Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дали прибързахме с отмяната на извънредната епидемична обстановка?

Снимка: БГНЕС

Извънредната ендемична обстановка няма да бъде удължавана на 1 април. От началото на епидемията от COVID-19 през 2020 г. страната ни първоначално бeше в извънредно положение, което след това премина в извънредната епидемична обстановка. Тя многократно беше удължавана, като последният срок за въведените във връзка с пандемията мерки са до днес- 31 март.


Властите казват, че решението за отпадане на всички мерки е взето, след като темата беше детайлно обсъждана от членовете на кабинета неколкократно в рамките на последния един месец.


Навременно ли е това решение или леко прибързано на фона на увеличаващите се случаи на COVID в Гърция, засилващия се поток от украински бежанци, често без установен здравен статус и появата на нов вариант на коронавируса- още по-силно заразния и все още неизследван Делтакрон.

Според проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН, пандемията не е свършила и Световната здравна организация /СЗО/ също сигнализира за това. Според нея е прибързано да се премахва системата за тестване и призовава да се следи за появата на нови комбинаторни варианти на вируса, какъвто е новопоявилият се Делтакрон. Проф. Александрова коментира, че все още сме далеч от  превръщането на коронавируса в ендемично заболяване като сезонния грип, а и самият грип може да бъде доста смъртоносен и не трябва да се пренебрегва.


"В личен план аз много бих се радвала да излезем от извънредната ситуация и да можем да продължим живота си, както беше преди, но не знам дали това е достатъчно разумно. Ясно е, че животът трябва да продължи, но проблемът е, че и вирусът продължава да съществува. СЗО предупреди, че пандемията не е приключила.

Разпространяването на Омикрон, който се оказа, че е един от най-заразните вируси, които науката познава, и особено неговият вариант ВА2, който е с 30 % по-добър в разпространението от ВА1, не е спряло. Така увеличението на броя на случаите, създава възможност за възникването на нови варианти. Вирусът все още далеч не е изразходил всичките си възможности за промяна. Основният начин, по който се променят коронавирусите е чрез обмяна на генетична информация, т.е. тогава, когато един и същи гостоприемник и една и съща клетка бъдат инфектирани с два различни варианта на вируса. Нещо такова се случи при Делтакрона и въпреки, че за момента нямаме никакви обезпокоителни данни за  него, защото много слабо все още е проучен, самата му поява е едно предупреждение, че това би могло да се случва и в бъдеще...". 

Проф. Радостина Александрова препоръчва да се продължат и усилията за ваксиниране на населението.


"Не съм медицинско лице, за да вземам отношение по тези въпроси. Ние просто изпълняваме това, което трябва да правим", така коментира прекратяването на извънредна епидемична обстановка от 1 април директорът на СОУ"Любен Каравелов" във Видин, Любка Найденова.


"В момента имаме по 2-3 заболели деца от клас. Нормална е обстановката. Пролетно време всякакви такива пролетни грипове е имало, така че не смятам, че нещо извънредно в момента се случва... Последното тестване на децата беше този понеделник. Доколкото разбрах, тестванията вече отпадат. Ще останат обаче другите мерки като маски и други, които още не е ясно, какви точно ще бъдат... Тест за коронавирус може да си го направи всеки в домашни условия, когато се съмнява и хората вече го правят. Така че, не смятам, че трябва да се харчат излишни пари. Мога да кажа, че за целия период, откакто са въвели тези тестове до момента, в училищни условия сме имали 2 или 3 положителни теста, от които 2 не са потвърдени лабораторно. От непедагогическия персонал пак имаме 2 положителни теста, също непотвърдени лабораторно. Това е за месеци наред... Няма нужда да нарушаваме учебния процес и да се превръщаме в здравни работници. Това е излишно харчене на пари, излишно харчене на време и на ресурс, а пък и вече времето е хубаво и работим на отворени прозорци. Да се надяваме, че в класните стаи грип няма да има."


Министерството на труда и социалната политика вече предоставя информация за мерките за подкрепа на гражданите и работодателите, които ще продължат да действат и след края на извънредната епидемична обстановка: Ковид добавките към пенсиите на всички пенсионери, в размер на 60 лв., ще се изплащат до края на юни 2022 г. Действието на мярката "60 на 40" ще бъде удължено до 30 юни при запазване на досегашните условия за подкрепа за запазване на работните места.

