Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 март 2022 година

Снимка: Радио Видин

Под мотото "За достойно заплащане и достойни условия на труд" днес във Видин се проведе регионален протест на служители на МВРИсканията са 20% увеличение на основните възнаграждения на работещите в структурата и участие и реална реформа в МВР която да доведе до подобряване на работата на служителите и до усещането на обществото, че полицията действа ефективно.


Обновената детска градина в Чипровци може да подслони търсещи убежище украинци. Детското заведение разполага и с модерно обзаведена кухня. Кметът смята, че разходите могат да бъдат покрити с общински средства, а след това с помощта на бизнеса и държавата. 

Правителството реши на днешното си заседание, че ще финансира с до 40 лв. дневно престоя на бежанците от Украйна, които пребивават на територията на България. „В момента имаме около 30 000 украински граждани на територията на страната. Очакваме, в кратък срок, те да се увеличат драматично. Говорим за стотици хиляди“, каза вицепремиерът Асен Василев. Правителството одобри задействането на европейската директива за предоставяне на убежище. Пристигащите от Украйна ще имат срок до 31 март да се регистират за хуманитарен статут.


60 са новите случаи на коронавирус в северозапада. В област Враца са 21, в Монтана 17 и 22 във Видинско.


Поетапното от днес, 9 март, ще започне възстановяване на уличното осветление в град Лом. За пускане на уличното осветление в целия град, заедно с кварталите, е необходимо технологично време от три дни. Уличното осветление ще се включва вечерта от 19:00 часа и ще се изключва в 06:00 часа сутринта.  



Задълженията за местни данъци и такси към община Белоградчик вече могат да се заплащат и през портала за електронни услуги на Националната агенция за приходите. Плащането се извършва с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от приходната агенция, като използвате е-услугата на НАП.


До средата на тази година трябва да е завършен ремонтът на третокласния път Бяла Слатина - Горна Бешовица. Ремонтът на 38-километровата пътна отсечка започна през пролетта на миналата година.


Български военен контингент, определен за участие в Междинния резерв на операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина "Алтеа" е преминал през област Видин и Дунав мост 2 през изминалата седмица. 

В деня на 96-ата годишнина от рождението на Иван Давидков- поет, писател, художник и преводач, днес Община Монтана обяви първото издание на конкурса за Националната литературна награда на негово име. Наградата е индивидуална, а за нея могат да се състезават български автори за поетична книга, издадена през последните две години (2020 и 2021). 

Около 30 души - деца и възрастни украинци, се очаква да пристигнат до края на седмицата в Кула. Първоначално бе заявено, че Общината има готовност да ги настани в туристическата спалня. От движение "Северозапазване" са изготвили план за социализацията им. 


Във фоайето на Регионален исторически музей-Враца е подреден изложбен кът по повод 140 г. от рождението на Владимир Димитров - Майстора. Творбите на майстора, които  са от фонда на Художествена галерия "Иван Фунев“ към регионалния музей ще могат да се видят до края на март. 

Над 60 творби представя художничката Евгения Крайчева от Монтана в своята ретроспективна изложба, посветена на 30-годишнината от членството й в Съюза на българските художници. В експозицията са включени живописни платна и рисувана керамика, обясни авторката. Изложбата е подредена в Художествена галерия "Кирил Петров" в Монтана и бе открита днес.  

Депутатът от ПП "Продължаваме промяната” Монтана Инна Иванова ще се срещне с жителите на Берковица в хотел "Деметра” тази събота, 12 март. Народният представител ще изслуша желаещите за среща берковчани, от 13 до 18 часа.

С традиционните конски кушии ще отбележат Тодоровден в Кула. Събитието ще се състои в местността "Марковище" от 10,30 ч. в събота. Организатори са Община Кула и Народно читалище "Просвета 1882" – гр. Кула.


