Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Неделчо Тотев: Имаме изход от ситуацията с лекарските заплати

Увеличение на заплатите в здравеопазването - възможно ли е?




Увеличение на заплатите в здравеопазването се очаква да бъде записано в новия Колективен трудов договор в отрасъла. Договореното основно заплащане на лекарите без специалност е 1900 лв., на сестрите 1500 лв., а на санитарите-  910 лв. 


Болнични сдружения обаче настояват държавата да изтегли незабавно незаконосъобразните текстове от проекта на договор за изменение и допълнение на Националния рамков договор, свързани с разходите на лечебните заведения за персонал. Те застават зад увеличението на заплатите, но са против начина, по който това увеличение ще се даде. 


С конкретно предложение ще излязат утре- 12 април, болничните сдружения, каза за Радио ВИДИН д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници


"При тази сметка, която се прави, няма откъде да дойдат парите. Кои са ни известните величини? Ние в момента очакваме едно увеличение на клиничните пътеки, което няма да надхвърля в никакъв случаи 25%. В същото време имаме намаления по отношение на лимитите, т.е. пътеките като скачат, лимитите като намаляват или остават на същото ниво и се оказа, че намалението в повечето общински болници е повече от 10-15%. Високи клинични пътеки, ниски лимити, какво означава това? Значи въртиш по-малко пациенти. За да се излезе от тази неприятна и сконфузна ситуация, ние имаме конкретно предложение, което ще го отправим във вторник, пред хората, които може би са поднесли не дотам прецизни сметки на премиера, за да може той така да си позволи да го заяви на първи в медийното пространство... Затова ние имаме изход от ситуацията. Ние ще я поднесем. Лекарският съюз ще направи реверанс, крачка назад може би, по отношение стойността на пътеките, ние пък от своя страна, работодателите, ще се понапънем да накараме работниците да работят повече и да се постигне някакво прилично възнаграждение, но в никакъв случай то не трябва да бъде записано в НРД" - коментира д-р Тотев.


Безспорно един от големите проблеми на българското здравеопазване, който е рефлекс от заплащането в сектора, е недостигът на млади кадри. Това е особено болен проблем на общинските болници. Според председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи на Видинската болница Диана Богомилова начинът за привличане и задържане на млади кадри е пряката инвестиция в тях: 


"Единственият начин е да се издържа обучението на такъв кадър и да се обвърже с договор. Няма как иначе, защото те не могат да го обвържат с договор, без да дадат нещо отсреща. А даването е... Макар че има млади хора, знам, лекари, които се обвързват по този начин, изплащат си неустойката и пак отиват на по-добри условия. Всеки търси по-добро заплащане и по-добри условия на труд. Трябва всичко да е прецизно, да се прегледа. Но всичко това можеш да го направиш, ако дадеш нещо отсреща".

Според болничната асоциация инфлацията, увеличените цени на тока и консумативите е възможно да изядат предвиденото повишение на клиничните пътеки. Каква обаче ще бъде финалната формула, по която ще се търси увеличение на заплатите, предстои да видим. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00