Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габриела Ничева: "Музиката е езика на душата ми" (видео)

Снимка: Радио ВИДИН



За Габриела Ничева и неоспоримия й талант сме разказвали многократно. Едва на 15 години видинчанката участва в популярния телевизионен музикален формат "Гласът на България" и изпълнява класиката "House of the rising sun", под звуците на китарата си и грабва треньорите и публиката. Още като ученичка в Гимназията за преподаване на чужди езици във Видин Габи, заедно с Огнян Габровски, създават рок група "Elizabeth's Roses". Габи изпя песента за десетия рожден ден на Радио Видин - автор на текста, музиката и аранжимента е колегата Пламен Коцев. 


За онези, които не знаят как започва музикалния й път, ще припомним, че тя се занимава с музика от много малка, още на 8 години, в училище забелязват нейният прекрасен глас. От тогава не е спирала да пее. Самоука е като певица, но се записва на уроци по китара при Кирил Василев. От известно време прави опити докато пее да си акомпанира и със синтезатор. През май тази година Габи ще навърши 21 години. Последната ни среща с нея бе през 2019-та година и сега разбираме, че напоследък  не се занимава упорито с музика, тъй като се е насочила към напълно различна сфера- преместила се е в Пловдив и учи "Лингвистика с бизнес администрация" в Пловдивският университет. 


Освен поп-музиката, обожава мюзикълите от приказките и френските шансони, като една от любимите й изпълнителки е символът на Франция - Едит Пиаф. Габриела изучава френски език още в гимназията, продължава и в университета. 



"От малка винаги съм си пяла, сега като се замисля... и в един момент просто осъзнах, че имам някакъв талант... След време в 6-ти, 7-ми клас беше първият ми концерт пред публика във Филхармонията във Видин. Публиката не беше много голяма, но пък за мен все пак беше предизвикателство и със сигурност имам много напредък оттогава... Основно се съсредоточавам върху пеенето и се опитвам да научавам разни нови техники, ако мога, тъй като аз съм самоука, не съм ходила на уроци никъде и просто имам явно такъв музикален слух, който ми помага много... Слушам всякакъв вид музика, не се ограничавам, но за пеене може би предпочитам поп- музиката, харесвам много Кристина Агилера... Записването ми за там (Гласът на България б.р.) беше спонтанно, нямах големи очаквания и надежди, че ще продължа много напред, но все пак успях да стигна до вторите етапи на дуелите... Семейството ми ме подкрепяше и беше причината да отида там. За мен беше предизвикателство, бях още само на 15 години и бях най-малкия участник, но пък това ми даде една увереност за изявите ми занапред, защото получих едно признание за таланта си."




В момента Габи е съсредоточена предимно върху следването в университета, но признава, че музиката е винаги с нея и който я познава, знае, че тя винаги си тананика нещо. 


"Не ми остава толкова време да си правя кавъри и да се записвам, защото си имам други задачи в ежедневието, но винаги в свободното си време гледам да намирам време да седна и да си попея... Когато съм по-тъжна, съм по-скоро по-тиха, но пък точно в тези периоди музиката е отдушник за всички тези негативни емоции. Обичам да си пея и когато съм весела, тогава имам повече енергия, която отива точно на типа мюзикъл."


Габи споделя, че от време на време пише и текстове, защото обича да пише поезия. 


"...Когато имам нуждата да кажа нещо. Опитвала съм се да правя разни песни, но никога не съм ги довършвала."



Габи признава, че музиката винаги ще бъде нейното хоби, но не би искала да го превръща в професия, защото според нея, тогава ще се изгуби магията на творчеството и ще се превърне в рутина. Често си задава въпроса дали музиката е нейното признание. Признава, че когато пее, изпитва много силна емоция и музиката наистина я докосва. И точно в тези мигове си казва "Да, това е моето призвание"







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Църквата в Градец ще отбележи храмов празник

На 20 юли във видинското село Градец ще отбележат храмовия празник на църквата "Свети пророк Илия" и Илинден. Това е една от малкото черкви в епархията, която носи името на свети пророк Илия. Тази година в Градец отбелязват и 170 години от построяването на първия християнски храм в селото. Повече за църквата и празника разказва Пролет Цолова,..

публикувано на 17.07.24 в 17:10

Археолог: Нужни са проучвания на крепостта край село Чичил

Необходима е поне 5-годишна програма за проучване на крепостта край село Чичил , която е късноантичната Кастра Мартис, за да бъдат разкрити останките от нейното минало величие и те да могат да се превърнат в център за посещения. Това каза проф. Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, който преди няколко години прави..

публикувано на 17.07.24 в 16:35

Да отдадеш апартамента си под наем на туристи

В разгара на туристическия сезон , когато все повече хора пътуват, а хотелите са претъпкани, популярност набира краткосрочното отдаване и съответно наемане на имоти . Услугата, алтернативна на тази, предлагана от традиционните места за настаняване, е позната отдавна по света, а у нас става все по-популярна през последните години. Туристите, които..

публикувано на 17.07.24 в 15:35

Плажът при Ново село дава прохлада в горещините 

Полегат бряг, широка плажна ивица, чиста вода. Това са част от предимствата на плажа край Ново село , където през почивните дни търсят прохлада хора от различни населени места на Видинския край. Плажът е гордост за местните , които са убедени, че по-хубав по дунавското крайбрежие няма. Отчитат обаче и недостатъците му и търсят подкрепата на..

публикувано на 17.07.24 в 14:52

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00