Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Видин ще тегли заем за Синагогата

Снимка: Радио Видин

Нов общински дълг  в размер на близо милион и половина лева ще бъде поет за осигуряване на финансовото изпълнение на проекта “Реставрация и адаптация на Синагога - Видин в туристически обект "Културен център "Жул Паскин". Това решиха общинските съветници на редовно заседание на местния парламент. Предложението за дълга бе внесено от кмета Цветан Ценков и предизвика оживени дебати. Според част от общинските съветници, този кредит може да се наложи да бъде платен от жителите на града. Зададени бяха много въпроси, сред които и тези на общинския съветник от Местна коалиция СДС, Цецко Иванов:
"По силата на административния договор, чл. 15 от него, ние като бенефициент, Общината, е следвало да получи 2 820 000лева - 35 % аванс за строителство на синагогата. Получени ли са тези 2 820 000 лева? Второ. Ако не са получени - Защо? А това поражда още един въпрос, който искам да споделя. Ако сме получили тези пари и сме ги изразходили - добре, а ако не сме ги получили, поставям такъв въпрос: В сила ли е административният договор от 2019 година за безвъзмездно финансиране? Трябва да сме напълно наясно, че ако гласуваме този кредит, той може да бъде поет само и да се изплаща от Общината без всякакво възстановяване или частично възстановяване и така със средствата на нашия град, от местните приходи, ще построим молитвен дом на евреите."
"В края на 2020 година по програма за реставрацията и ремонта на Синагогата във Видин е следвало Общината да получи малко под 2 млн. и 900 хиляди лева. Такива пари обаче в Общината не са получени. Защо, аз не знам. По всяка вероятност нещо не е изпълнено, някакви изисквания не са покрити... Другата ми информация е, че се очакват тези пари в едно кратко, обозримо бъдеще да бъдат получени пак по тази програма. Ако това е така, бих искал да знам, защо е необходимо усвояването на този кредит, за който ще следват около 600 хиляди лева лихви...", бе позицията и на общинския съветник от БСП, Борислав Василев. 
Притеснение изрази и бившият кмет Огнян Ценков от Републиканци за България, който припомни и част от клаузите на сключения  договор:
"Не само че може да бъде изпълнен проектът и в крайна сметка да не бъдат възстановени средствата, а може да бъде възстановен обектът и впоследствие дарителят да развали дарението. Затова поставям въпроса, променен ли е договорът за дарението... Една от клаузите в договора е, че ако се наруши договорът, дарителят има правото да го развали и да си върне правото върху собствеността..."
Отговори на поставените въпроси и съмнения, както и разяснения по проекта за Синагогата дадоха кметът на Общината, Цветан Ценков и зам.-кметът Десислава Тодорова.

"Проектът ще бъде изпълнен в законоустановения срок. Така, както е подписан от вас административния договор, Община Видин ще се справи... Естествено, и аз съм притеснен дали ще е в срок, този обект, който не е лесен. Така че имаме още почти 10 месеца, през които строителят съвместно с Община Видин и разбира се с помощта на държавата, ще изградим обекта...", коментира изпълнението на проекта видинският кмет.

"Когато е подписан договорът за безвъзмездна финансова помощ, в него е имало условие, че всеки от бенефициентите ще получи аванс тогава, когато има сключени договори с избрани изпълнители по всички обществени поръчки. Този член е включен в договора, без да се има предвид логическата последователност на проекта. След като и други общини са алармирали управляващия орган МРРБ, че този член от договора възпрепятства получаването на навременни средства, министерството взе своевременни мерки и подписахме анекс, в който това условие от договора бе променено и ни дадоха възможност да получаваме авансови средства от обществените поръчки, които вече сме провели, без да ни задължават да провеждаме всички такива... Това е писмото, с което се одобрява нашето искане за авансово плащане, което е в размер на 2 797 000 лева. С тези средства Община Видин ще разплати аванс от 20% към договора за Инженеринг и ще си върне средствата, които вие ни предоставихте за оборотни средства и имахме възможността да преведем междинното плащане, поискано от възложителя ...", разясни ситуацията зам.-кметът по Европейски политики и инвестиции към Община Видин, Десислава Тодорова.  
Предложението за кредита бе прието с 31 гласа "за", 2 "против" и 6 "въздържал се".
Общинските съветници приеха също предложението за преобразуване чрез сливане на ОУ "Отец Паисий" и СУ "Св. Св. Кирил и Методий", както и да бъде извършен капиталов разход за подменянето на старите отоплителни котли с нови в ОУ "Иван Вазов" - Видин и детска градина "Мир" в Дунавци с филиал "Звънче" във Видин. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24

Как Северозападно държавно предприятие- Враца ще помага за възстановяване на лешоядите

Консорциум с участието на Северозападно държавно предприятие /СЗДП/ - Враца ще изпълнява редица дейности за възстановяване на популацията на черните и брадатите лешояди в България. Ивайло Ангелов е координатор на проекта от страна на СЗДП. Водещата организация са "Зелени Балкани", които имат традиции в работата по възстановяване на видове...

публикувано на 27.06.24 в 16:18