Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камено поле- мястото, където история и природа се допълват

Снимка: Радио ВИДИН

Село Камено поле се намира в Предбалкана, на територията на община Роман. До него има път откъм две общии - Мездра и Роман. Една от легендите свързва това място с битка между Филип Македонски и местните траки. Пълководецът претърпял поражение, защото местното население използвало каньона, за да излезе в тила на войската. Местна забележителност, с която се гордеят жителите на селото, е Пустата църква, най- вероятно строена по времето на цар Иван Александър. От Камено поле започва каньонът на река Хърчене, наричана още Ръчене.

Когато човек отиде в този район, първото нещо, което вижда, е осеяно с камъни поле. Оттам идва и името на селото. Районът е карстов, като камъните са се образували от естествения карстов процес. Затова има и много пещери.

"Историята на Камено поле датира отпреди повече от 40 хиляди години. Даже там в едно като мини плато вътре в самата река, са намирани остатъци от този период. Иначе самият каньон най- вероятно се е образувал от някакво разцепване на полето преди милиони години, най- вероятно и затова най- интересното е, че човек преди да дойде на 50-60 метра от каньона, той изобщо не може да си представи, че има долу каньон. И затова една от легендите, която Огнян Пищиков от Враца прокламира и в нея най- вероятно има и доза истина е, че там е имало една голяма битка между Македонски и местните траки. Тогава той е понесъл загуба, поради точно тази причина, че не е преценил, че наблизо има такъв каньон, а траките са знаели това нещо. Минали са през каньона и са излезли в гръб. И там, между другото има разкопани, за съжаление, през годините и то най- вече последните 30 години, разкопани тракийски могили.  Иначе самия каньон, реката Хърчене или както ние казваме Ръчене, тя никога не е пресъхвала и поради тази причина, казват старите хора, че там е имало 28 воденици и тепавици. Включително и моят род- Гешковски, от които съм аз. Нашата воденица е вече последната воденица, която граничи почти с Плевенска област. От тях не са останали много неща. Има тук-таме зидове. Даже миналата година с моя син ходихме там да му покажа къде са били пра-пра-прадядовите воденици. За съжаление беше останала само основата. Навсякъде всичко е разкопано от иманярите. Реката е изключително чиста, природата е наистина уникална. Всеки, който се е докоснал, е останал с едно такова магическо усещане от целия този допир  с каньона", разказа Цветан Цветков, родом в село Камено поле

Според друга легенда в пещерите около селото поп Мартин е крил злато, което е събирал за освобождението на България. Дали има доза истина, днес никой не може да каже, но в Камено поле има местност, която се нарича "Мартиница". Селото е интересно и с единствената в България средновековна църква, строена най- вероятно по времето на цар Иван Александър. 

"Тя се намира на сами полето, там, където едно време е било селото и съществуващото и до ден днешен кале. Което кале е строено върху основите на римско кале. Когато са дошли турците от другата страна на реката, каменополци са започнали много бързо да строят отбранително кале, което да загради един от ръкавите на каньона. От три страни заграден от реката и от едната страна са правили калето, но не са успели до самия край. Така или иначе каменополци не са се дали без борба, до ден днешен се намират и върхове на стрели и върхове на копия", допълни Цветан Цветков.

Преди стотина години експерти датират строителството на средновековната църква от времето на цар Иван Александър. Последните 30 години е разграбена и разкопана. Местни хора сега са подели инициатива да възстановят оградата и портата, поне да не влизат животни. 

Цветан Цветков казва, че районът се посещава от туристи, пещерняци, велосипедисти. Селото е едно от малкото останали живи и се опитва да оцелява чрез животновъдството.

"Богато село. Не толкова със земите си, колкото с хората си."

Голяма част от землището на селото е в екологичната мрежа НАТУРА 2000, за която в новия програмен период са предвидени мерки за подпомагане. 

Природните дадености в района познава Красимир Танков- турист екстремист, който организира туристически преходи. Разказа, че районът около село Камено поле е достъпен за всички групи туристи. Преди десетина години е имало екопътека от Камено поле по каньона на местната река Ръчене, но не се поддържа и достъпът е труден.

