Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Вили Лилков: Вярвам, че изборът на България за принадлежност към цивилизования свят е категоричен

Освен че доведе до напрежение в международната политика и повишена инфлация, войната в Украйна има и друго отражение- предизвика поредното разделение в българското общество. Този път се разделихме на русофоби и русофили. Темата коментира в "Посоките на делника" десният политик, роденият във Видин проф. Вили Лилков:

"Това, което се случва в Украйна, категорично е агресия срещу една независима държава и на второ място- това е широкомащабна война. Война, която по варварство може да се сравни с войните от 20 век. Това, което в момента извършва Русия, е варварството на 21 век, насочено срещу мирни хора, при това с една обосновка, която няма абсолютно нищо общо с реалността. Това, което се случва в момента, е толкова неприемливо и абсурдно дори за руснаците, които живеят в Украйна, че Путин загуби категорично подкрепа. Когато трява да застанем на страната на правото, когато трябва да оценим кой е агресорът и кой е потърпевшият, когато виждаме, че се разрушават градове, когато се убиват деца, когато се бомбардират мирни жители, с нищо не може да бъде оправдано. Гледната точка тук категорично трябва да бъде суверенитетът на една държава, правото на нейните жители на живот и на защита. Другата гледна точка е много слаба."

Вили Лилков е на мнение, че част от българското общество симпатизира на Русия заради наслоенията от комунистическото минало на страната ни.

"Влиянието на Русия, на СССР, на Руската империя в България винаги е било много силно. Освен това се е поддържало много години с помощта на много агентура, на хора, които са влияели в тази посока. Да не забравяме и 45 години категоричното доминиране на комунистическата идеология, възпитанието на българина в коленопреклонство и любов към Съветския съюз. Не забравяйте, че по времето на комунизма в България се казваше, че патриотизмът не е изобщо любов към родината, а любов към социалистическата родина и патриотизмът на българина трябва да съчетава в себе си любов към социалистическа България и към СССР. Винаги трябва да отчитаме тази голяма следа, която е оставило това възпитание у българите."

България трябва да заеме по-твърда позиция срещу руската инвазия, категоричен е проф. Лилков:

"Не трябва да забравяме, че съдбата на Украйна може да сполети и всяка една от другите държави, които са близо до Русия и които Съветският съюз и Русия винаги са смятали част от своята сфера на активно влияние. В този смисъл подкрепата за Украйна във всякакви измерения- и хуманитарна, и военна, е всъщност гаранция за нашето бъдеще. България винаги е била място, в което Русия, респ. СССР, е смятал, че е негова сфера на активно влияние. В това отношение политиката на Русия е една имперска политика, която се следва от повече от 100 години по отношение на България. Големият въпрос пред България винаги е бил дали принадлежим на Европа или на Изтока с доминиращото влияние на Русия. Този избор винаги е бил дилема и пред политиците, това няма скоро да изчезне. Този въпрос стои и пред българския народ и ще трябва да се препотвърждава неговият отговор. Според мен правилният отговор е, че България принадлежи на Европа и че тя трябва да полага всички усилия, за да може да не се прекъсва тази връзка. Добри отношения с Русия- разбира се, като с всяка друга държава, но категорично ние принадлежим на западната цивилизация."

Според Вили Лилков българското правителство трябва да излъчва много по-ясни послания:

"Това, което виждам в нашето политическо ръководство на държавата, в поведението на тази странна коалиция от четири партии, е много голяма нерешителност и липса на политическа смелост. Един от нашите министри каза, че трябва да помагаме на Украйна, за да можем след войната да получим повече облаги от нейното възстановяване. Това е една цинична позиция. Чувам други, които казват да помагаме само хуманитарно и по никакъв начин да не участваме с военна помощ, да запазим неутралитет, защото ще получаваме по-ниски цени на газа. Това е една балканска, байганьовска пресметливост. В момента цивилизованият свят е изправен пред избора на доброто и злото. Когато си изправен пред такъв избор, категорично трябва да застанеш на страната на доброто с всичките последствия, които може да понесеш, но това е моралната, това е силната позиция. За радост, това, което виждам в българското общество, което излиза като поведение на отделни групи от хората, протестите срещу войната в Украйна, поведението на повечето от нашите интелектуалци, хората на науката, хората на изкуството, ми дават основание да вярвам, че тези хора, които оценяват войната в Украйна като варварски акт на Русия, са повече. Това ми дава основание да вярвам, че изборът на България за принадлежност към цивилизования свят е категоричен."

Русия изгражда нова Берлинска стена пред себе си и ще остане дълго време в изолация, прогнозира политикът.

"Путин вече е загубил войната, защото той морално загуби войната в очите на целия свят. От друга страна тази война консолидира украинската нация и дълги години, за съжаление, Русия ще бъде враг на Украйна. Никой не е успял да победи един народ, когато се посяга на неговата земя, когато се посяга на неговите граждани и когато се извършва агресия, която е необоснована по никакъв начин. Смятам, че дългосрочно ще се издигне една нова Берлинска стена, която мога сега да нарека Украинска стена, пред Русия, която ще я разграничи рязко и в културно, и в технологично, и в техническо, и във военно, и в икономическо отношение от останалата част на Европа. Това ще има много сериозни последствия за Русия, защото изолацията ще обрече самата Русия на упадък, ще засили влиянието на Китай върху Русия и в крайна сметка всички тези апетити и мания за световно господство и за господарско положение в Източна Европа ще бъде провалена и цената ще плати руският народ, за съжаление."

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53