Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МИГ-Лом навършва 5 години

Над 2 милиона лева вкара в Лом Местната инициативна група

Снимка: Радио ВИДИН

Фрагмент от ''Цветовете на деня''
Аудио файлът е със субтитри
С Тържествена сесия днес в Лом отбелязват 5 години от учредяването на Местната инициативна група /МИГ-Лом/. Това е една от активно работещите Местни инициативни групи в Северозапада. 

Местните инициативни групи имат за цел да идентифицират и осъществяват стратегията за местно развитие, като вземат решения за разпределянето на финансовите ресурси и управлението им.  

За петте години са постигнати много цели, коментира изпълнителният директор на инициативната група в Лом, Румяна Симеонова:


"Изпълнихме целта на създаването на МИГ-Лом. Още със самото създаване се целеше да се разработи стратегия, с която да се кандидатства по Програмата за развитие на селските райони... Аз мисля, че сме на прав път и ще надграждаме и през следващия програмен период... До момента има обявени 25 процедури, подадени са 73 проектни предложения, 57 от тях са одобрени от местната група, а след това се одобряват от управляващия орган- 27 са одобрени от него. Имаме 36 бенефициенти. В момента имаме 43 сключени договора, като 35 се изпълняват... Общата стойност на безвъзмездната помощ е близо 6 милиона. Най- важното е, че до момента има изплатени над 2 милиона и 200 хиляди лева, които реално са влезли във фирми, община и земеделски производители... МИГ трябва да обединяват партньорите от обществения и частния сектор, да бъдат добре балансирани и представителни за съществуващите местни различни заинтересовани страни в района. На ниво на вземане на решения, представителите на частни и обществени интереси (различни от представителите на държавните и общински институции) трябва да съставляват поне 50% от местното партньорство...", обясни Румяна Симеонова.

 
Председател на Управителния съвет на МИГ-Лом е кметът на града Георги Гаврилов, който е доволен от партньорството си с инициативната група, въпреки, че в началото е подходил скептично.

"Имаме много добро партньорство. Ние, като Община участваме в много проекти. В МИГ-Лом работят доста сериозни специалисти... Да, бях скептично настроен, но навлизайки в работата видях, че нещата се случват. Имаме проекти на стойност близо 800 хиляди лева. Подкрепяме хората с увреждания, възрастните хора и хората с невъзможност над 75 години. Това са важни неща за нашата община, където както и във Видин и в северозападна България има застаряващо население...", обясни кметът.


Тържествена сесия на Общото събрание  на МИГ- Лом, която е днес, 10 февруари от 17:00 часа, може да бъде проследена на живо на Фейсбук страницата на МИГ-Лом.


Чуйте репортажа в звуковия файл.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

НПО коалиция с апел в училище да се развиват и социално-емоционалните умения

Международно изследване сред 15-годишните крие тревожна картина за българските младежи, алармират неправителствени организации. Изследването  "Социално - емоционални умения за по-добър живот" е на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Обхваща 21 държави. България е включена в него с финансовата подкрепа на фондация "Лъчезар..

публикувано на 24.05.24 в 17:41

Денят на Кирил и Методий в паметта на Видин

Празнуваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На този ден в България се чества делото на славянските просветители Кирил и Методий и българската просвета и култура, включително и създаването на кирилицата в Преславската книжовна школа.  В Държавен архив Видин се пазят..

публикувано на 24.05.24 в 16:45

Пътеписът на Нора Ардашева "Жълтата стрелка"

Пътеписът "Жълтата стрелка" на Нора Ардашева е книга, за която трябва да улучиш точното време, точно като с истинско пътуване. Защото какво е един пътепис, ако не пътешествие, било то и само във въображението на читателя. Може би с повечето книги е така – всяка си иска нейния момент, – но наистина изчакайте да усетите порива, за да последвате..

публикувано на 24.05.24 в 12:00

Изложбата "Яж" на Изабел Иванова от Видин - уверена крачка към успеха в изкуството

Днес се срещаме с Изабел Иванова - една млада видинчанка, която откакто се помни е в търсене на своя талант. Като малка се лута между различни спортове, посещавала е най-разнообразни курсове по пеене, свирене на китара и други, но все не намира себе си. Докато един ден разбира от своя приятелка за курсове по изобразително изкуство при Веселин..

публикувано на 23.05.24 в 17:00

Емилия Георгиева от Железна- за училището в Чипровци и професията на учителя

В навечерието на 24 май в "Думата имат старейшините" ви срещаме с учителката по история Емилия Георгиева от село Железна. Тя е завършила Великотърновския университет, работила е над 40 г. в чипровското училището, където от 1987-ма до 2005 г. е била и директор. По думите на Емилия Георгиева, макар да не е официално признато, учебното..

публикувано на 23.05.24 в 16:50

Журналисти от Радио ВИДИН ще участват в литературно четене по програма "Христо Ботев"

Журналистите  от Радио ВИДИН  Виктория Топалска и Красимир Каменов ще участват в литературното четене в предаването "Артефир" по програма "Христо Ботев" на БНР. Авторското четене ще се проведе в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май.  Представянето на..

публикувано на 23.05.24 в 15:50

Какви вреди нанасят преградите по реките

60% от реките, езерата и влажните зони в Европа не са в добро състояние , което се отразява пряко върху качеството на водата, както и върху популациите на животинските видове, обитаващи съответните екосистеми. Основна причина за това е огромният брой язовири, бентове и бариери. По данни на WWF Европа е континентът с най-много преградени реки и..

публикувано на 23.05.24 в 15:12