Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

МИГ-Лом навършва 5 години

Над 2 милиона лева вкара в Лом Местната инициативна група

Снимка: Радио ВИДИН

С Тържествена сесия днес в Лом отбелязват 5 години от учредяването на Местната инициативна група /МИГ-Лом/. Това е една от активно работещите Местни инициативни групи в Северозапада. 

Местните инициативни групи имат за цел да идентифицират и осъществяват стратегията за местно развитие, като вземат решения за разпределянето на финансовите ресурси и управлението им.  

За петте години са постигнати много цели, коментира изпълнителният директор на инициативната група в Лом, Румяна Симеонова:


"Изпълнихме целта на създаването на МИГ-Лом. Още със самото създаване се целеше да се разработи стратегия, с която да се кандидатства по Програмата за развитие на селските райони... Аз мисля, че сме на прав път и ще надграждаме и през следващия програмен период... До момента има обявени 25 процедури, подадени са 73 проектни предложения, 57 от тях са одобрени от местната група, а след това се одобряват от управляващия орган- 27 са одобрени от него. Имаме 36 бенефициенти. В момента имаме 43 сключени договора, като 35 се изпълняват... Общата стойност на безвъзмездната помощ е близо 6 милиона. Най- важното е, че до момента има изплатени над 2 милиона и 200 хиляди лева, които реално са влезли във фирми, община и земеделски производители... МИГ трябва да обединяват партньорите от обществения и частния сектор, да бъдат добре балансирани и представителни за съществуващите местни различни заинтересовани страни в района. На ниво на вземане на решения, представителите на частни и обществени интереси (различни от представителите на държавните и общински институции) трябва да съставляват поне 50% от местното партньорство...", обясни Румяна Симеонова.

 
Председател на Управителния съвет на МИГ-Лом е кметът на града Георги Гаврилов, който е доволен от партньорството си с инициативната група, въпреки, че в началото е подходил скептично.

"Имаме много добро партньорство. Ние, като Община участваме в много проекти. В МИГ-Лом работят доста сериозни специалисти... Да, бях скептично настроен, но навлизайки в работата видях, че нещата се случват. Имаме проекти на стойност близо 800 хиляди лева. Подкрепяме хората с увреждания, възрастните хора и хората с невъзможност над 75 години. Това са важни неща за нашата община, където както и във Видин и в северозападна България има застаряващо население...", обясни кметът.


Тържествена сесия на Общото събрание  на МИГ- Лом, която е днес, 10 февруари от 17:00 часа, може да бъде проследена на живо на Фейсбук страницата на МИГ-Лом.


Чуйте репортажа в звуковия файл.

Вижте още

Снимката на 1 декември 2022 година

Презентация, посветена на  Световния ден за борба със СПИН  - 1 декември, се проведе във Видин. Участваха представители на Здравната инспекция, които обясниха пред доброволци на Българския младежки червен кръст какво е ХИВ, кои са механизмите за пренасяне на инфекцията, как да се предпазят от нея, кога да се изследват.  Експертна комисия вече..

публикувано на 01.12.22 в 18:10

Навлизането на чуждиците в българския език - неизбежно ли е?

Чуждиците навлизат все повече в речта ни. Основно те идват от английския език, свързани са предимно с технологиите и социалните мрежи и често нямат съответствия на български. Можем да дадем много примери с новите думи, които са вече част от нашия език през последните години. Навлизането на чуждиците в българския език не е новост и няма как..

публикувано на 01.12.22 в 16:00

Зарибяват с никулденска риба "Дъбника" във Враца

За пета поредна година за Никулден във Враца ще пускат шаран в язовир "Дъбника". Идеята е на местното риболовно сдружение "Заедно за язовир Дъбника".  "Вече стана традиция, каним всеки един, който иска да дойде да пусне, а за тези, които нямат възможност, защото е работен ден, оставят парички, за които закупуваме рибата, докарваме я, пускаме..

публикувано на 01.12.22 в 15:48

Какво символизира коледната елха и кога да я украсим

Кога по традиция трябва да се постави коледната елха у дома? Това е една от най-разпространените традиции, свързани с празнуването на Рождество Христово. Представлява украсяване на вечнозелено иглолистно дърво - най-често от рода ела, откъдето идва и наименованието.  Традиционно коледната елха се украсява за Коледа, но ние я украсяваме много рано,..

публикувано на 01.12.22 в 15:30

Вирусолог: Опитът в борбата срещу ХИВ/СПИН помогна и срещу COVID-19

Светът никога досега не е бил по-близо до създаването на ваксина ХИВ/СПИН . Това каза вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова по повод Световния ден за борба с ХИВ/СПИН - 1 декември, и добави, че натрупаният опит е помогнал в борбата с коронавируса. От друга страна, напредъкът по отношение на COVID-19 помага в..

публикувано на 01.12.22 в 12:55

В "Музикална зона" на 01 декември 2022 слушаме саундтрака на филма "Матилда"

Филмът "Матилда" е създаден по едноименния мюзикъл от 2011 г. В саундтрака, излязъл на 18 ноември се съдържат 12 песни на австралийския композитор, комик, писател и поет Тим Манчин, както и 10 инструментални фрагменти от оркестровата партитура на композитора - продуцент Кристофър Найтингел. Песните са разнообразни и широкообхватни, изпълнени от..

публикувано на 01.12.22 в 09:00

Велислава Методиева от Доха: Днес светът е футбол

В "Другата истина " днес разговаряме с Владислава Методиева за Световното футболно първенство в Катар. Младата жена е родена във Видин, но от 13 години живее в Доха, столицата на Катар и работи като консултант на министъра на информационните и комуникационни технологии. Работя за правителството на Катар и това е основната причина, преди която се..

публикувано на 30.11.22 в 16:25