Цикълът "Подиум на младия диригент" се завръща в програмата на Симфониета Видин. Първият концерт за 2022 година е този четвъртък, 10 март, с участието на двама от учениците на маестро Димитър Косев - Стоян Караиванов и Станислав Мойнов. И двамата са изявени личности на музикалната сцена. Имат множество участия и постижения като инструменталисти.


Конкурс за стихотворение "Аз обичам гората "организират във Враца по повод Седмицата на гората, която е в началото на месец април. В него могат да участват ученици от 5-и до 8-и клас, а организатори са Северозападно държавно предприятие гр. Враца и Природен парк "Врачански Балкан". Голямата награда ще бъде all inclusive уикенд в Ловна резиденция в гр. Априлци, обиколка на стопанството с джип и наблюдение на диви животни.


Днес отбелязваме за 20-ти път Световният ден на диджея. Емблематичен диджей за цялата страна още от 80-те години, особено в Северозапада е Васко Громков. Той е журналист, изпълнител, поет, актьор, промоутър, PR, радио и ТВ-водещ, селекционер. Носител на 11 награди от национални конкурси за диджеи през 80-те години на миналия век. В клубните среди е известен още като DJVaGro. Той практикува тази професия от цели 40 години. 


Днес отбелязваме църковния празник Свети 40 мъченици и Младенци- празник в народния календар. Църквата почита на този ден 40-те войника от арменския полк в гр. Севастия, които след жестоки мъчения загиват за своята вяра по време на преследванията на християните от император Ликиний. На Младенци жените не вършат женска работа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Патриарх Даниил ще е наместник на Видинската епархия до избора на нов митрополит

До провеждането на избора на Видински митрополит патриарх Даниил ще е наместник на епархията. Решението  е на Синода на Българската православна църква, каза патриарх Даниил при посрещавено си във Видин, откъдето започна посещенията си в епархиите в страната. "На заседанието на Светия синод, което беше на 9 юли, Светият синод определи да..

публикувано на 18.07.24 в 20:30

Снимката на 18 юли 2024 година

Българският патриарх  Даниил  е на посещение  във Видин .   В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк. Те се намират в града под..

публикувано на 18.07.24 в 18:20

63 пожара са горели в област Монтана от началото на юли

По над три пожара на ден средно са гасили огнеборци от Монтана от началото на месец юли. Най-често са горели сухи треви. Двама души са пострадали. 63 пожара са ликвидирани от звената на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на юли на територията на област Монтана. 50 от пожарите са без материални щети, като 40 са в..

публикувано на 18.07.24 в 17:20

Дело на видинската прокуратура за трафик на мигранти приключи с наложени наказания

Четирима обвиняеми за трафик на мигранти получиха наказания от съда по дело на Районната прокуратура във Видин. Единият от тях е наказан с  5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Другите трима получават 9 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за всеки. Освен това всички обвиняеми са с наложени..

публикувано на 18.07.24 в 15:58

Как се оказва първа помощ при ухапване от змия

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии , които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов , завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той поясни, че механизмът на оказване на първа помощ в тези..

публикувано на 18.07.24 в 15:23

Деца в Кула научиха повече за професията на пожарникаря (снимки)

Занятие по пожарна безопасност се проведе днес, 18 юли, в СУ „Васил Левски“ в град Кула . Това е третото събитие на Детската академия за спорт и превенция това лято. В него участваха екипи на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) - Кула, децата от Детска градина "Звънче" и СУ „Васил Левски“ в града...

публикувано на 18.07.24 в 14:59

Село Моравица ще бъде домакин на национален фолклорен фестивал

В мездренското  село Моравица организаторите от кметството и местното читалище вече са готови да посрещнат гостите на Пети национален фолклорен фестивал „Пей, танцувай и в Моравица лудувай” . Той ще бъде открит в 11.00 часа на 20 юли (събота). Последното участие ще е в 19.30 часа, като ще има две паузи за – общо хоро „Ширто” и надиграване „Абдай”...

публикувано на 18.07.24 в 14:00