Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Водят се разговори във Видин да има индустриална зона

Индустриална зона Видин
Снимка: nciz.bg

Една от планираните индустриални зони да бъде изградена във Видин- за това ще настоява кметът  Цветан Ценков. 


В последния публично достъпен вариант на проекта на Националния план за възстановяване и устойчивост е заложено реализирането на "Програма за публична подкрепа за развитие на индустриални зони, паркове и сходни територии и привличане на инвестиции". В нея се предвижда насочване на 416,5 млн. лв. за дейности, включващи подготовка на терени за инвестиции, изграждане на довеждаща, зелена, специализирана  и/или социална инфраструктура в минимум четири индустриални паркове или сходни територии. 


В изпратените официални писма и проведени разговори представители на държавната власт, сред които премиерът Кирил Петков, вицепремиерите Асен Василев и Корнелия Нинова, Ценков изразява категорично становище, че при определянето на тези нови индустриални зони трябва да се даде приоритет на Видин като най-бедния район в ЕС, с висок процент на безработица и увеличаваща се вътрешна миграция.


"Сериозните икономически, социални и демографски проблеми, пред които е изправен нашият регион, могат да бъдат преодолени само с целенасочена държавна политика, създаваща предпоставки за реални възможности за инвестиции, осигуряване на трудова заетост и подобряване качеството на живот", посочват от прессъобщение от Община Видин. 
Вижте още

Пиян тираджия блъсна свой колега на околовръстното на Видин

56-годишен мъж от Кюстендил, шофирайки товарен автомобил „Рено“ с прикачено полуремарке, е ударил отзад друг тежкотоварен автомобил, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Пътният инцидент е станал снощи, около 19.40 часа, на главен път Е-79 (в участъка от пътен възел Ново село към ГКПП Дунав мост-2). При тестване с дрегер за..

публикувано на 25.05.22 в 09:39

Намалява безработицата в общините Кула, Макреш, Бойница и Грамада

С 122-ма намаляват безработните спрямо същото тримесечие на миналата година, отчитат в Дирекция "Бюро по труд"- Кула за общините Кула, Макреш, Бойница и Грамада.  През първото тримесечие на 2022 г. (януари-март) средномесечният брой на регистрираните безработни лица в Дирекция "Бюро по труда” - Кула (общини Кула, Макреш, Бойница и Грамада) е 588...

публикувано на 25.05.22 в 08:40

4 са новите случаи с COVID-19 в Северозапада

100 са новите случаи на коронавирус в България за изминалото денонощие, показват данните на Единния информационен портал. Това са 4% от направените 2 501 теста. 470 пациенти са в болница, от които 40 - в интензивно отделение. 3-ма души са починали заради усложнения, свързани с инфекцията. В Северозапада новите случаи са 4 - 3 в област Враца и 1 във..

публикувано на 25.05.22 в 07:52

Почетни значки и отличия за педагози от Монтана

По повод 24 май кметът Златко Живков връчи почетни значки на община Монтана на петима педагози.   Почетна значка на община Монтана получиха Енеза Ангелова, председател на СБУ Монтана, доц.д-р Ваня Иванов, директор на Регионалния исторически музей, актрисата и режисьор на театралната трупа за деца Ирина Димитрова, директорът на 10-та детска градина..

публикувано на 24.05.22 в 16:31

Лом отбеляза 24 май

С празничен концерт пред сградата на Народно читалище "Постоянство 1856” в Лом отбелязаха Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.   Кметът д-р Георги Гаврилов поздрави присъстващите, след което награди изявени ломчани за принос в образованието, изкуството и духовността...

публикувано на 24.05.22 в 15:27

Белоградчик отбеляза Деня на светите братя Кирил и Методий

С празнично шествие от художествена галерия "Вълчо Вълчев“, започна отбелязването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в Белоградчик. Начело с духовата музика към Народно читалище "Развитие 1893“ и мажоретния състав при Детския комплекс, шествието премина по централната улица на..

публикувано на 24.05.22 в 15:20

Монтана почете Светите братя Кирил и Методий

С тържествен концерт на площад "Жеравица” в Монтана отбелязаха 24 май. Духов оркестър "Дико Илиев” към народно читалище "Разум” изсвири химна на българската просвета. Поздрав към жителите и гостите на Монтана отправиха деца от 1-во училище „Свети Кирил и Методий” със страхотна постановка „Светлина на словото”. Кметът Златко Живков поздрави жителите на..

публикувано на 24.05.22 в 15:09