Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинчани: Чакаме промяната от години, наслушали сме се на обещания

"Алфа Рисърч": Доверието към кабинета остава високо, но скептицизмът се засилва

Снимка: Алфа Рисърч



Един от важните политически ресурси на настоящото управление е доверието към кабинета "Петков", отчитат социолозите от "Алфа Рисърч" в последното си проучване и посочват, че според данните им правителството стартира с 35% положителни срещу 23 на сто отрицателни оценки. Това е първият кабинет от 2009 година с положителен начален рейтинг. 

Същевременно редица от ключовите ангажименти на новата власт са подложени на силно оспорване, показва изследването на обществено-политическите нагласи през февруари. Във вътрешнополитически план: предприетите дотук стъпки за прилагане на новия управленски подход се оценяват скептично; при възникнали различия по оста "президент-премиер" към редица чувствителни за обществото въпроси, симпатиите, вкл. на привържениците на „Продължаваме промяната“ са на страната на Румен Радев, а не на Кирил Петков, което носи риск за ерозия на изпълнителната власт при бъдещи конфликти.

Обществените настроения показват, че управлението се намира на кръстопът, каза пред БНР Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".

"Управлението се намира на кръстопът - обикновено правителствата се радват в началото на бурна обществена подкрепа и значителен период на толерантност, но днес виждаме скъсен хоризонт. Ако на едната страна на кръстопътя са политическите ресурси, то на другата стоят рисковете, които могат да предопределят много по-бърз обществен развой на настроенията".

Работата на кабинета се оценява скептично както от хората, така и от страна на коалиционните партньори, сочи проучването.

Във външнополитически план: липсата на ясно изразени лидерски позиции, както и противоречивите изказвания на президент и министри относно ангажираността на България като активен член на НАТО в кризисната ситуация Русия - Украйна, прави общественото мнение колебливо, а симпатизантите на коалицията - споделящи диаметрално противоположни позиции.  Тези разделения, наред с ненамерилия достатъчно сериозна обосновка нов подход към преговорите със Северна Македония,  превръщат и външнополитическата тема в "горещ картоф".

"Когато в политиката има инфлация, обедняват управляващите, защото този процес подкопава най-ценния им ресурс - доверието и подкрепата. Гръмко заявеният нов управленски подход се посреща със скептицизъм от хората. Не повече от 40% вярват, че той е факт. Дали в управлението влязоха компетентни хора? Също значителен скепсис по този въпрос от страна на хората. Бавно стартиращи реформи с противоречиви изказвания. Външнополитически кризи с противоречиви сигнали от страна на управляващите и с противоречиво обществено мнение. Има сериозен разнобой между симпатизантите на управляващите партии кои действия на правителството подкрепят и кои не". 

По почти всички основни индикатори, които Алфа Рисърч следи повече от 20 години, мненията на хората са силно поляризирани. Въпреки смяната на седем редовни правителства в този период, много рядко се е наблюдавал такъв забързан и разнопосочен ритъм в еволюцията на обществените нагласи в началните месеци на едно управление, какъвто регистрира настоящото проучване на агенцията.

Работата на кабинета се оценява скептично както от хората, така и от страна на коалиционните партньори, сочи проучване на "Алфа Рисърч". Редица ключови ангажименти на новата власт са подложени на критика, има риск от спад на обществената подкрепа. Въпреки това, 3 месеца след изборите доверието към кабинета "Петков" остава високо . Повече от 10% са хората, които дават положителна оценка на кабинета в сравнение с отрицателно настроените.

Темата дискутирахме с видинчани, които споделиха своите впечатления относно икономическата политика на властта.

"Ако всеки дърпа за себе си, нищо няма да стане... Нямам никакви очаквания от тези... Лошото е, че всички обещават, но никой не изпълнява... Очаквам да се случат хубави работи за народа, да се вдигнат пенсии и заплати, не само цени... Всеки говори за промяна, всеки говори едно и също, но пък икономиката нещо остава на заден план... Ще увеличат заплати и пенсии, сигурен съм... Ако промяната не стане и сега, едва дали ще стане някога... Двамата от Харвард вдъхват доверие, да им дадем време... Трябваше с повече да вдигнат заплатите... С доста неща не съм съгласен относно финансите".

Премиерът Кирил Петков започва мандата си с доминиращо одобрение от 39% срещу 21% неодобрение - ситуация, която за последен път е наблюдавана отново през 2009 година в отношението към тогавашния премиер Б. Борисов.

Два месеца след сформиране на управляващото мнозинство обаче се наблюдават и първи съществени разминавания в отношението на симпатизантите на коалиционните партии към правителството. Най-висока подкрепа за него заявяват избирателите на "Продължаваме промяната" (66%) и са практически единствените, които нямат критики към кабинета. Одобрението спада до 50 на сто сред симпатизантите на БСП, а сред тези на ИТН и "Демократична България" е в рамките на 33% - 36%. 

Ключов за поляризацията на оценките в този ранен етап е скептицизмът към реалното осъществяване на заявения нов модел на управление. Алфа Рисърч зададе същите въпроси, както и при встъпването в длъжност на правителството на Борисов през 2009г.:

Дали правителството е съставено основно от компетентни хора и професионалисти, или не? 65% са смятали за професионалисти министрите от първия кабинет на Борисов, а сега тази позиция споделят 39%;

Дали правителството прекратява практиката за облагодетелстване на близки до властта лица и кръгове? 51% са били оптимисти по този въпрос през 2009г., а сега - 34%;

Дали правителството ще заработи по-добре през следващата година? Кредит на доверие за оптимизация на работата на кабинета "Борисов 1" са давали 57% от анкетираните, а на кабинета Петков - 42%.

Изследването е проведено в периода 6-14 февруари сред 1060 пълнолетни граждани от цялата страна, чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование. Публикувано е на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00