Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 2 март 2022 година

Снимка: Радио Видин

Огромни опашки от автомобили се извиха пред видинските бензиностанции. На една от бензиностанциите имаше над 20 чакащи автомобила. В някои от бензиностанциите цената на горивото надхвърли 3 лева. Хората се запасяват заради повишаването на цената, както и заради притеснения, че горивото ще стане дефицитно.


Област Видин в готовност да приеме украински бежанци. Подкрепа за украински граждани, търсещи убежище у нас, са готови да предоставят общини във Видинска област. При необходимост в Градското ученическо общежитие във Видин могат да бъдат настанени 140 души. В Кула на първо време имат готовност да посрещнат 30 души. За целта ще бъде използвана базата на туристическата спалня. 


Инициатива за създаване на регистър от желаещи да предоставят безвъзмезден подслон на украински бежанци стартира областният управител на област Видин Любен Иванов. Всички, които имат възможност и желаят да посрещнат в домовете си украински бежанци, могат да заявят готовността си на мобилен телефон 0896 748 927 (Мирослав Митев – главен специалист в Областна администрация Видин) и да предоставят подробна информация за условията, които предлага жилището. Желаещите да помогнат ще бъдат посетени на място за оглед на предлаганите помещения.


Предлагат разкриването на университет в СеверозападаСтруктурата ще обедини филиалите на различните висши училища. Промени в Закона за висшето образование, както и в начина на атестация на преподавателите ще предложи Министерството на образованието и науката. Промените са насочени към подобряване качеството на висшето образование, както и към международната видимост на българските университети. Целта е в следващите години поне един да попадне в топ 500 на световна класация.



Спад на новозаразените с коронавирус отчитат здравните власти в Северозапада. 118 са новите случаи в трите области, като отново Враца е с най-много заболели - 52-ма, следвана от Монтана с 41 и Видин - 25. 


До месец решават проблемите с електронните рецептурни книжки.На 1 юли 2021 година електронната рецептурна книжка замести изцяло хартиената. Целта бе да се улесни изписването на лекарства на хронично болните пациенти и да се намали времето за обслужването им. При използването на електронната рецептурна книжка пациентите не се налага да купуват хартиена книжка, да я носят на личния си лекар за попълване и след това да чакат в здравната каса за заверка. 


15 специализирани легла за родилки получи АГО-то към МБАЛ "Христо Ботев" във Враца. Дарението е Сдружение "Врачанофили", чийто председател е бизнесменът Мартин Харизанов. Леглата са на стойност 20 хиляди лева, парите са част от събраните средства от провелата се през есента благотворителна вечеря "С мисия за бъдещето! За ДЕЦАТА и МАЙКИТЕ на Враца!". Тогава множество врачани и фирми дариха сумата от 40 хиляди лева за АГО-то в града.


16 дарители от Видин са се отзовали на призива на БЧК в подкрепа на пострадалото население от Украйна. Кампанията по  набирането на дарения продължава. Областната организация във Видин ще работи и през почивните дни- 3-ти март, събота и неделя от 9 до 15:30 часа. 


Изплащането на пенсиите и добавките към тях за март ще се извърши от 7 до 21 март, съобщават от националния осигурителен институт. Заедно с пенсиите всички пенсионери ще получат ковид добавка от 60 лв. Пенсионерите, които през януари са получили по-ниска сума от сбора на пенсията и ковид добавка спрямо декември, ще получат компенсация, която изравнява двете плащания. От 7 март всеки пенсионер, който има персонален идентификационен код на НОИ ще може да получи електронна справка с информация за всички плащания - пенсия, добавки, компенсации, които е получил. Справката е достъпна на сайта на НОИ.


Почти 17 млн. лева просрочени задължения са събрали в НАП Видин през изминалата година, съобщават от приходната агенция. Това е с 15 % повече в сравнение с предходната 2020 година. Наблюдава се ръст на събраните суми за погасяване както на задължения, възникнали през годината, така и за по-стари. 


Обявен е конкурс за 87 вакантни длъжности в пожарните служби в 17 области в страната, сред които и областите Видин и Монтана, съобщават от Министерството на вътрешните работи. Стартиралият конкурс е за свободни позиции за пожарникари, спасители, водачи на специални автомобили и мл. инспектори. Срокът за подаване на документите е 10 март тази година. Специфичните условия на всяка длъжност са посочени на интернет страницата на Министерството на вътрешните работи, раздел "Постъпване на работа в МВР“.