"Мостчетата паднаха, трудно е вече. След това, не е просичано. Растителността е гъста, трънливо, но за средностатистически турист няма проблем да влезе и да разгледа. Каньонът е красив точно това време- някъде след средата на февруари до към средата на май. След това става горещо, реката става малка, не е така атрактивен. Целият каньон е пълен с цветя. Гората е с кокичета, минзухари. Всяка скала, погледната от различно място, изгледа по различен начин. Най- хубаво е да се влезе в каньона и да се гледа. Каньонът е много дълъг, той е някъде 13-14 километра до Реселец. За съжаление, някъде след втората помпена станция и Реселец, там има един язовир, там е просто непроходимо. Няма как да се мине. Затова трябва да се излезе от каньона, да се върви отгоре над каньона, за да може се мине цялото разстояние. Каньонът би трябвало да се разгледа два- три дни. Най- достъпен е от Камено поле."

Най- красива е местността "Чудна" на територията на село Бресте. Изгледът към каньона е невероятен:

"Там се вижда местността "Камарата". Като слезете към "Камарата" се минава, мисля, че са 15 броя, т.нар. отворени пещери. Като най- голямата е дълга близо 450 метра. Това е процеп, който е широк на места и под метър и нагоре са 41 метра. Просто те завладява, опиянява те. Върху местността "Чудна" интересувал съм се какво е имало, защото има руини от стари постройки, явно са римски, защото са използвали хоросан и тези типичните  римски тухли. Може би да е било църква, не можах да намеря информация. Местността "Чудна" и съответно отдолу "Камарата", това са най- красивите неща в каньона. За съжаление дотам трудно се ходи", допълни Красимир Танков.

В района има тракийски могили. В местността "Могилата" са разкопани:

"Има поне 10 тракийски могили, които с багер са разкопани. И не може някой да ходи да копае с багер и това да не е забелязано от властите", с болка споделя Красимир Танков за заличаването на историческото наследство.

Кои други природни обекти в региона привличат туристи може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Бог желае всички да сме едно и да наследим неговото Царство

В седма неделя след славното Христово Възкресение, Църквата възпоменава в почит Светите Отци от Първия вселенски събор, състоял се в 325 г.  Преди деня Петдесетница Църквата си припомня за Светите Отци, които отдадоха живота си, за да запазят и съхранят с Божия помощ чистотата на Евангелското учение чисто и неопетнено. Още от първите..

публикувано на 16.06.24 в 08:00

Целенасочени мерки за Северна България планира Програма "Развитие на човешките ресурси"

До 1 милион 245 хиляди лица в България или до всеки пети българин са достигнали мерките по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в програмен период 2014 – 2020 година. 100 000 заети и безработни са преминали обучения, а повече от 115 000 младежи са включени в обучения, заетост и подкрепа от ментор в първата си работа. Осигурен е достъп до..

публикувано на 14.06.24 в 17:45

Внимание! Обявен е пожароопасния сезон

Летните горещини са повод да обърнем внимание на една актуална тема, а именно- пожароопасния сезон. Той се определя официално със заповед на областния управител, и е съобразен с началото на жътвената кампания, каза инспектор Георги Георгиев от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” Видин: "Пожарите започват към края на..

публикувано на 14.06.24 в 16:02

"Убийство в първа класа" разплита трупата на видинския драматичен театър

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" е новото премиерно заглавие на Драматичен театър "Владимир Трандафилов" във Видин . Поставя я актьорът и режисьор Евгени Будинов, а директорът на театъра Кирил Кирилов влиза в главната роля. И двамата обещават да бъде заплетено и много забавно.  "Наистина има криминале, близо е до роман на Агата..

публикувано на 14.06.24 в 15:55

Във Видин наградиха кръводарители

14 юни е денят, на който светът за 20-и път официално ще отбележи Световния ден на доброволния кръводарител, с цел да насочи вниманието към огромната му значимост, да повиши осведомеността за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти и разбира се - да благодари на доброволните кръводарители по целия свят за техния незаменим и безценен принос за..

публикувано на 14.06.24 в 13:39

"Не ме напускай" на Дейвид Левитан и Дженифър Нивън

На 25 март 2021 г. Езра Ахърн разбира, че е останал сам. Сестра му – осемнайсетгодишната Беа – е избягала от вкъщи. Отново! Този път обаче е различно. Беа се е постарала да заличи всяка следа от присъствието си в опит да скъса всяка нишка, способна да я препъне в намерението ѝ този път да се отърве завинаги от домашния ад, който майка им и..

публикувано на 14.06.24 в 13:00

Определят такса смет по нов начин

Видин е домакин на 61-ата Асамблея на еколозите от общините в България. В първия ден на форума бяха дискутирани управлението на отпадъците и въвеждането на новата наредба, по която ще се определя такса "битови отпадъци". "Има колебания в начина, по който ще определя и ще се формира бъдещата такса смет, като масово общините споделят, че това..

публикувано на 13.06.24 в 17:19