Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любен Иванов: Държавата ще инвестира в област Видин двойно повече средства

Снимка: Радио Видин

Българското правителство има амбицията да отдели за общините в област Видин от излишъка на държавата поне двойно повече средства от предходните години. Това каза новият областен управител на Видин Любен Иванов в студиото на Радио Видин.

Той встъпи официално в длъжност на 7 януари, и две седмици по-късно бе гост в "Посоките на делника". 

"В момента има подадени десетина проекта, които търсят финансиране. Три от тях са за реновиране на пътища в областта... Няколко от тях са насочени към община Видин, другите са в другите общини, но се надявам, че правителството ще успее и ще финансира всички тези 10 проекта, с което ще се подобри стандарта на живот както на видинчани, така и на жителите на цялата област.   

През 15-тината дни, в които съм областен управител, проведох множество срещи не само с кметовете на общините, но и с ръководителите на териториалните звена на държавната администрация във Видин, а така също и с представители на бизнеса и граждани. В целия този процес изясних проблемите, които има област Видин и които не са непознати за мен, но все пак вникнах в дълбочина, запознах се с вижданията на кметовете за тях, за да търсим заедно решенията им и се надявам, че постепенно ще ги отстраним...   

България е депозирала 8 транспортни проекта по Механизма за свързана Европа 2021 -2027 година. Четири от тях са свързани с Видин", допълни областният управител Любен Иванов.


Едно от предложенията е за закупуване на ледоразбивач за река Дунав. С покупката на специализиран кораб - ледоразбивач, ще се подобри целогодишния достъп до българските речни пристанища. До момента България не разполага с подобен тип съоръжение. Мултифункционалният кораб ще помогне за премахване на заледяванията в пристанищата през зимата и за измерване на дълбочините в тях през останалата част от годината. Предложението е подадено от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура".


"В петък ще имам среща със зам.министъра на транспорта многофункционалният кораб евентуално да бъде базиран във Видин. Предстоят анализи", допълни Любен Иванов.


Модернизация на железопътната отсечка Медковец-Срацимир от направлението Видин-София, е проектното предложение за финансиране по Механизма за свързана Европа, подадено от Национална компания "Железопътна инфраструктура“. То предвижда преминаване на жп линията по ново трасе, с което общата му дължина ще бъде намалена с 14 км, а скоростта за движение на влаковете - увеличена до 120 км/ч за товарни и 160 км/ч за пътнически влакове. Индикативния бюджет на проекта е 292 млн. евро.


Три проекта са подадени от компании в частния сектор. Дейностите включват изграждане на паркинг зони за тежкотоварни превозни средства, включително и във Видин.


"Последният проект е подаден от частна фирма и това е за изграждане на паркинг зона за тежкотоварни автомобили в близост до Дунав мост 2. Това е т.нар. "буферен паркинг". Търси се финансиране, след което ще бъде обявена и обществена поръчка..."


Срокът за одобрение на проектите от Европейската комисия е до средата на 2022 г.

Гледната точка на областния управител на Видин Любен Иванов за демографската криза в областта, проблемите с цената на тока и водата, капацитета на общинските администрации за усвояване на средства по европейски програми, професионалното образование, ситуацията с ковид кризата и възможностите за противодействие, както и визията му за развитието на област Видин- в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59