Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна Китайската година на водния тигър

china_new_year



Китай и други азиатски страни посрещат Нова година днес. Според китайския астрологичен календар 2022, известна още и като Лунна нова година, е годината на Черния воден тигър. Тигърът се счита за смел, жесток и силен. Това е символът на властта в китайската култура. Той представлява енергия, сила, защита, алтруизъм, лидерство, целеустременост, уважение, но също така уязвимост, чувствителност, егоизъм и надценяване. Знаят ли видинчани нещо за този празник:

"Ами не, не знаех че е днес, знам че е след нашата, но не знаех, че е днес... Ами, мисля че съм бик, не мога да кажа че вярвам, но ми е интересно да разбера какво символизира всяко едно животно... Не съм сигурна, но като се замислим, че тигъра е голямо, мощно, диво животно, предполагам че със сила... Не знам тази година, годината на какво е. Знам, че аз съм в китайския хороскоп зодия овца или коза, което е много готино. Също китайците смятат, че по природа козите или овците в техния хороскоп китайски са много емоционални и има такава китайска мъдрост или поговорка ли и аз не знам точно, която гласи че козата, която пасе на хубава поляна е много спокойна и много добра... Да, знам че китайската нова година се празнува винаги в началото на февруари месец. Знам, че тя винаги се определя от символа на някакво животно, което така дава насока на цялата година... В интерес на истината никога не съм се интересувала как се празнува... Азиатската култура е интересна, интересуват ме, но е много далеч от нашия бит и някак си така по-трудно се възприема. "

Пин Лю и ЯнаКакво правят китайците по време на тяхната нова година, разказва 27- годишният Пин Лю, който преди повече от 10 години пристига със семейството си във Видин. 
В Китай те живеят в град близо до Шанхай, където работят в ресторант. Във Видин започват коренно различна дейност. Откриват магазин за дрехи, обувки и стоки за бита. Първо започват с един магазин, след което отварят втори. Работят всеки ден, без почивка, и това им харесва, защото за тях работата е удоволствие - казват го съвсем искрено. 

Избират да живеят във Видин заради спокойствието, тишината и липсата на стрес. Много им допада умереният климат в България и разнообразието от четири годишни времена, но най-много им харесват хората, които живеят тук. Пин Лю има основен принцип в живота си - най-важното е да се свърши работата и да се помага на хората - с усмивка.

"Когато пристига Китайската нова година, ние на точно време изнасяме фойерверки пред магазина и там ги палим, точно 6 часа точка точка (б.ред. нула нула). И на нощно време се събираме цялото семейство, приготвяме храна, риба, най-различни вкусна китайска храна и започва да празнуваме. Тук, в България по друг начин ги правим нещата, защото първо ние не може да събира толкова голямо семейство, както в Китай и второ - има много неща, които ги празнуваме в България... Ние го минаваме по най-лесния начин, но най-важно е при Нова година, цялото семейство да сме заедно, това е най-важно, да! ", разказа Пин Лю

Неподвижният елемент на 2022 година е на водата, според китайските пет елемента. Тъй като водата е еквивалент на черен цвят в системата от пет елемента, годината 2022 се нарича още Ян Черен тигър. В китайската култура водата символизира жизнената същност, зрелостта и дълбоките емоции. Водата в своята Ян форма се характеризира с доброта, бдителност, памет, любопитство, чувство за наблюдение. Годината на Водния Тигър носи големи и драматични промени и предизвикателства, които ще нарушат реда в живота на зодиите. Годината ще бъде бурна и наситена със събития и повечето зодии ще се изкушат да се впуснат във всякакви рискови ситуации. Цветовете, които ще ни донесат късмет и ще добавим в интериора или визията си, са синьо, зелено, червено, жълто. Иначе по време на самото празненство, китайците обличат червени дрехи и украсяват домовете си със стихове, изписани върху червена хартия. На децата се дават "щастливи пари", в червени пликове. Червеният цвят символизира огъня, който според китайските вярвания прогонва лошия късмет.

Честита Нова  Китайска година!


 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Когато детето отказва да отиде на зъболекар

Отказът на детето да посети зъболекар, след като вече е било в зъболекарския кабинет и е преминало успешно определена процедура, не бива да тревожи родителите. Това каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и поясни, че подобно поведение е характерно за децата между 4 и 6-годишна възраст, и може да бъде преодоляно с..

публикувано на 05.08.24 в 17:44

Враца почита паметта на проф. Димитър Йоцов

Припомняме в "Памет нашенска" личността и живота на проф. Димитър Йоцов - виден дипломат, историк, политик и общественик, роден във Враца , автор на "Културно-политическа история на Враца“.  На 7 август тази година се навършват 55 години от кончината му. По този повод в Регионално исторически музей (РИМ) - Враца е открит изложбен кът,..

публикувано на 05.08.24 в 17:05

Зависими ли са от телефона младите българи?

Проучване, направено в шест държави - САЩ, Великобритания, Австралия, Франция, Германия и Япония, показва, че 7 от 10 представители на поколението, родено в първите години на века - "милениуми" и на по-младото поколение Z - "Gen Z", предпочитат да общуват цифрово или най-вече чрез текстови съобщения, отколкото лично. От компанията - автор на..

публикувано на 05.08.24 в 17:00

Кога децата започват да изпитват срам от голотата?

На каква възраст децата започват да изпитват срам от голотата   - това е важна и специфична тема, особено за родителите , тъй като те трябва да са наясно с това как да засягат такива деликатни въпроси и да отговарят на неудобните въпроси на децата по един адекватен и спокоен начин. Ето какво е мнението по темата на психолога Лидия Николова :..

публикувано на 05.08.24 в 14:05

Система за ранно оповестяване пази Врачанския Балкан от пожари

Вече десет години система за ранно оповестяване на пожари успява да опази от големи щети територията на Природен парк "Врачански Балкан" . Под охрана от унищожителен огън са 4 хиляди кв. километра гори и защитени територии, и биологичното им разнообразие. В системата са вложени близо 900 000 лева безвъзмездни европейски средства. Според експертна..

публикувано на 05.08.24 в 13:48

Продължава тенденцията "хоум офис"

С настъпването на ковид пандемията, на много хора им се наложи да работят от дома си. След като тя приключи, тази тенденция продължава да съществува. Нещо повече, голяма част от хората предпочитат дистанционната работа и продължават да избягват офис средата. Защо се случва това и какви са предимствата и недостатъците да работиш от дома си ни..

публикувано на 05.08.24 в 13:36

"Ние, потребителите": Какво да знаем преди да правим резервация за лятната почивка

Намираме се в сезона на почивките . По този повод, в рубриката "Моите права" , говорим за това какви са правата на туристите и към кои институции могат да се обърнат при евентуален проблем с планувания отдих.  Независимо как сме направили резервацията си - директно, от мястото на настаняване или през туристическа агенция, винаги е възможно да..

публикувано на 05.08.24 в 13:00