Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животът на село- предимства и недостатъци

3
Снимка: Личен архив

Населението в българските села се е увеличило с 200 хиляди души през последните две години. Само през 2021 г. броят на новорегистрираните жители там е нараснал с 108 550 души, а прогнозата е, че през 2022 г. още около 90 хиляди българи ще се преместят за постоянно в селата. Това бе съобщено на бизнес форум миналата седмица. В селата около градовете търсенето на къщи надхвърля предлагането 10 пъти. Заради войната в Украйна обаче се забелязва охлаждане на имотния пазар. Търсенето на жилища като цяло намалява, а заради несигурната обстановка клиентите се отказват от сделки дори след одобрение за банков кредит. Има ли млади хора от Северозападна България, които въпреки трудностите в този регион на страната предпочитат селото пред големия град?

Цвета Йорданова е бивш кметски наместник на берковското село Комарево. Преди около две години тя взима окончателното решение да се завърне за постоянно в родното си село и заедно със съпруга си Богдан днес са щастливи и отново са у дома.

"Най- голямото предимство е спокойствието. Това е нещо, което не знам дали има недостатък, който може да го изпревари. Много по- активен си, отколкото да живееш в града и можеш, ако имаш желание да си отгледаш сам храната. Най- големият недостатък, който вече се появява и в големите градове е липсата на хора, които могат да ти помогнат. Ако ти трябва една ръка помощ, просто хората ги няма, а това е наистина голям недостатък, а именно липсата на млади хора, с които да комуникираш."

Търсенето на къщи около градовете надхвърля 10 пъти предлагането, отчитат столични брокери. Каква, обаче е ситуацията във видинска област. Разговаряхме с Катя Цветкова, дългогодишен служител на брокерска агенция във Видин:

"Има търсене, като за предпочитане са близките села, които са с уредена инфраструктура, най- много до 15 км от Видин. Те са предпочитани от по- заможните хора, които могат да си позволят личен транспорт. Не се предпочита от семейства с малки деца, не е удобно, няма училища, няма детски градини в селата. По- скоро се избират за почивка и малка част, които финансово са добре могат да си го позволят за основно живеене. За предпочитане са Иново, Капитановци, Покрайна, отчасти Дунавци... Цените скочиха почти двойно от началото на миналата година до тази."- обясни Катя Цветкова.

Станислав Биков вече от три години живее в къща във видинското село Динковица. Той се занимава със строителство и това му помага сам да извършва ремонтните дейности у дома.

"Предимствата са неизброими. На първо място възможността спокойно да излезеш и да се движиш навън, на фона на всичко което се случва сега в държавата- с тази пандемия и с всички ограничения, които имаше. Аз имам работа навсякъде, още повече, че има огромно търсене на къщи по селата ... За мен най- вече човек трябва да има желание и просто да изпитва вътрешна нужда и връзка с природата, за да се реши на такава крачка."- каза Станислав Биков

Видинското село Иново е на около 4 километра от областния и общински център. През последните години се наблюдава засилено търсене на имоти в населеното място, като напоследък почти не се продават къщи, а само празни парцели, които се застрояват. Това каза за радио Видин Павел Петров, кмет на Иново:

"Не е спирало търсенето на имоти, постоянно ми звънят хора и ме питат за къщи, а за хубаво или лошо не знам, но няма къщи за продаване. Продължават да се търсят празни имоти, които да се застроят. Повечето, които купуват къщи са предимно млади хора, които имат възможности и търсят спокойствие в малкото населено място. хората, които купуват къщи, идват тук със своите деца, така че се подмладяваме."- поясни Павел Петров.

Генади Вельов е част от екипа на радио Видин и миналата година закупи имот във видинското село Синаговци, където днес прекарва голяма част от свободното си време. Той обясни, че доста време му е отнел изборът на този селски имот, но той го е направил и заради строителството на новия скоростен път до София, който ще преминава наблизо.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00