Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 февруари 2022 година

Снимка: Колаж на Радио Видин

Благодатна сватба отбелязаха в Монтана. Най-дългогодишните двойки получиха подаръци в Седмицата на брака. Верка и Евден Джунови от Монтана са семейната двойка с най-много години съвместен брак. На 10 февруари, преди 72 години, двамата се вричат във вечна вярност. 


Ограничават потреблението на електрическа енергия в общинските сгради във Видин и кметствата по селата. Причината са високите сметки за ток, уточняват от пресслужбата на Общината. 


Народното събрание прие на първо четене бюджета за настоящата година. В предложената финансова рамка се залага дефицит от 5,9 милиарда лева или 4,1% от БВП. Очаква се поемане на нов дълг от 7,3 млрд. лева, с голяма част от които ще се покрият стари задължения на страната ни. 

АЕЦ "Козлодуй" е подала към потребителите в Козлодуй топлоенергия в размер на около 13 000 MWh през януари. Количеството е с близо 2% повече спрямо същия период на миналата година. До клиентите, избрали месечните им начисления за топлинна енергия да се формират на база прогнозни данни, всеки месец до края на отоплителния сезон се разпространява информация за подадената енергия с цел предоставяне на възможност за контролиране на потреблението и планиране на разходите, съобщават от АЕЦ "Козлодуй".


331 са новите случаи на заразени с COVID-19 в Северозапада. 192 са новите случаи в област Враца, 85 са новозаразените в област Монтана, а 54 са в област Видин. 


Областният управител на Враца Стефан Красимиров върна решения на Общинските съвети в Мездра и Борован като незаконосъобразни.


До края на февруари ще започне поетапното подписване на договори с гражданите, одобрени за получаване на нови екологични отоплителни устройства. Всеки един ще бъде предварително уведомен и поканен за подписване на документите, съобщават от Общината. 


Продължава поскъпването на хранителните продукти в търговската мрежа във Видин. Това не се отразява добре на покупателната способност на хората, коментира видинчанин. Валентин Горчев е собственик на магазин за хранителни продукти във Видин и обясни, че високите цени на електроенергията за бизнеса са поредният удар за малките предприемачи в региона.


С Тържествена сесия днес в Лом отбелязват 5 години от учредяването на Местната инициативна група /МИГ-Лом/. Това е една от активно работещите Местни инициативни групи в Северозапада. Над 2 милиона лева вкара в Лом групата.


Подновяват се безплатните консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца. Първият специалист, който ще приема тази година, е д-р Явор Малинов.


За поредна година Народно читалище "Просвета-1882" град Кула организира конкурс за авторска мартеница, в който могат да участват всички без възрастово ограничение. Конкурсът е до 28 февруари, като участниците ще бъдат наградени в две възрастови групи до 14 и над 14 години, ще бъдат определени по трима наградени, съответно I, II и III място. 


Видинският драматичен театър подготвя премиерата на спектакъла "Женско царство" от Ст. Л. Костов. Това е една великолепна комедия, в която освен забавление има и много философия, каза директорът на трупата Дейвид Славчев.


Читалище "Постоянство" и Общината в Лом организират отбелязваненто на празника на лозарите Трифон Зарезан. Традиционното зарязването на лозята ще е в понеделник от 11 часа в "Садовете" край Лом. Ще се проведе и  конкурс за най-добро бяло и червено вино. Желаещите да се включат в конкурса могат да заявят своето участие на място.


Конкурс за най-добре направени домашно вино и ракия организират в село Галиче. В програмата са включени фолклорни изпълнения от местни изпълнители и хоротека. 


Излезе от печат третият Алманах на Художествено творчески клуб "Факел" от село Зверино в община Мездра. Той представя писатели, художници и фотографи. 


"Класика и романтика“ ще представи Симфониета Враца в градската концертна зала. Врачанската публика ще има удоволствието да чуе Симеон Гошев в изпълнение на Концерт за пиано и оркестър № 25 от Волфганг А. Моцарт, заедно със Симфониета-Враца.

Почитаме паметта на свети Харалампий Чудотворец - закрилник на пчеларите. По традиция след празничната литургия в храмовете се освещава медът от новата реколта. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00

Фотоизложба "Свалбард – леденото кралство" ще бъде открита в Берковица

Берковица ще бъде открита фотоизложба "Свалбард – леденото кралство" днес, 19 юли.  Тя е дело на англичанина Ник Фостър и е запечатала преживяванията му до най-северната точка, до която може да достигне турист – архипелагът Свалбард в Северния ледовит океан, между Норвегия и Северния полюс, познат още и като Шпицберген.  Изложбата има своята..

публикувано на 19.07.24 в 13:00
Спасителите демонстрираха пожарната техника пред деца в Кула вчера, 18 юли.

Пожарната в Кула: Спокойна е обстановката към момента

Към настоящия момент ситуацията е спокойна, няма предпоставка да бъдем неспокойни на територията на четирите общини, каза за  Радио Видин главен инспектор Йосиф Йосифов , началник на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“- Кула която обслужва общините Кула, Грамада, Макреш и Бойница.  „Засега обстановката е..

публикувано на 19.07.24 в 12:00

Кои са правилата за пожарна безопасност през лятото

От 8 до 18 юли 2024 г. огнеборците от пожарните служби във Видин, Белоградчик и Кула са участвали в потушаването на 43 пожара – седем от тях с материални загуби, съобщават от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН). Пожарите без материални щети – в сухи треви и храсти, отпадъци и стърнища в региона, са били..

публикувано на 19.07.24 в 11:36

Шофьор е с множество фрактури след катастрофа във Враца

Мъж на 53 години от Враца пострада при катастрофа вчера, 18 юли, във Враца. Инцидентът е станал между два товарни автомобила  на кръстовище в града около 14:30 часа . Пострадалият шофьор на едно от превозните средства е настанен  с множество фрактури в хирургичното отделение на болницата.  Причините за катастрофата се изясняват. Пробите за..

публикувано на 19.07.24 в 11:20

Музейко гостува във Враца

Музейко гостува във Враца с новата изложба „Живей в кръговрата! Разреши проблема“ днес и утре, 19-и и 20 юли. Срещите ще се проведат в парка зад паметника на Христо Ботев със съдействието на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца, съобщават от културната институция. Във времето от 12:00 ч. до 15:00 ч. на 19 юли и от 10:00 ч. до..

обновено на 19.07.24 в 09:49

Пет училища в област Видин търсят нови директори

Конкурс за директори на пет училища в област Видин обявиха от Регионалното управление на образованието . За град Видин вакантни са местата за директор на две професионални гимназии - по туризъм "Михалаки Георгиев" и Професионалната техническа гимназия "Васил Левски", както и за Основно училище "Любен Каравелов". Нов ръководител се търси и за..

публикувано на 19.07.24 в 09:40