Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русенският университет кандидатства за дигитален хъб в помощ на бизнеса

Снимка: Полина Тодорова


Цифров иновационен център може да подобрява конкурентоспособността на регионалните бизнеси от Северозападния район. За дигиталния хъб кандидатства Русенският университет "Ангел Кънчев". При одобрение от неговите услуги безплатно могат да се възползват фирми и от Севeрен Централен район. Най-малко 30 компании и 10 публични администрации ще получат подкрепа в рамките на три годишното изпълнение на инициативата, обясни доц. д-р Десислава Атанасова - Заместник-ректор в университета.

"Идеята на такъв Цифров иновационен център или Цифров иновационен хъб е да обедини на едно място възможностите на много доставчици на услуги или на много техники и технологии, които не всички биха могли да си позволят. И да даде възможност на малките и средните предприятия да ги използват без да е необходимо да се свързват по отделно с фирмите участващи в такъв Цифров иновационен хъб, а по скоро отивайки в него да може да намери достатъчно голямо количество от цифрови услуги, от цифрова технология, която може да бъде използвана. Разработката, която ние сме подготвили всъщност тя е насочена към Северен централен район, към Северозападния район също, тъй като Русенският универстит от няколко години има филиал в град Видин. И не само чрез този филиал, но и винаги в годините се е старал да подпомага развитието на фирмите и подготовката на кадрите също в Северозападния район. Аз също, като преподавател много често преди пандемията пътувах до Видин, тъй като водя часове, лекции и упражнения във филиала там. Така доста добре опознах региона, определено смятам, че хората там имат желание и ако може да им се помогне с малко за да може да се доразвият идеите, това би дало сериозен тласък на икономиката там...

Русенският университет има готовност веднага да започне да предлага дигитални услуги, допълни доц. д-р Десислава Атанасова.

"Самият център ще има база тук в Русенския университет в град Русе. Но ще има възможност да се свържат хората и през сайтовете и може за Северозападен район да се изнесе малко част от услугите да имат временен представител може би в рамките на филиала ни в град Видин..."

Дигиталният хъб, за който Русенският университет кандидатства е на стойност почти 3 млн.евро по програмата Дигитална Европа. До август месец ще стане ясно дали Цифровият иновационен център ще бъде одобрен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41

Колко горещо ще бъде това лято

Над 10 дни продължава горещата вълна в България, с температури около 40 градуса. Видин не прави изключение от общата картина, въпреки че районът се отличава с малко по- особен климат от останалата част на България.  "Всяко лято във Видин е топло. Всяко лято има температури над 35-36 и повече градуси. Понякога Видин също се явява и като колос...

публикувано на 18.07.24 в 16:34

Община Белоградчик иска да изгради граничен пункт със Сърбия

В петък, 19 юли, ще бъде отворена границата със Сърбия между селата Салаш, община Белоградчик и Ново корито в Княжевац, Сърбия. На българо-сръбската граница започва 99-ото издание на международния събор при прохода Кадъ Боаз. От години се говори за изграждане на граничен пункт на Салаш-Ново корито. Сега Община Белоградчик е изпратила..

публикувано на 18.07.24 в 15:18

Музеят във Видин дигитализира артефакти

Филм представя колекциите на Видинския музей . Заснет е по сценарий на археолога д-р Ваня Ставрева . В създаването му участват също уредниците Николай Казашки, Светослава Светославова и д-р Катерина Дюлгерова. Изработен е по проект, чиято цел е да помогне на музейните работници от пограничните райони на България, Румъния и Сърбия да подобрят..

публикувано на 18.07.24 в 14:10

Хората в Зли дол почистиха и облагородиха крайпътни съоражения

Жители на мездренското село Зли дол предприеха действия за почистване и облагородяване на належащи участъци в селото. В инициативата с доброволен труд се включват около 10 души. Освен да почистят крайпътната растителност, те се заемат със задачата да положат бетон на една от канавките и да я направят по-ефективна срещу наводнения. За реализиране на..

публикувано на 18.07.24 в 13:00