Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Григор Томов, КОЦ Враца: Болниците трудно ще оцелеят без държавна подкрепа

Снимка: РАДИО ВИДИН Архив


Поскъпването на енергоносителите повлия на финансовото състояние на Комплексния онкологичен център във Враца. Без подкрепа от държавата и общината, лечебното заведение трудно ще изкара годината, каза неговият управител д-р Григор Томов. По думите му, затруднения създава и 2-месечният срок за реимбурсиране на лекарствата за онкоболни: 

"В момента около новите цени на енергоносителите и новите цени изобщо в България, не сме в завидно финансово състояние, но общо взето се държим на повърхността. Но ако няма помощ от общината и държавата, много трудно ще изкараме годината. До момента работим по т. нар. клинични пътеки, няма увеличение на цените на клиничните пътеки. Аз апелирам като управител на КОЦ Враца да бъде преразгледан случаят с реимбурсирането на лекарствата за онкоболни, които са безплатни, защото Здравната каса ни ги реимбурсира чак на 60-ия ден от консумацията им. Това означава, че преди 5 години се реимбурсираха на 30-ия ден, а сега последните години се реимбурсират на 60-ия ден поради някаква проверка, която всеки месец идва от Здравната каса и проверява. Това означава, че горе-долу със 700 000-800 000 или милион се забавя плащането за 30 дни. А това можеше да се реши много отдавна, явно няма сили и желание да се върнат нещата, както бяха преди. Това е един голям проблем, защото в момента ние всъщност сме кредитори на Здравната каса. Тези пари, които КОЦ или другите здравни заведения в онкологията ги изкарват, борят се за някакви иновации да си помогнат, се забавят и идват 30 дни по-късно. Ние, докато набавим тези пари, за да нямаме дългове, видяхме много големи трудности... Без финансова подкрепа от държавата, за която се говори по различни медии, но не се случва, много трудно ще оцелеят болниците. Защото винаги се дава един приоритет на болниците с държавно участие. Ние сме болница със 100% общинско участие, която обслужва три области, и този тип болници, 200 медицински лица работят в болницата, винаги се неглижират. Моята молба е да се обърне внимание на тези болници, защото в случая те са незаменими."

Европейско финансиране за ново оборудване ще поиска КОЦ Враца. Апаратурата е изключително важна за диагностициране на онкологичните заболявания, обясни още д-р Григор Томов:

"Първо ще поискаме пари за оборудване, защото апаратурата винаги е важна за диагностициране на заболяванията в онкологията, винаги има по-нови методи и нови изисквания. Ние очакваме разширение на стационарния сектор по лъчелечение, нов линеен ускорител и евентуално се борим за апарат за изследване на туморни метастази и откриване на туморни метастази." 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Главен инспектор Георги Георгиев, началник на сектор

Георги Георгиев, РДПБЗН - Видин: Годишно регистрираме 200, 300 аварийно-спасителни дейности

Професионален празник отбелязват днес, 18 юли, спасителите от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". По този повод и за да ни запознае със спасителната работа, която извършват служителите от видинската пожарна служба, разговарям с главен инспектор Георги Георгиев,  началник на сектор "Превантивна и контролна дейност" в..

публикувано на 18.07.24 в 11:00

В "Музикална зона" на 18 юли 2024 слушаме духови оркестри – 2 част

Продължаваме да разглеждаме духовите оркестри с техните разновидности – днес се спираме на съставите в британски стил, на фанфарните оркестри с традиция от страните на Бенелюкса и брас бендовете от Ню Орлиънс. Говорим за връзките с джаза и как духовият оркестър и новият стил от зората на миналото столетие си взаимодействат; за социалната роля и..

публикувано на 18.07.24 в 09:00

Църквата в Градец ще отбележи храмов празник

На 20 юли във видинското село Градец ще отбележат храмовия празник на църквата "Свети пророк Илия" и Илинден. Това е една от малкото черкви в епархията, която носи името на свети пророк Илия. Тази година в Градец отбелязват и 170 години от построяването на първия християнски храм в селото. Повече за църквата и празника разказва Пролет Цолова,..

публикувано на 17.07.24 в 17:10

Археолог: Нужни са проучвания на крепостта край село Чичил

Необходима е поне 5-годишна програма за проучване на крепостта край село Чичил , която е късноантичната Кастра Мартис, за да бъдат разкрити останките от нейното минало величие и те да могат да се превърнат в център за посещения. Това каза проф. Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, който преди няколко години прави..

публикувано на 17.07.24 в 16:35

Да отдадеш апартамента си под наем на туристи

В разгара на туристическия сезон , когато все повече хора пътуват, а хотелите са претъпкани, популярност набира краткосрочното отдаване и съответно наемане на имоти . Услугата, алтернативна на тази, предлагана от традиционните места за настаняване, е позната отдавна по света, а у нас става все по-популярна през последните години. Туристите, които..

публикувано на 17.07.24 в 15:35

Плажът при Ново село дава прохлада в горещините 

Полегат бряг, широка плажна ивица, чиста вода. Това са част от предимствата на плажа край Ново село , където през почивните дни търсят прохлада хора от различни населени места на Видинския край. Плажът е гордост за местните , които са убедени, че по-хубав по дунавското крайбрежие няма. Отчитат обаче и недостатъците му и търсят подкрепата на..

публикувано на 17.07.24 в 14:52

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04