Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тъжната съдба на училищата в малките села

Министерството на образованието проверява училището в Рабиша

Снимка: Радио Видин

С всяка изминала година децата в Основно училище "Васил Априлов" в белоградчишкото село Рабиша намаляват. През тази са записани по-малко от 30, а в класните стаи не са всички, признава и директорът Йорданка Еленкова. Министерството на образованието и науката извършва проверка в училището.

Резултатите ще бъдат обявени до средата на февруари.

"Последните месеци, предвид Covid и различната заболеваемост, децата са били различно на брой"- обяснява директорът. Предпочита да не отговаря на въпроса дали в училището е имало дни без да присъстват ученици.

По документи децата в училището са 28, а по време на проверката били само три, обяснява председателят на Общинския съвет в Белоградчик Боян Минков:

"Проверяващите днес питали едно от децата кой клас е, а то не знае. И името не си е знаело."

Учителите и помощният персонал в училището са общо 15 души, които редовно получават заплати.

230 хиляди лева струва на държавата издръжката на училището през тази учебна година. Доплаща и Общината:

"Отпускаме около 50 хиляди лева годишно, които потъват в общата яма"- обяснява Боян Минков.

Парите са предимно за отопление на сградата и командировъчни за учителите. Всички те пътуват от Белоградчик или Видин, защото местни няма, допълва заместник-кметът на Белоградчик Антон ТрифоновДокато не започнала проверката, от Общината нямали сигнали за ученици, които не посещават училище, каза заместник-кметът:

"Не се прави редовно проверка. Поемаме нашата вина, че може би трябва регулярно да се прави. Тук си има медиатори назначени. Има си учители. Досега не са ни сигнализирали."

В Белоградчик чакат резултатите от проверката, но са категорични, че училище без деца не може да има.

"Ще направим всичко възможно училището да не затвори, но няма да направим така, че да съществува едно училище, без да има нужда от него"- казва Боян Минков.

Ще се опитат да спасят поне сградата, за да не остане като пустеещата в съседство детска градина.

"Училището е ремонтирано, но няма вътрешна тоалетна. Това констатираха сега проверяващите, което не е нормално за 21-ви век. Иначе като сграда, като фасада, като фасон, отвън изглежда добре. Вътре също не е лошо, но това не е причина да продължи да функционира по начина, по който съществува, защото в момента това е измислена работа и децата не получават никакво образование"- каза Боян Минков.

Една от възможностите е сградата да бъде преустроена в старчески дом, от каквито в региона има нужда, обясни заместник-кметът Трифонов. Такава е съдбата и на други училища в област Видин.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Анжела Каменова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20

Камъчета с послания ни вдъхновяват да правим добрини

Кампания насърчава хората от Видин, Враца и още 15 от областните градове и три по-малки да правят добри дела. Инициативата е на фондация "Щастъчета", която  призовава за това по нестандартен и забавен начин.  Организацията разпространи цветни камъчета - щастъчета, с изписани върху тях послания за правене на добрини. Броят на камъчетата е..

публикувано на 26.07.24 в 16:54

Нова еко дестинация ще привлича туристи по Искърското дефиле

 „Еко дестинация Искърско дефиле“ е новата инициатива, около която се обединяват Природен парк „Врачански Балкан“, Община Мездра, Народно читалище “Факел“ 1926 с. Зверино и Сдружение “Клуб Еделвайс”.  Искърското дефиле винаги е привличало интереса на пътешественици и изследователи, на писатели и духовни учители, на алпинисти и планинари. Всяка..

публикувано на 26.07.24 в 16:05

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00