Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габриела Ничева: "Музиката е езика на душата ми" (видео)

Снимка: Радио ВИДИН



За Габриела Ничева и неоспоримия й талант сме разказвали многократно. Едва на 15 години видинчанката участва в популярния телевизионен музикален формат "Гласът на България" и изпълнява класиката "House of the rising sun", под звуците на китарата си и грабва треньорите и публиката. Още като ученичка в Гимназията за преподаване на чужди езици във Видин Габи, заедно с Огнян Габровски, създават рок група "Elizabeth's Roses". Габи изпя песента за десетия рожден ден на Радио Видин - автор на текста, музиката и аранжимента е колегата Пламен Коцев. 


За онези, които не знаят как започва музикалния й път, ще припомним, че тя се занимава с музика от много малка, още на 8 години, в училище забелязват нейният прекрасен глас. От тогава не е спирала да пее. Самоука е като певица, но се записва на уроци по китара при Кирил Василев. От известно време прави опити докато пее да си акомпанира и със синтезатор. През май тази година Габи ще навърши 21 години. Последната ни среща с нея бе през 2019-та година и сега разбираме, че напоследък  не се занимава упорито с музика, тъй като се е насочила към напълно различна сфера- преместила се е в Пловдив и учи "Лингвистика с бизнес администрация" в Пловдивският университет. 


Освен поп-музиката, обожава мюзикълите от приказките и френските шансони, като една от любимите й изпълнителки е символът на Франция - Едит Пиаф. Габриела изучава френски език още в гимназията, продължава и в университета. 



"От малка винаги съм си пяла, сега като се замисля... и в един момент просто осъзнах, че имам някакъв талант... След време в 6-ти, 7-ми клас беше първият ми концерт пред публика във Филхармонията във Видин. Публиката не беше много голяма, но пък за мен все пак беше предизвикателство и със сигурност имам много напредък оттогава... Основно се съсредоточавам върху пеенето и се опитвам да научавам разни нови техники, ако мога, тъй като аз съм самоука, не съм ходила на уроци никъде и просто имам явно такъв музикален слух, който ми помага много... Слушам всякакъв вид музика, не се ограничавам, но за пеене може би предпочитам поп- музиката, харесвам много Кристина Агилера... Записването ми за там (Гласът на България б.р.) беше спонтанно, нямах големи очаквания и надежди, че ще продължа много напред, но все пак успях да стигна до вторите етапи на дуелите... Семейството ми ме подкрепяше и беше причината да отида там. За мен беше предизвикателство, бях още само на 15 години и бях най-малкия участник, но пък това ми даде една увереност за изявите ми занапред, защото получих едно признание за таланта си."




В момента Габи е съсредоточена предимно върху следването в университета, но признава, че музиката е винаги с нея и който я познава, знае, че тя винаги си тананика нещо. 


"Не ми остава толкова време да си правя кавъри и да се записвам, защото си имам други задачи в ежедневието, но винаги в свободното си време гледам да намирам време да седна и да си попея... Когато съм по-тъжна, съм по-скоро по-тиха, но пък точно в тези периоди музиката е отдушник за всички тези негативни емоции. Обичам да си пея и когато съм весела, тогава имам повече енергия, която отива точно на типа мюзикъл."


Габи споделя, че от време на време пише и текстове, защото обича да пише поезия. 


"...Когато имам нуждата да кажа нещо. Опитвала съм се да правя разни песни, но никога не съм ги довършвала."



Габи признава, че музиката винаги ще бъде нейното хоби, но не би искала да го превръща в професия, защото според нея, тогава ще се изгуби магията на творчеството и ще се превърне в рутина. Често си задава въпроса дали музиката е нейното признание. Признава, че когато пее, изпитва много силна емоция и музиката наистина я докосва. И точно в тези мигове си казва "Да, това е моето призвание"







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15
Семейството на Валя Иванова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива..

публикувано на 17.05.24 в 12:04

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Богомил Петров - за спорта, рекордите и обществената дейност

Почетният гражданин на Видин Богомил Петров гостува в "Думата имат старейшините". Той е добре познат в града с множеството инициативи и прояви, които организира. Завършил е видинската гимназия и Висшия институт за физкултура и спорт (НСА). Поводът да ви срещнем с Богомил Петров е 60-годишнината от неговия световен рекорд по вдигане на тежести..

публикувано на 16.05.24 в 16:50