Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 8 март 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

Опознавателна обиколка из Видин предложи за бежанците от Украйна археологът в Регионалния исторически музей Ваня Ставрева.

Повече от 450 са заявените места за настаняване на бежанци в област Монтана в хотели, къщи за гости и частни домове. Най-много са в община Берковица -140 места.

На българските гранични пунктове ще бъдат създадени центрове за издаване на документи за временно пребиваване на всички украинци, които бягат от войната, съобщиха от Министерски съвет. Във формуляра ще има специфичен номер, който ще служи като официален документ на бежанците. Държавата ще създаде платформа за намиране на работа и за бърза интеграция на бежанците. Едновременно с това има координация с Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването така, че да имат адекватни медицински грижи бежанците и децата и  да имат възможност да се интегрират в учебната ни система. 

50 са новите случаи на коронавирус в област Враца, 40 в Монтана и 10 във Видинско, показват данните в Единния информационен портал. 

Поради регистриран положителен случай на COVID-19 под домашна карантина е поставен трети клас от 3-то училище "Д-р Петър Берон" в Монтана. 22-ма ученика и учител са карантинирани, уточняват от РЗИ.

Поредно дарение получи Община Видин от проф. Валентин Джонов. Пратката съдържа противогази и ботуши, част от които ще отидат за нуждите на ОДПБЗН във Видин. 

Инфраструктурата е важен приоритет, по който работи правителството, в това увери депутатът от "Продължаваме промяната", избран във Враца, Деница Симеонова.

Враца е първият град в страната с контролно-комуникационен център. Над 500 възрастни хора с хронични заболявания и трайни увеждания от Северозападна България ще получават иновативни медицински грижи, чрез денонощно дистанционно наблюдение на физиологичните им показатели. Дейностите ще бъдат извършвани от Контролно-комуникационен център, който бе открит от кмета Калин Каменов и заместник-генералния директор на Български червен кръст – д-р Надежда Тодорова. Комуникационният център се намира в ж.к. "Дъбника", в партерното помещение на бл. №34. Ще бъдат обхванати възрастни хора над 50 години, които са с трайни увреждания, самотноживеещи в малки населени места, както и такива с хронични заболявания. Потребителите ще разполагат с лични електронни устройства, които дават възможност за 24-часово наблюдение на физиологичните им показатели в реално време (кръвно налягане, пулс, сатурация и пр.) и сигнализират при потенциален риск за живота и здравето на лицето. Мониторингът на възрастните хора ще се осъществява от обучен екип от 5 души с медицинско образование. 

Ремонтът на улици в Лом ще е приоритет за 2022 година. Предстои приемането на бюджета на Община Лом, в който ще бъдат заложени възможно най-много средства за основни и текущи ремонти на градски улици и общински пътища.

Ядрената енергетика е приоритет за правителството, това обявиха по време на обща приемна във Враца народни представители, избрани от Шести многомандатен избирателен район. 

Възобновена е автобусната връзка между Монтана и Вършец, прекъсната преди години. От началото на месеца всеки ден в 8.00 часа от автогарата в курорта тръгва автобус към областния център. От Монтана към Вършец автобусът е в 11.45 часа.

Стартира кампания по събиране на средства за зарибяване на язовир "Кула" през март.

Ръчно изработени бродерии (везани и тъкани), плетива, гоблени и всякакъв вид други изделия, в които местните дами са вложили труда и душата си, са показани във временната изложба, организирана от Народно читалище "Просвета-1882" в Кула. 

Градска художествена галерия "Отец Паисий" в Берковица отбелязва международния ден на жените с изложбата "Цветя и момичета"

В навечерието на Международния ден на жената - 8 март, в Мездра бяха наградени победителите в поетичния конкурс "Жената - майка и любима" и в конкурса за произведения на изобразителното изкуство "Жените в изкуството" В тазгодишното, 19-о издание на осмомартенските конкурси, взеха участие 25 жени творци - 14 художнички и 11 поетеси.

На 8 март - Международния ден на жената - честваме икономическите, политическите и обществените постижения на нежния пол. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Патриарх Даниил ще е наместник на Видинската епархия до избора на нов митрополит

До провеждането на избора на Видински митрополит, патриарх Даниил ще е наместник на епархията. Решението е на Синода на Българската православна църква, каза патриарх Даниил при посрещането си във Видин, откъдето започна посещенията си в епархиите в страната: "На заседанието на Светия синод, което беше на 9 юли, Светият синод определи да..

публикувано на 18.07.24 в 20:30

Снимката на 18 юли 2024 година

Българският патриарх  Даниил  е на посещение  във Видин .   В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк. Те се намират в града под..

публикувано на 18.07.24 в 18:20

63 пожара са горели в област Монтана от началото на юли

По над три пожара на ден средно са гасили огнеборци от Монтана от началото на месец юли. Най-често са горели сухи треви. Двама души са пострадали. 63 пожара са ликвидирани от звената на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на юли на територията на област Монтана. 50 от пожарите са без материални щети, като 40 са в..

публикувано на 18.07.24 в 17:20

Дело на видинската прокуратура за трафик на мигранти приключи с наложени наказания

Четирима обвиняеми за трафик на мигранти получиха наказания от съда по дело на Районната прокуратура във Видин. Единият от тях е наказан с  5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Другите трима получават 9 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за всеки. Освен това всички обвиняеми са с наложени..

публикувано на 18.07.24 в 15:58

Как се оказва първа помощ при ухапване от змия

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии , които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов , завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той поясни, че механизмът на оказване на първа помощ в тези..

публикувано на 18.07.24 в 15:23

Деца в Кула научиха повече за професията на пожарникаря (снимки)

Занятие по пожарна безопасност се проведе днес, 18 юли, в СУ „Васил Левски“ в град Кула . Това е третото събитие на Детската академия за спорт и превенция това лято. В него участваха екипи на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) - Кула, децата от Детска градина "Звънче" и СУ „Васил Левски“ в града...

публикувано на 18.07.24 в 14:59

Село Моравица ще бъде домакин на национален фолклорен фестивал

В мездренското  село Моравица организаторите от кметството и местното читалище вече са готови да посрещнат гостите на Пети национален фолклорен фестивал „Пей, танцувай и в Моравица лудувай” . Той ще бъде открит в 11.00 часа на 20 юли (събота). Последното участие ще е в 19.30 часа, като ще има две паузи за – общо хоро „Ширто” и надиграване „Абдай”...

публикувано на 18.07.24 в 14:00