Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Княжева махала още пази спомен за Невена Коканова

6
Къщата, където е живяла Невена Коканова
Снимка: Радио ВИДИН

Днес виртуалната ни разходка е в село Княжева махала - едно от малките села в община Брусарци. Разположено е на десния бряг на река Лом. Край него минава и ж.п. връзка с областния град Монтана.

 

В селото преди години е живяла незабравимата Невена Коканова. Това е било в детските й години, когато тя дошла тук с баба си и дядо си. Играехме си заедно като деца, защото живеем наблизо, разказа Васил Макариев:- един от бившите кметове на селото, а днес пенсионер:


"Тук е дошла на 2-3 месеца, както аз знам. Помня, че си играехме заедно. Не помня обаче да е учила тук, заминали са си преди това. Дядо й- майстор Мито, работеше в мелницата близо до тях. Тук са били на квартира в една от хубавите тогава къщи в селото..."

Мелницата, където навремето е работел дядото на известната актриса, днес е разбита и превърната в козарник.


В Княжева махала днес живеят малко повече от 100 души. Населението е смесено, повечето от жителите му са роми. Безработицата и зависимостта от социалните помощи създават условия за напрежение. Защото хората тук живеят скромно, грижат се за дворчетата си, като така си помагат допълнително в трудните времена и са категорични, че който наруши този ред, трябва да си понесе последствията. 


"Кражби има колкото искаш. Наскоро обраха една самотно живееща жена. Влезли в мазето й и източили виното и прибрали зимнината. Имаме полицейско присъствие, идват редовно. Дори сега в селото има полицейска кола да разследва. Но, вижте- това си е и до човека. Всеки трябва да знае как да се пази. Защото крадците знаят къде няма да им попречат и отиват там. При мен защо не смеят да дойдат? Защото знаят, че съм военен и имам оръжие... Вярно е, че не всеки може така да се отбранява, а пък и не е редно, но какво да правим? Синът й на тази жена обаче е доста едър, а тя знае, кои са я обрали. Така че скоро този проблем ще бъде решен и аз съм сигурен, че всичко ще върнат..."

 

Проблем местните срещат и с лошата инфраструктура в селото, която не е променяна от десетки години.

"Аз съм зет в това село от 50 години и все така помня тези улици- кръпка до кръпка, локва до локва. Едва идвам до магазина с колелото. Улично осветление имаме, но е до 10:30 заради цената на тока. Точно за удобство на крадците. Преди тази мярка нямаше толкова кражби. 

Почнаха да гасят осветлението и почна да се краде... Животни не крадат, защото хората ги махнаха вече, но взимат зимнина, разглобяват електрожени, прибират желязо, влизат в гаражите на хората. С една дума- всичко. Това ще продължи, докато не променят законите. Сега трябва да е откраднал вещи на стойност до 3 минимални заплати, за да го съдят. Няма дело, няма нищо. Пипнат ли го, веднага да влиза в затвора. Така трябва да стане! Да ходи да си търси мястото там. Сега гледам, в горната махала почнали да къртят дюшеметата на необитаемите къщи.", коментират местни жители, които помнят и едни други времена, когато животът тук не е бил същия.

 

" В селото навремето имаше повече от 100 биволи, кози също имаше над 100. Два булюка кози бяха, пет булюка овце... Сега имаме тук едно момче с 3 крави и един друг, който гледа стотина овце..."



 "Не е лесно да си кмет на село със смесено население, но засега се справяме.", обясни кметският наместник на Княжева махала, Николай Никитов. Той не отрече, че има и моменти на напрежение сред местните.


"Ето през миналата седмица имаме три кражби и сега полицията обикаля. Две години нямахме нито една кражба и сега пак се започна. Още нищо не се знае, работят по случаите. Дано да открият извършителите...

С общинското ръководство работим добре. Отзивчиви са. Каквото съм поискал- дават, когато имат възможност. Що се отнася до улиците в селото, почти всичките ги бях насипал с каменна настилка. С течение на годините обаче, тя се разрушава и локвите отново се появиха.


Последната придобивка за селото е отпреди 3-4 години. Тогава направихме беседката и люлките в градинката пред кметството, където децата да си играят. Иначе, сградата на кметството боядисах, гробищата бяха в плачевно състояние- аз ги заградих, защото нямаха ограда и ги почистих. Смятам, че така е редно.











Социално слаби жители в Княжева махала има много. Част от тях ходят по градовете да работят, други са на социални помощи. Труден е животът тук. Много труден стана.

А навремето си спомням, че нямаше човек, който да не работи. По-леко се живееше. В Брусарци имаше завод, където работеха много хора от селото. Имахме и ТКЗС- крави и овце се гледаха тука. Имахме 4 ферми край селото и още 3 в него... Тогава по мои спомени нямаше празна къща в Княжева махала. Във всяка къща имаше хора - по 3, по 4, по 5 човека... Сега като погледнеш, имам улици, които от началото до края са с необитаеми къщи. Няма нищо, всичко е разбито..."



Целите интервюта с кметския наместник Николай Никитов, Васил Макариев, собственика на овцефермата в Княжева махала и анкета с жители на селото - чуйте в звуковия файл.
 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59