Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 март 2022 година

В село Майор Узуново посрещнаха пролетта
Снимка: Радио ВИДИН

С празнична програма и водосвет за здраве жители и гости на видинското село Майор Узуново отбелязаха Деня на пролетта. Част от празника бе и конкурса за най-вкусна баница. 


На днешното заседание на НСТС бизнесът възрази срещу нарастването на минималната работна заплата на 710 лева от 1април. Синдикатите одобряват действията на държавата, но настояха за ново увеличение поне на 760 лева, още от месец юли с актуализацията на бюджета. Националният тристранен съвет обсъди постановлението, с което минималното възнаграждение ще се повиши от сегашните 650 на 710 лева, както е записано в приетия годишен бюджет. Социалните партньори подкрепиха поредното удължаване на действието на мярката за запазване на заетостта 60 на 40, която да се прилага за последно от април до юни. 


Две трети от болниците в страната работят при недостиг на лекари и медицински сестри, показва проучване на „Галъп интернешънъл болкан“ и специализирания сайт clinica.bg. Данните са от януари и февруари по информация от 69 здравни заведения; Най-търсените специалисти са анестезиолози, хирурзи, педиатри и кардиолози, съобщават болничните директори. Около 78% от лечебните заведения посочват, че трудно обезпечават 24-часова дейност и в следващите пет години може да се стигне до затваряне на болници.

Основната мярка за справяне с кадровия недостиг, според  мениджърите, е по-доброто заплащане на медицинските сестри и на младите лекари.


Делът на сивата икономика у нас по последни данни за 2020 година е 22,5%. Най-честите проявления на сивите практики са в областта на трудовите отношения и недекларираната заетост, обявиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България.


38 бежанци от Република Украйна са потърсили до момента временна закрила на територията на община Мездра. 8 от тях са настанени в село Моравица, а останалите - в гр. Мездра. 


Общинският съвет на Враца търси нов управител на лабораторията по зъбопротезиране. Това ще стане чрез обявяването на конкурс, а той се налага, след като договорът за управление на настоящия шеф д-р Димитър Тончев изтече. 


119 са новозаразените с COVID-19 в трите области от Северозапада за денонощие. В област Враца новите случаи са 46, в Монтана - 43, във Видин - 30.


Предстои публично обсъждане на бюджет за 2022 година в община Ново селоТова ще се случи на 30 март от 10 часа в салона на първия етаж в общинската сграда.


Община Ружинци закупи сградата на бившето училище в село Плешивец. През годините обекта и бил ползван за икономически дейности. 


Шестокласници от Основно училище "Иван Вазов" във Видин посетиха регионалната библиотека по повод Световния ден на водата. За тях от библиотеката бяха подготвили мултимедийна презентация с полезна информация относно водата и водните ресурси, забавна викторина и игра със своеобразно морско дъно. 


Един от водещите специалисти по репродуктивна медицина у нас - д-р Георги Николов, идва във Враца по повод 15 години от създаването на Фондация "Искам бебе". Д-р Георги Николов ще извършва безплатни консултации в Първия национален кабинет по репродуктивно здраве във Враца. Прегледите ще се проведат на 25 март- Благовещение.


От 4 април започва възстановяването на уличните настилки, разкопани при подмяна на водопроводите в Мездра, уведомява днес общината.


Експерти от генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия ще посетят Враца. Те са в България за работни срещи във връзка с програмирането на средствата от бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г. По време на визитата се провеждат технически разговори и в рамките на два комитета за наблюдение на Оперативна програма "Региони в растеж" и Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. Освен срещи с местните власти, във Враца е предвидено и посещение на проекти, финансирани с европейски средства. 


