Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 март 2022 година

Снимка: Любо Андреев

Икони на Свети Лука Кримски и Свети Ромил Видински дариха на болницата в Монтана лекари от столични клиники. Иконите освети Видинският митрополит Даниил, в съслужение на архимандрит Антим, игумен на Клисурския манастир. Те благословиха екипа на здравното заведение за неуморните денонощни усилия на медиците, не само в ковид пандемията, но и в условията на криза и демографски срив в Северозапада.


През тази нощ са възможни затруднения при продажбата на е-винетки и маршрутни карти, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". От 22 ч. тази вечер до 6 ч. на 17 март е възможно е да възникнат частични забавяния и прекъсвания, които биха могли да затруднят продажбите на електронни винетки и маршрутни карти.


Центърът за подкрепа на личностно развитие във Видин работи за насочването на ученици към избор на професия. За целта се провеждат онлайн срещи с работодатели и ученици от по - горните класове, които вече са избрали своята професия.


Центърът за застъпничество и подкрепа в Монтана може да осигури специализирана помощ на украински семейства, напуснали домовете си заради войната и пребиваващи на територията на областта, съобщиха терапевтите от центъра в разговор с областния управител на Монтана Ванина Вецина. Център "Зона закрила“ е създаден в Монтана през 2015 година като социална услуга с цел подкрепа на деца, пострадали от насилие или свидетели на престъпление. Специалистите от "Зона закрила“ съобщиха, че броят на жените и децата, станали жертви на насилие, се увеличава през последните години. Потърпевшите често са с тежки симптоми. Работата с тях обаче се затруднява от липсата на клинични терапевти в трите северозападни области Монтана, Видин и Враца.

93 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада. В област Монтана новозаразените са 23, във Враца - 48, във Видин - 22-ма. 


Образователното министерство обсъжда възможността учебната година да започва по-рано, а не както досега- на 15 септември. Анализ на просветното ведомство сочи, че българските ученици учат най-малко и почиват най-дълго в Европа. Според председателя на синдикат "Образование“ към КТ "Подкрепа“ Юлиян Петров датата на първия учебен ден няма да реши основните проблеми на българската образователна система. Ученици от Видин също предпочитат утвърдената дата 15 септември за старт на учебната година, показа анкета на Радио Видин. Новата учебна година ще започне както и досега- на 15 септември, увериха от Министерството на образованието.

В училище "Петко Славейков" във Видин събират средства за паметна плоча на патрона на учебното заведение. Идеята е на Ученическия съвет. 


С половин година - до края на месец август, е удължен проектът на Община Видин "Патронажна грижа +". Проектът се реализира в две направления. Заместник-кметът Борислава Борисова връчи трудовите договори на наетите в инициативата 75 видинчани.


Българският туризъм е изправен пред реална опасност да загуби около половин милион туристи през тази година, заради войната в Украйна. От Министерството на туризма вече занижиха прогнозата си за броя на туристите у нас през лятото. Сред неблагоприятните фактори продължават да са пандемията, високите цени на енергията и военните действия на север от нас. 


Приетият от Общинския съвет във Видин и прилаган от местната общинска администрация краен срок за подаване на декларации за освобождаване от такса смет противоречи на законовата база. Припомняме, че Община Видин утвърди краен срок до 31 октомври, в който собствениците на жилища, които не се обитават целогодишно, можеха да подадат декларация, с която да поискат по-ниска такса смет през следващата година.


Финансова помощ при онлайн обучение в общините Кула, Бойница и Грамада. Родителите на деца, върнати от училище, детска градина или ясла заради карантина, имат право на болничен лист.  Родителите трябва да имат уведомление от детската градина или училището (по имейл или в електронен дневник), общината или РЗИ, че детето им минава на обучение от разстояние с решение на директор, на областен или общински щаб или е под карантина. 


Община Мизия организира томбола за редовни платци, напомниха от местната управа. Инициативата се превърна в традиция, която има за цел да поощри редовните платци и да даде добрия пример на обществото.