Телевизионен сериал ще снимат във Видин. Продуцент е Светлин Нейнски, а сериалът ще се казва "Всичко тече по Дунав". Сериалът представя семейна сага за човешките взаимоотношения, за копнежите и страстите на брат и сестра, които се опитват да запазят наследствените земи и винарна на брега на река Дунав. Режисьор на продукцията е  Мартин Макариев. Снимките ще започнат на 7 май тази година.


Своя 50-годишен юбилей отбелязва днес Видинският митрополит Даниил. По повод 50-годишнината на митрополит Даниил фотографът Богомил Петров е подредил изложба пред Видинската митрополия.


В навечерието на Националния празник на България 3-ти март, деца от литературен клуб "Иван Деспотов" и от читалището в село Флорентин рецитираха "На прощаване" и "Опълченците на Шипка". Организатор на инициативата е Военен клуб Видин. Изявата започна с изнасянето на знамето от знаменосци, облечени в униформите на четници,  под звуците на "Велик е нашият войник", след което националния флаг бе издигнат  под звуците на химна на България. 


Празнична инициатива под надслов "Видин и Освобождението" ще се проведе утре в крайдунавския град. Жители и гости на Видин ще посетят редица културни забележителности, а градският тур ще бъде воден от историка от местния музей Калин Виденов, който ще разкаже любопитни факти за националния празник.


На 3 март, националния празник на България, в Берковица ще се проведе инициативата "Пробуждане с хоро". "Вярваме, че всимки берковчани ще се включат, като облекат народните си носии и сътворят заедно един уникален, вълнуващ спектакъл", 
каза Десислава Младенова от Община Берковица. Хорото започва в 11 часа на площад "Йордан Радичков". Привечер е организирано и факелно шествие под наслов "Нека гори огънят на българския дух". От 18:00 часа на ски писта "Ком" в Берковския Балкан, ще се състои тържествена програма, включваща факелно шествие, рецитал, заря и празнично хоро. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Патриарх Даниил ще е наместник на Видинската епархия до избора на нов митрополит

До провеждането на избора на Видински митрополит, патриарх Даниил ще е наместник на епархията. Решението е на Синода на Българската православна църква, каза патриарх Даниил при посрещането си във Видин, откъдето започна посещенията си в епархиите в страната: "На заседанието на Светия синод, което беше на 9 юли, Светият синод определи да..

публикувано на 18.07.24 в 20:30

Снимката на 18 юли 2024 година

Българският патриарх  Даниил  е на посещение  във Видин .   В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк. Те се намират в града под..

публикувано на 18.07.24 в 18:20

63 пожара са горели в област Монтана от началото на юли

По над три пожара на ден средно са гасили огнеборци от Монтана от началото на месец юли. Най-често са горели сухи треви. Двама души са пострадали. 63 пожара са ликвидирани от звената на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на юли на територията на област Монтана. 50 от пожарите са без материални щети, като 40 са в..

публикувано на 18.07.24 в 17:20

Дело на видинската прокуратура за трафик на мигранти приключи с наложени наказания

Четирима обвиняеми за трафик на мигранти получиха наказания от съда по дело на Районната прокуратура във Видин. Единият от тях е наказан с  5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Другите трима получават 9 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за всеки. Освен това всички обвиняеми са с наложени..

публикувано на 18.07.24 в 15:58

Как се оказва първа помощ при ухапване от змия

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии , които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов , завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той поясни, че механизмът на оказване на първа помощ в тези..

публикувано на 18.07.24 в 15:23

Деца в Кула научиха повече за професията на пожарникаря (снимки)

Занятие по пожарна безопасност се проведе днес, 18 юли, в СУ „Васил Левски“ в град Кула . Това е третото събитие на Детската академия за спорт и превенция това лято. В него участваха екипи на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) - Кула, децата от Детска градина "Звънче" и СУ „Васил Левски“ в града...

публикувано на 18.07.24 в 14:59

Село Моравица ще бъде домакин на национален фолклорен фестивал

В мездренското  село Моравица организаторите от кметството и местното читалище вече са готови да посрещнат гостите на Пети национален фолклорен фестивал „Пей, танцувай и в Моравица лудувай” . Той ще бъде открит в 11.00 часа на 20 юли (събота). Последното участие ще е в 19.30 часа, като ще има две паузи за – общо хоро „Ширто” и надиграване „Абдай”...

публикувано на 18.07.24 в 14:00