 

Ричард АлибеговДоволни ли са обаче от тези условия и работодателите? Оказва се, че не.

"Целта на прекратяването на тази извънредна епидемична обстановка е само една - да спрат компенсациите към бизнеса. Иначе няма никаква логика тя да бъде прекратена", коментира новите условия Ричард Алибегов- председател на Българската асоциация на заведенията, които са едни от най-засегнатите в сферата на бизнеса.

"Вие можете да махнете всички мерки, а обстановката да си стои. Така че, ако утре в област Видин изведнъж се появи голяма заболеваемост, пак ще може да се реагира с мерки. Ще може да се реагира обаче с икономически мерки. А сега в новия закон за здраве, който ще се приеме, става следното: Ако в област Видин утре зазлее работата, Здравното министерство и местното РЗИ ще могат да наложат ограничителни мерки. Но понеже няма извънредна епидемична обстановка, тези ограничителни мерки няма да са придружени от икономически мерки за бизнеса и за хората... Защото липсата на извънредна ситуация, им забранява да раздават средства и подпомагат бизнеса и служители... Те спират изцяло всякакви компенсации към бизнеса и служителите... За съжаление, в цяла Европа, където също отпаднаха тези противоепидемични обстановки и т.н., държавите и правителствата си гласуваха помощите до края на календарната година за бизнесите. Това, че днес казваме, че от 1 април вече няма епидемия, не означава, че двете години, в които се нанесоха щети на бизнеса, се възстановяват само с едно изречение, че вече няма епидемия... Държавата трябваше да подпомогне бизнеса и служителите до края на годината, за да се възстановим от тези две години... Отделно от това няма никакви други помощи, грантове, схеми за кандидатстване и т.н., както е в Европа. В България всичко това е спряно. Държавата в момента единствено и само подпомага стартът компаниите- тези американски модели, които абсолютно не допринасят никаква добавена стойност към икономиката 90% от тях фалират още в първата година..."  


"Вече 2 години за жалост хората са на такъв режим. Те минаха на приливи и отливи...", коментира ситуацията и д-р Станимир Хасърджиев, един от основателите и председател на Национална пациентска организация (НПО) - най-голямото обединение на пациентски организации в България, признато за национално представителна организация за защита правата на пациентите в България.


"Зле отиграхме тази ситуация в България и на фона на всичко това, на хората вече им омръзна. Писна им от неяснотата най-вече. Така че разбираемо е желанието им да отпаднат мерките. За съжаление обаче пандемията далеч не е отпаднала. Навсякъде около нас виждаме какво се случва в другите държави. Можем да очакваме, че и в България ще имаме подобни проблеми... За съжаление през тези две години не видяхме системата да се реорганизира по начин, по който е далеч по-готова да посреща подобни предизвикателства. Тази криза тепърва ни очаква и за жалост здравната ни система отново не е подготвена..."  

И още:


Националният осигурителен институт ще продължи да превежда и еднократната добавка от 75 лв. на всички пенсионери, които в периода от 1 януари до 30 юни 2022 г. завършат пълен ваксинационен курс срещу ковид или имат поставена първа доза от 1 до 30 юни.

До юни включително ще се изплащат и изравнителни добавки към пенсиите на хората, които през януари 2022 г. са получили по-ниска обща сума от сбора на ковид добавка и пенсия в сравнение с декември 2021 г.

ТЕЛК решенията, чийто срок е изтекъл по време на извънредното положение или извънредната епидемична обстановка, ще важат до 30 юни.

До същата дата служебно се удължава и срокът за изплащане на пенсиите за инвалидност по експертни решения, които са изтекли по време на извънредното положение или извънредната епидемична обстановка.

Тези пенсии ще продължат да се получават и след 30 юни 2022 г., ако дотогава хората са преосвидетелствани и в Националния осигурителен институт са постъпили данни за определения нов срок на инвалидността.

През цялата 2022 г. до 90 дни неплатен отпуск ще се зачита за трудов и осигурителен стаж

Как приеха новината, че от 1 април отпада извънредната епидемична обстановка и как я коментираха жители на Видин, подробности по темата и целите интервюта с проф. Радостина Александрова, Любка Найденова, Ричард Алибегов и д-р Станимир Хасърджиев- в звуковия файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59