Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МИГ-Лом навършва 5 години

Над 2 милиона лева вкара в Лом Местната инициативна група

Снимка: Радио ВИДИН

Фрагмент от ''Цветовете на деня''
Аудио файлът е със субтитри
С Тържествена сесия днес в Лом отбелязват 5 години от учредяването на Местната инициативна група /МИГ-Лом/. Това е една от активно работещите Местни инициативни групи в Северозапада. 

Местните инициативни групи имат за цел да идентифицират и осъществяват стратегията за местно развитие, като вземат решения за разпределянето на финансовите ресурси и управлението им.  

За петте години са постигнати много цели, коментира изпълнителният директор на инициативната група в Лом, Румяна Симеонова:


"Изпълнихме целта на създаването на МИГ-Лом. Още със самото създаване се целеше да се разработи стратегия, с която да се кандидатства по Програмата за развитие на селските райони... Аз мисля, че сме на прав път и ще надграждаме и през следващия програмен период... До момента има обявени 25 процедури, подадени са 73 проектни предложения, 57 от тях са одобрени от местната група, а след това се одобряват от управляващия орган- 27 са одобрени от него. Имаме 36 бенефициенти. В момента имаме 43 сключени договора, като 35 се изпълняват... Общата стойност на безвъзмездната помощ е близо 6 милиона. Най- важното е, че до момента има изплатени над 2 милиона и 200 хиляди лева, които реално са влезли във фирми, община и земеделски производители... МИГ трябва да обединяват партньорите от обществения и частния сектор, да бъдат добре балансирани и представителни за съществуващите местни различни заинтересовани страни в района. На ниво на вземане на решения, представителите на частни и обществени интереси (различни от представителите на държавните и общински институции) трябва да съставляват поне 50% от местното партньорство...", обясни Румяна Симеонова.

 
Председател на Управителния съвет на МИГ-Лом е кметът на града Георги Гаврилов, който е доволен от партньорството си с инициативната група, въпреки, че в началото е подходил скептично.

"Имаме много добро партньорство. Ние, като Община участваме в много проекти. В МИГ-Лом работят доста сериозни специалисти... Да, бях скептично настроен, но навлизайки в работата видях, че нещата се случват. Имаме проекти на стойност близо 800 хиляди лева. Подкрепяме хората с увреждания, възрастните хора и хората с невъзможност над 75 години. Това са важни неща за нашата община, където както и във Видин и в северозападна България има застаряващо население...", обясни кметът.


Тържествена сесия на Общото събрание  на МИГ- Лом, която е днес, 10 февруари от 17:00 часа, може да бъде проследена на живо на Фейсбук страницата на МИГ-Лом.


Чуйте репортажа в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15