Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 януари 2022 година

Снимка: Радио Видин

Болницата в Лом с тройно по-висока сметка за ток. 57 000 лева дължи за електроенергия за последния месец болницата в Лом, при 17 000 лева за предходните. За да се издължи, лечебното заведение ще трябва да направи икономии.


Режим на уличното осветление въведе най-малката видинска община - Бойница. Четири пъти по-високи са сметките за ток. Повишени са и сметките за ток в социалните услуги в общината, но там режим не може да бъде въведен.


462 са новите случаи на коронавирус в Северозапада. От тях 213 са в област Враца, 162 - в област Монтана и 87 - в област Видин. 


Децата с коронавирус рядко стигат до болницата в Козлодуй. Леко протичат случаите на коронавирус при най-малките пациенти, засегнати от варианта Омикрон. 


Няма да се въвеждат допълнителни противоепидемични мерки в област Враца до края на седмицата. 120 са заетите легла за COVID-19 от общо 221. Нови мерки при необходимост могат да бъдат въведени другата седмица.


Заповед за засилен противоепидемичен контрол издаде кметът на община Бяла Слатина Иво Цветков. Мярката се отнася за рисковите обекти - детски градини, училища, лечебни заведения, социални институции, търговски обекти, както и за хората, поставени под карантина. 


Компенсират частично декемврийските сметки за ток на общините. Режим на тока на уличното осветление вече има и в някои областни градове. Преговорите продължават. 


Проучват възможност за мост при Оряхово. Оряхово - Бекет е една от 5-те възможни локации за бъдещо мостово съоръжение над река Дунав. Това е записано в Меморандум между България и Румъния от 2019 година. 


Министерството на образованието проверява училището в Рабиша. По документи децата в училището са 28, а по време на проверката били само три. С всяка изминала година децата в Основно училище "Васил Априлов" в белоградчишкото село Рабиша намаляват. 



Областният информационен център във Враца продължава да работи. През годините ОИЦ – Враца се утвърди като място, където всеки може да получи достоверна и полезна информация за възможностите, предоставени от фондовете на Европейския съюз и да получи подкрепа при търсене на финансиране. 


Близо 700 000 лева приходи от общински имоти очакват в Община Мездра. Годишната програма за управление и разпореждане с имоти - общинска собственост за 2022 г. прие Общинският съвет в Мездра в първото си заседание за годината. Програмата има отворен характер в своята реализация, който позволява нейното актуализиране през годината, в зависимост от конкретните условия и нормативна уредба.


Над 300 000 лева очакват от наем на земи в община Кула. Основната цел на Община Кула е да управлява и да се разпорежда с имоти - общинска собственост законосъобразно, в интерес на населението и с грижата на добър стопанин. 


“Общински план за младежта - 2022” представи община Кула по време на първото си заседание за 2022 година. Според документа общинската политика за младите хора е насочена към създаване на благоприятни условия за пълноценно и личностно развитие и участието им в обществения и икономически живот, както и приобщаването им в управлението на местно и регионално ниво.


Искане за ремонт на улица в село Коста Перчево отправиха от Движение "Северозапазване" до новия областен управител на Видин - Любен Иванов  и до кмета на община Кула Владимир Владимиров. Според активисти на движението улиците в долната част на селото, намиращи се паралелно под парка в центъра, са в изключително лошо състояние, липсва асфалт по цялата дължина, а преминаването дори пеша е почти невъзможно, особено в дъждовно време или през зимата.


Може да има забавяне в обработката и доставката на пратки за Германия и Австралия, съобщават от "Български пощи". Пощенският оператор в Германия уведомява, че поради значително увеличение на броя на заразените с COVID-19 сред оперативния персонал може да се очакват забавяния при обработката и доставката на пратките. Затруднена е работата и на пощенският оператор в Австралия, поради тежки бури и наводнения в страната. При промяна на ситуацията, информация ще бъде публикувана на сайта на "Български пощи".


Резитбата в Ново село започна. Първи в лозовите масиви влязоха работниците на най-голямата винарна в Новоселска община. 


Отбелязваме Деня за защита на личните данни. Инициативата е на Съвета на Европа и на Европейската комисия с цел повишаване на информираността и насърчаване на инициативите и добрите практики, свързани с обработването и защитата на личните данни. 


Фотограф от Роман с награда от европейски конкурс за железопътна фотография. Неговата снимка "Безопасна железница - Пътят на природата - Син час", която е заснета в района на село Кунино, беше отличена като една от най-добрите 12 в 9-ото издание на конкурса "Aline Bastin Photography Contest 2021“, организиран от Общността на европейските железопътни и инфраструктурни компании. 

Библиотеката във Враца кани всички фенове на Хари Потър на магическо пътешествие. В дните 1 и 2 февруари между 9 и 18 часа всеки на възраст от 1 до 101 години може да се впусне в магическо пътешествие в Детски отдел на библиотеката. 

Конкурс за изработка на мартеница обяви Младежки дом – Монтана. Инициативата е озаглавена "Мартеничковчета", а мотото на организаторите е "Да съхраним българските традиции". Право на участие имат ученици от първи до осми клас. Участниците могат сами да изберат вида, техниката и материалите за изработването на мартеницата. Крайният  срок за участие е до 23 февруари.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 23 април 2024 година

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ е уредена в Културен център "Жул Паскин" във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин.  Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на..

публикувано на 23.04.24 в 18:05

Враца получава 22 млн. лв. за ремонти

Едно от най-големите села на Враца – Згориград, ще има нова канализация и реконструирана водопроводна мрежа. Днес бе подписано споразумението в регионалното министерство, с което се осигуряват 22 милиона лева за реализирането на ключовия проект.  Кметът на община Враца Калин Каменов коментира, че успешното изпълнение на строително-ремонтните..

публикувано на 23.04.24 в 16:59

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Утре в залата на Симфониета Видин от 19:00 часа в концертна програма под диригентството на Петър Димитров ще гостуват Бойко Цветанов - тенор, Анелия Господинова - пиано и Евгения Ралчева - сопран. Концертът е предизвикателство за нас, каза диригентът Петър Димитров: "За нас този концерт ще бъде екстремно изживяване в много насоки. Първо..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

3D великденска украса ще изработват във видинската библиотека

Работилница за изработване на  3D  великденска украса започна във видинската библиотека. Инициативата е включена в програмата за отбелязване на великденските празници и се провежда всеки ден, каза Лидия Векова от отдел "Заемна за възрастни": "По случай предстоящите великденски празници сме обвили традиционни работилници. В периода от 22 до..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Белоградчик ще предоставят безплатни дърва за огрев на приемни родители

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 20 точки. С ъветници приеха решение относно управление на имоти общинска собственост - отдаване под наем на имоти, приемане на решение относно предоставяне на имоти - полски пътища. В дневния ред бе включено и решение относно избор на одитор за независим одитен ангажимент..

публикувано на 23.04.24 в 15:37

Призови места за млади изпълнители от Враца

Възпитаници на детската школа по изкуствата към НЧ "Развитие 1869" Враца с отлично представяне в поредна престижна надпревара.  Възпитаниците от класа по пиано на Олга Младенова отново спечелиха призови места с изпълненията си в ХVІІІ Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти - Перник 2024 г.  10-годишната..

публикувано на 23.04.24 в 15:12

Първи случай на коклюш във Видинско

Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин. Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова и добави: "Боледуват и имунизирани. Въпреки че детето е имунизирано сравнително..

публикувано на 23.04.24 в 15:08