Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До месец решават проблемите с електронните рецептурни книжки

Снимка: БГНЕС

На 1 юли 2021 година електронната рецептурна книжка замести изцяло хартиената. Целта бе да се улесни изписването на лекарства на хронично болните пациенти и да се намали времето за обслужването им. При използването на електронната рецептурна книжка пациентите не се налага да купуват хартиена книжка, да я носят на личния си лекар за попълване и след това да чакат в здравната каса за заверка. Не е необходимо и да я представят в аптечната мрежа за отпускане на необходимите им медикаменти. Електронната книжка се регистрира и попълва от общопрактикуващия лекар в системата и аптеките имат достъп до необходимата им информация за активните хронични заболявания и предписаните по тях лекарства, които се заплащат от Здравната каса.

Осем месеца след старта на електронната рецептурна книжка аптеките все още изпитват някои затруднения при работата си с тях. Очакванията са те да бъдат отстранени до април. Дотогава фармацевтите призовават пациентите по възможност да купуват лекарствата си от една и съща аптека, каза председателят на Регионалната фармацевтична колегия Николай Тодоров

"Като всяка нова система, има проблеми. Не че преди нямаше проблеми, ние се научаваме и очакваме как да реагираме на тях. Но като цяло, системата работи много добре. Когато говорим за проблеми, не означава, че имаме страшни проблеми-системата функционира, а проблемите са в детайлите, т.е.  вече сме стигнали до ниво "детайли". Разбира се, някой път един детайл може да ти развали деня, на нас или на пациента, затова имаме леки проблеми. За нас и за пациентите е най-удобно, докато се пооправят нещата в детайли, да се опитват да ходят в една и съща аптека, тъй като хронологията на заболяванията е важна при всяко последващо отпускане и все още не се отразяват всички елементи от книжката, поне от тези, които определят ритъма на взимания. Затова е хубаво, може би още поне 1-2 месеца, до април, може би, да посещават по възможност едни и същи аптеки" - каза Николай Тодоров.

Най-често медикаменти, частично или напълно платени от здравната каса, изписват личните лекари. Електронните рецепти и електронните рецептурни книжки значително улесняват работата им, но има и проблеми, обясни председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Монтана-Людмил Джурджов.

"Значително проблемите са намалели. Има все още някакви проблеми, но те са повече срив по някакъв начин в системата или повече при претоварването й. Пак казвам, че тези неща се отстраняват бързо. Като цяло, това е верният път, начинът, по който трябва да се върви за изграждане на електронно здравеопазване. Тези електронни рецепти и електронните рецептурни книжки много ни облекчават. Доста често имаме проблеми. В смисъл, при нас рецептата е изпратена, получили сме отговор, че тя е изпратена, в дадена аптека не виждат все още обработването на рецептата, т.е. тя да е осигурена от електронната система на Информационно обслужване, за да я видят. Но мисля, че тези проблеми са вече много незначителни и това не е някакъв сериозен проблем"-обясни още Людмил Джурджов.

Над 32 млн. заявки са преминали през системата за електронни рецептурни книжки за по-малко от 7 месеца,  показват данните на Информационно обслужване. Общият брой на пациентите, които купуват лекарствата си по този начин, надхвърля 2 100 000 души.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нова организация в Мездра подкрепя младото поколение в града

Нова младежка организация е сформирана в Мездра . "БУМ" ("Будни Устремени Мездренчани")   е екип от млади и амбициозни хора с различни професии. Един от основатели на "БУМ" е Цветослава Тодорова. Тя живее в китно село близо до град Мездра. Завършила е бакалавър "Книгоиздаване" във Факултета по журналистика и масова комуникация при Софийския..

публикувано на 09.08.24 в 14:35

Операта "Медея" оживява сред Белоградчишките скали 

Операта "Медея" от Луиджи Керубини ще бъде представена на сцената на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" . Премиерата ѝ бе в края на февруари на сцената на Софийската опера и балет. В Белоградчик предстоят два спектакъла - днес, 9 август и утре. Тази вечер публиката ще може да види като Медея родената във Видин оперна певица..

публикувано на 09.08.24 в 11:20

Отбелязваме Световния ден на любителите на книгата

9 август е Световният ден на любителите на книгата . Всяка година на тази дата чрез различни инициативи множество държави по света насърчават любовта към четенето. Книгата е източник на знание, редовното четене обогатява нашия речник и подобрява езиковите ни умения. Днешният ден е повод да ви срещнем с писателя и общественик от Монтана  Мартен..

публикувано на 09.08.24 в 11:00

Феста на диджеите-ветерани започва във Видин

Classic Telegrafa DJ Fest  започва днес във Видин. Тазгодишното издание на фест с диджеите-ветерани е 15-то и ще продължи до11 август. В    продължение на четири вечери ще звучат вечните хитове на 80-те и 90-те години на ХХ век.  Създател на събитието е телевизионният водещ и диджей Васко Громков, който гостува в студиото на Радио Видин...

публикувано на 08.08.24 в 17:50

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин е към своя край

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин от помпена станция "Сланотрън" скоро ще приключи. Това е един от най-важните инфраструктурни проекти във водоснабдяването в област Видин за последните 40 години. Старите и силно корозирали стоманени тръби на близо 15-километрово трасе са заменени с нови. Линейната част на реконструкцията е..

публикувано на 08.08.24 в 15:50

Празник на малината ще се проведе в Берковския Балкан

Традиционния празник на малината организират през почивните дни в Берковския Балкан. От 9-и до 11 август за посетителите са предвидени множество мероприятия - туристически походи, беседи, музикална програма с много веселие и др. Организатори на празничните дни, които ще се проведат на почивната зона на Ком, са Община Берковица и местното дружество..

публикувано на 08.08.24 в 13:59

Националният отбор по приложно колоездене е на лагер-сбор в Берковица

Берковица е домакин на лагер-сбора на националния отбор по приложно колоездене, който е организиран със съдействието на Общината, Съюза на българските автомобилисти в Монтана и Клуба по приложно колоездене в града. Той се провежда от 5-и до 10 август под ръководството на треньора Цветанка Петкова, която е председател на местната спортна..

публикувано на 08.08.24 в 10:46