Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 март 2022 година

64 милиона и 800 хиляди лева е бюджета на община Монтана за 2022 година- с 6 милиона лева повече от миналата година..
Снимка: Радио ВИДИН

Приеха бюджета на Община Монтана. Общината ще разполага с близо 65 милиона лева. Допълнително ще работи и по европейски проекти за над 13 милиона лева. Сред акцентите тази година е завършване реконструкцията на читалище Разум, 22-те нови социални жилища, стадиона в село Николово. След 39 години ще бъде обновен площад Жеравица, ще се строи нов Младежки център в парк Огоста. 


С около 30% са увеличени средствата от държавния бюджет за държавно делегирани  и капталови дейности през 2022 година в община Видин. Над 23 млн. лева са осигурени като делегирана от държавата дейност за сферата на образованието. За издръжка на децата в детските градини и яслите от 1 април са отпуснати 732 000 лева. Предвидени са средства за достъпна архитектурна среда в учебните заведения, Параметрите на проектобюджета на община Видин ще бъдат подложени на обществено обсъждане на 29 март, от 11 часа, в заседателната зала на Общинския съвет. 


Публичното обсъждане на проектобюджета на Община Кула за 2022 година премина при изключително нисък интерес от страна на гражданите. Съветниците в Кула гледат докладна за заплатата на кмета.


През миналата година като безработни са се регистрирали 181 хиляди души, но с право на обезщетение са били само 70 хиляди от тях. Това отчита годишната статистика на Националния осигурителен институт. Жените без работа са били близо 104 хиляди, а мъжете - 77 хиляди. 23 процента от хората с обезщетение са получавали минималното от 12 лева дневно. Във Видин и Разград се отчита най-нисък среден размер - 453 лева. Най-много е плащано на безработните от София-град - 713 лева, и Търговище - 687 лева.

Безработните във Врачанско са два пъти повече от хората без препитание в страната – това показват данните на Бюрото по труда в града под Околчица за февруари. Само за 1 месец почти 300 души са останали без работа, сочи анализ на дирекция "Бюро по труда" - Враца, което брои безработните в общините Враца и Криводол. 


60 украински граждани са настанени в хотели в област Монтана. Уведомленията, постъпили в МВР – Монтана за подслон на граждани на Украйна до 23 март включително, са 52, показва справка на областната дирекция на полицията.


1424 са новите случаи на коронавирус у нас. 18 са новозаразените в област Монтана, 16 в област Враца и 11 в област Видин.


От 1 април Детската млечна кухня във Видин ще работи и в съботните дни, съобщават от местната управа. 


Видинската Природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" ще бъде представена в националния кръг на олимпиадата по български език и литература от трима ученици. Класирани до финалната надпревара са Кристина Радева от 12. клас и деветокласникът Николай Евгениев, ученици на Милена Георгиева. Групата се допълва от единадесетокласничката Иванна Иванова, ученичка на Ваня Минева. 


Под формата на ролеви игри и обучение днес в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин млади хора добиха знания и умения как да работят за силна и обединена Европа. Младежи от 14 до 30 години работиха в екипи в решаването на казуси, пред които е изправена Европа днес. 


Средно училище "Свети Свети Кирил и Методий" Ново село възстанови традицията през голямото междучасие децата да играят българско хоро. Така  децата да преодоляват стреса и агресията. 


Ученици от Мездра с урок за работа в екип. Децата получиха първата екипна работа, първите представяния пред публика и първите емоции . 


Изложбата "Непреходното от творчеството на българката" е подредена в Историческия музей в Оряхово. Освен традиционни ръкоделия, посетителите ще имат възможност да видят и видео представяне на книгата "За щастието от случайността", съставена от дизайнера Паулина Цветанова.


В навечерието на най-големия православен празник - Възкресение Христово, в Мездра ще има пролетен великденски базар, съобщават от местната управа. Той ще бъде на площад "България" и в Алеята на кестените, през периода от 14 до 25 април 2022 г., включително. 


С концерт и лектория отбелязват Благовещение във Видин. Вечер, посветена на големия християнски празник, организират Видинската света митрололия и читалище "Цвят". 

Празникът на планетата ще бъде отбелязан с арт мозайка от капачки във формата на Земята. Събитието ще се състои на 26 март, събота, в Градската градина, пред Народния театър "Иван Вазов", между 10:00 и 18:00 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дело на видинската прокуратура за трафик на мигранти приключи с наложени наказания

Четирима обвиняеми за трафик на мигранти получиха наказания от съда по дело на Районната прокуратура във Видин. Единият от тях е наказан с  5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Другите трима получават 9 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за всеки. Освен това всички обвиняеми са с наложени..

публикувано на 18.07.24 в 15:58

Как се оказва първа помощ при ухапване от змия

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии , които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов , завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той поясни, че механизмът на оказване на първа помощ в тези..

публикувано на 18.07.24 в 15:23

Деца в Кула научиха повече за професията на пожарникаря (снимки)

Занятие по пожарна безопасност се проведе днес, 18 юли, в СУ „Васил Левски“ в град Кула . Това е третото събитие на Детската академия за спорт и превенция това лято. В него участваха екипи на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) - Кула, децата от Детска градина "Звънче" и СУ „Васил Левски“ в града...

публикувано на 18.07.24 в 14:59

Село Моравица ще бъде домакин на национален фолклорен фестивал

В мездренското  село Моравица организаторите от кметството и местното читалище вече са готови да посрещнат гостите на Пети национален фолклорен фестивал „Пей, танцувай и в Моравица лудувай” . Той ще бъде открит в 11.00 часа на 20 юли (събота). Последното участие ще е в 19.30 часа, като ще има две паузи за – общо хоро „Ширто” и надиграване „Абдай”...

публикувано на 18.07.24 в 14:00

Доброволци почистват лятното кино в Ново село

Доброволческа акция по почистване на лятното кино започва в Ново село . Целта е след 40 години да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Инициативата е на група млади хора, обединени в сдружението "Киногледка". Част от него е Борис Босилков: "Също така и петък сутринта ще има малко време, преди да започне голямата жега. Също така и..

публикувано на 18.07.24 в 11:15

Монтана се преклони пред Апостола

Представители на институции, обществени организации и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Левски  в Монтана в чест на 187-годишнината от рождението му , съобщават от Общината. Пред присъстващите представител на Историческия музей разказа за живота и делото на Васил Иванов Кунчев – идеолог на българската национална революция,..

публикувано на 18.07.24 в 11:04
Пожарът горя в района около водната кула в Брегово.

Изгасен е пожарът край Брегово

Напълно е ликвидиран пожарът , който горя вчера в  покрайнините на Брегово . Причината за възникването му е небрежност при боравене с открит огън, каза главен инспектор Димчо Горанов , началник Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин: "В 13:43 часа в оперативния център на регионална дирекция "Пожарна безопасност и..

публикувано на 18.07.24 в 10:10