Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проследяват от разстояние здравния статус на възрастни от Северозапада

Снимка: Радио Видин

Електронни устройства помагат да се следи от разстояние здравословното състояние на възрастни хора от Северозапада. Показателите се предават в контролен център, който е във Враца. Засега услугата ползват самотни възрастни хора, обслужвани от центровете "Домашни грижи", разкрити в седем общини. Освен във Видин, такива има в Белоградчик, Бяла Слатина, Враца, Криводол, Монтана и Оряхово. 


Дейността на центровете е с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство по проекта "Иновативни модели за грижи в общността за хора с хронични заболявания и трайни увреждания". Проектът се изпълнява от БЧК в партньорство с Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика и Норвежката асоциация на местните и регионални власти. По него се предоставят медицински и социални услуги в домашна среда. Обхванати са 700 души от седемте общини. 290 от тях вече ползват и новата услуга за проследяване на здравния статус.


Христина Георгиева ползва услугите на центъра "Домашни грижи" във Видин. Тя е с множество заболявания и трудно се движи. На ръката си носи устройство, което отчита основните показатели на здравния статус, а данните се предават в контролния център, който е във Враца. Казва, че така е по-сигурна:

"С тези гривни имаме някаква надежда. Имаме и телефони към тях."

Услугата се нарича телеасистенция, обясни Моника Величкова, ръководител на център "Домашни грижи" във Видин:


"Самата телеасистенция представлява това- едно мобилно устройство и една гривничка. Гривната се поставя на ръката, а мобилният апарат играе ролята на предавател, който предава информацията в един кол- център. С гривните се следи сатурация, активност на потребителите. Отчитат се брой стъпки, херве-това са едни сърдечни манипулации, които се наблюдават 24 часа и по тях можем да съдим дали има някакво предсърдно мъждене, дали даден потребител е за пейсмейкър, защото има хора, които имат по-нисък или по-учестен пулс.