За девета година ученици от цялата страна от ІІ до VІІ клас проявиха интерес към предложената възможност от Основно училище “Вапцаров“ с. Селановци за участие в Национален конкурс и среща на малките философи "Малкият принц". В конкурса се включиха 125 ученици от различни училища. Те писаха по темата: “ТИ СТАВАШ ОТГОВОРЕН ЗАВИНАГИ ЗА ВСИЧКО, КОЕТО СИ ОПИТОМИЛ”. При възрастова група 2-4 клас победител стана Вероника Цочева от  СУ "Васил Левски" Априлци, а при 5-7 клас  Надежда Каракехайова от 6 ОУ "Еньо Марковски" Шумен. 

Усилена подготовка върви в село Чупрене за провеждането на фолклорния събор "Када кум прасе и ти вречу".  Събора ще се проведе на 10, 11 и 12 юни. 

Нов фолклорен събор "Равнината на лозите и Дунава пее и танцува“ ще има в Новоселска община през тази година. Фестивалът ще се проведе в Ново село в началото на м. юли, а основен организатор е НЧ "Земеделец-1874“.  Тъй като все още не е обсъден и приет бюджета на общината, финансовата част на програмата ще се коментира по-късно. 

Мартенската програма на Симфониета Видин продължава тази вечер с гостуване на Християна Лоизу - сопран и пианистката Марина Савова. В програмата са включени произведения на Моцарт, Рахманинов, Белини, Гершуин, Брамс и други, каза за радио Видин диригентът Петър Димитров. 

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов ще проведе изнесена приемна за граждани във Видин на 19-ти март, събота. Приемната ще се проведе в сградата на Областната администрация във Видин от 9 часа в заседателна зала 1, 1ви етаж. Гражданите, които имат желание да се срещнат с министър Караджов и да поставят своите проблеми пред него, е необходимо да се запишат в срок до 18 март, петък, на имейла на министерството. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 18 юли 2024 година

Българският патриарх  Даниил  е на посещение  във Видин .   В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк. Те се намират в града под..

публикувано на 18.07.24 в 18:20

63 пожара са горели в област Монтана от началото на юли

По над три пожара на ден средно са гасили огнеборци от Монтана от началото на месец юли. Най-често са горели сухи треви. Двама души са пострадали. 63 пожара са ликвидирани от звената на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на юли на територията на област Монтана. 50 от пожарите са без материални щети, като 40 са в..

публикувано на 18.07.24 в 17:20

Дело на видинската прокуратура за трафик на мигранти приключи с наложени наказания

Четирима обвиняеми за трафик на мигранти получиха наказания от съда по дело на Районната прокуратура във Видин. Единият от тях е наказан с  5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Другите трима получават 9 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за всеки. Освен това всички обвиняеми са с наложени..

публикувано на 18.07.24 в 15:58

Как се оказва първа помощ при ухапване от змия

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии , които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов , завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той поясни, че механизмът на оказване на първа помощ в тези..

публикувано на 18.07.24 в 15:23

Деца в Кула научиха повече за професията на пожарникаря (снимки)

Занятие по пожарна безопасност се проведе днес, 18 юли, в СУ „Васил Левски“ в град Кула . Това е третото събитие на Детската академия за спорт и превенция това лято. В него участваха екипи на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) - Кула, децата от Детска градина "Звънче" и СУ „Васил Левски“ в града...

публикувано на 18.07.24 в 14:59

Село Моравица ще бъде домакин на национален фолклорен фестивал

В мездренското  село Моравица организаторите от кметството и местното читалище вече са готови да посрещнат гостите на Пети национален фолклорен фестивал „Пей, танцувай и в Моравица лудувай” . Той ще бъде открит в 11.00 часа на 20 юли (събота). Последното участие ще е в 19.30 часа, като ще има две паузи за – общо хоро „Ширто” и надиграване „Абдай”...

публикувано на 18.07.24 в 14:00

Доброволци почистват лятното кино в Ново село

Доброволческа акция по почистване на лятното кино започва в Ново село . Целта е след 40 години да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Инициативата е на група млади хора, обединени в сдружението "Киногледка". Част от него е Борис Босилков: "Също така и петък сутринта ще има малко време, преди да започне голямата жега. Също така и..

публикувано на 18.07.24 в 11:15