На три етапа ще бъде отбелязано 25-тото издание на екоконкурса "Старопрестолен Видин". Събитията започнаха днес с фотоизложба, която бе подредена пред Съдебната палата от Богомил Петров. В рамките на един месец, до Световния ден на Земята на 22 април, ще бъде направено пролетно почистване на райони във Видин. Втория етап съдържа изяви по суша, вода и въздух, както и изкачване на връх Миджур през месец август. Финалния етап включва събития свързани с празника на град Видин - Димитровден, както и оповестяване на тримата изпълнили изискванията за приза "Залатен рог 23". Това е реплика на Видински Оскар, предложен и сътворен от световноизвестния видински скулптор Ставри Калинов.

Иновативен бинарен урок беше проведен днес в  СУ "Св. св. Кирил и Методий", град Видин. Темата е "Дишане - здраве", а целта на иновацията е обмяна на иновативна практика за подобряване на образователните резултати на учениците, мотивация за учене, развиване на креативно мислене, активизиране на познавателната дейност. Целта е да бъде споделен добрия опит между училищата.


Днес е Световният ден на водата. Той се отбелязва от 1993 г. насам под егидата на ООН. Целта е да се привлече внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси. 



10 години навършва Фолклорна студия "Северняци" Видин. В състава ѝ влизат около 100 танцьори - деца, младежи и възрастни. Признание за труда им са многобройните награди от конкурси в страната и чужбина. 


Обединена Школа по изкуствата "Добри Христов" към НЧ "Разум 1883“ Монтана с концерт "Пролетно равноденствие“. Младите възпитаници ще поднесат на публиката разнообразни творби от миналото на композитори като Моцарт, Жорж Бизе и съвременни джаз версии на творци като Уилям Гилок.  Ще прозвучат популярни мелодии на легендарни групи като "Металика“ и песни на световноизвестни изпълнители. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 18 юли 2024 година

Българският патриарх  Даниил  е на посещение  във Видин .   В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк. Те се намират в града под..

публикувано на 18.07.24 в 18:20

63 пожара са горели в област Монтана от началото на юли

По над три пожара на ден средно са гасили огнеборци от Монтана от началото на месец юли. Най-често са горели сухи треви. Двама души са пострадали. 63 пожара са ликвидирани от звената на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на юли на територията на област Монтана. 50 от пожарите са без материални щети, като 40 са в..

публикувано на 18.07.24 в 17:20

Дело на видинската прокуратура за трафик на мигранти приключи с наложени наказания

Четирима обвиняеми за трафик на мигранти получиха наказания от съда по дело на Районната прокуратура във Видин. Единият от тях е наказан с  5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Другите трима получават 9 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за всеки. Освен това всички обвиняеми са с наложени..

публикувано на 18.07.24 в 15:58

Как се оказва първа помощ при ухапване от змия

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии , които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов , завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той поясни, че механизмът на оказване на първа помощ в тези..

публикувано на 18.07.24 в 15:23

Деца в Кула научиха повече за професията на пожарникаря (снимки)

Занятие по пожарна безопасност се проведе днес, 18 юли, в СУ „Васил Левски“ в град Кула . Това е третото събитие на Детската академия за спорт и превенция това лято. В него участваха екипи на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) - Кула, децата от Детска градина "Звънче" и СУ „Васил Левски“ в града...

публикувано на 18.07.24 в 14:59

Село Моравица ще бъде домакин на национален фолклорен фестивал

В мездренското  село Моравица организаторите от кметството и местното читалище вече са готови да посрещнат гостите на Пети национален фолклорен фестивал „Пей, танцувай и в Моравица лудувай” . Той ще бъде открит в 11.00 часа на 20 юли (събота). Последното участие ще е в 19.30 часа, като ще има две паузи за – общо хоро „Ширто” и надиграване „Абдай”...

публикувано на 18.07.24 в 14:00

Доброволци почистват лятното кино в Ново село

Доброволческа акция по почистване на лятното кино започва в Ново село . Целта е след 40 години да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Инициативата е на група млади хора, обединени в сдружението "Киногледка". Част от него е Борис Босилков: "Също така и петък сутринта ще има малко време, преди да започне голямата жега. Също така и..

публикувано на 18.07.24 в 11:15