Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радина Александрова: "Бижуто е почеркът на човека"



Радина Александрова е младо момиче от Видин със собствен стил и виждане за света около нея. Отличава се от повечето хора с уникалния си талант - да прави бижута. Радина е последна година ученичка в Английската гимназия във Видин и развива своя талант от около година и половина. 


"Аз по принцип много обичам да нося бижута, без значение как съм облечена. Случайно попаднах на едно клипче в интернет за изработка на пръстен и ми се стори много интересно, и си представих как ако бих могла да си изработя мое бижу, бих се чувствала добре от този факт... И просто реших да пробвам. Когато видях съответното клипче, реших да си поръчам материали, първия път ги обърках. Поръчах си пак и опитах да направя няколко неща, не се получиха съвсем, обаче продължих и направих няколко, според мен, много красиви неща."



Бижутата ѝ са изцяло ръчно изработени, а главният елемент е полускъпоценият камък. Напоследък все повече хора започват да ценят естествения вид на бижутата. Oт всеки модел Радина изработва само по една бройка и възможността да срещнете някой със същото бижу, е сведена почти до нула. А знаем колко е важен този факт за повечето дами - да бъдат уникални. 

"Имам модели, които качвам и показвам, но се случва хората да ме питат дали може да се добави нещо, дали да се махне, нещо да се промени и съответно ако може, го правя, ако ли не-  обяснявам, че изработка просто няма как да се случи по този начин. Мода (в бижутата) има и в последно време забелязвам, че все повече хора се интересуват и все повече хора изработват бижута. Дори може би са повече търсени, отколкото тези, които се продават по магазинчетата за по-евтино. За пръстените специално всяко си е отделно, когато някой се интересува и иска да си вземе, съответно е по негов размер, с големина на камъка, цвят...".



Изключителната креативност на Радина и богатото ѝ въображение, ѝ помагат да твори бижута в най-различни стилове, като успяват да докоснат вкуса на всяка жена. Сред екстравагантните модели можем да открием елегантни пръстени, обици и висулки, които могат да се добавят към колиета. 

"Използвам медна тел. В началото използвах просто обикновена тел, отгоре боядисана в съответно златисто или сребристо. Вече използвам посребрена... За камъните гледам да са с дупка, за да може със самата тел да ги увия, иначе няма как да се получи".



Приятелите на Радина са първите ценители на нейните изобретения и именно те я подтикват да си направи страница, в която да публикува бижутата, които изработва.  


"Сама си изработвам всичко, страницата сама я поддържам. Единствено приятели или хората, които купуват, качват за реклама, но това вече е техен избор."


Тя споделя още, че ако хобитата обикновено носят спокойствие, то на нея по-скоро това ѝ носи вълнение. 


"Винаги, когато го правя или след като вече е направено, се вълнувам... По някой път се и ядосвам, ако не се получи. Но е такава емоция по-динамична."


Радина е участвала с ръчно изработените си бижута в два базара във Видин и споделя, че това за нея е била изключително важна стъпка, защото така се е сблъскала лице в лице с реакциите на хората. 


"Имаше много интерес и интересът не беше само от една възрастова група. Всички общо взето хора, които минаваха, дори и да не си купят се спираха, питаха, интересуваха се... Правеха ми много комплименти за работата."




Според Радина бижуто играе главна роля в тоалета на съвременната модерна жена, за да се отличи от останалите по собствен начин. 


"Бижуто допринася за почерка на човека. Аз лично харесвам бижуто, без значение от тоалета. Няма значение дали е официално, по-спортно... винаги може да му се намери място."


Можете да последвате страницата на Радина в инстаграм тук : handmadewirejewels


Слушайте цялото интервю в прикачения звук*

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00