценности". Инициативата е част от отбелязването на Международната седмица на брака у нас, отбелязана за първи път през 2012 година. Оттогава насам инициативата се разраства с всяка следваща година, благодарение на участието и подкрепата на уважавани личности и организации, представители на институции, църквата, медиите, предприемачи и съмишленици на Седмицата на брака у нас. Подробности за инициативата и кой и как може да вземе участие, разказа за Радио Видин Михаела Джоргова от организаторите:


"Седмицата на брака в България има за цел да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да помогне на двойките по пътя им към изграждане на успешен брак. Тя е вдъхновена и е част от международната седмица на брака, която се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари в 26 страни по света. Нейната цел е превантивна - от една страна да помогне на двойките да си спомнят какво ги е накарало да се влюбят един в друг и също така да разберат какво е нужно да направят, за да поддържат любовта в брака си. Идеята на инициативата  е да помогне на съпрузите да излязат от рутината на ежедневието, да сложат взаимоотношенията си на фокус и да задълбочат близостта помежду си, осъзнавайки, че човека до тях не е даденост... В 11-то издание на Седмицата на брака стартира конкурс, търсим семейството с най-много деца по време на брака си, като двойки с 3 и повече деца могат да вземат участие. Те трябва да изпратят своя снимка и в едно-две изречения да споделят с нас какво са за тях децата и семейството, на лично съобщение във фейсбук старницата на инициативата до 8 февруари. Две двойки ще получат награди".


Крайният срок за участие в конкурса е 8 февруари на страницата на инициативата в социалната мрежа. На 9 февруари споделеното от участниците ще бъде публикувано на страницата в албума "Моето голямо семейство", където всеки ще може да гласува за тях. Две семейства ще получат награди. Едната ще бъде за семейството с най-много деца по време на брака си, а другата - за семейството, събрало най-много харесвания на снимката. Победителите ще бъдат обявени на 13 февруари. 

Попитахме видинчани на фона на обезлюдяващия Северозапад и рекордно малко родените деца за миналата година, би ли помогнала подобна инициатива  да се замислят да имат още деца или трябва държавата да се намеси и да помогне с промени в законодателството:

"Малко държавна политика ще трябва в това отношение. Това са хубави инициативи, но те са само временно. Това едва ли би стимулирало едно семейство да ражда. По-добре да се подпомага. На първо време просто да се даде някаква помощ на младите, които нямат възможност, а искат да имат деца, но нямат възможност - финансова възможност. Но, наистина поздравления, инициативата е добра... По-скоро е нужна държавна политика, според мен. Да има повече помощи за майките, както направиха сега втората година да е по-високо майчинството, да има възможност майката да отсъства повече от работа, заради дечицата като почнат да ходят на градина и да са болнички... Мисля, че може да помогне, може да се опита. Предполагам, че една такава примамлива оферта би ги стимулирала".

Инициативата в България е част от Международната седмица на брака, която се провежда всяка година, от 7 до 14 февруари, в 26 страни по света. Тя цели да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството. Тя е съпътствана от множество събития за настоящи и бъдещи семейства, конкурс към семейните, практични предизвикателства за задълбочаване на близостта между съпрузите.

Чуйте повече в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47