Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите бюджети и новите ремонти в общините

Снимка: Радио ВИДИН

До края на април Общините трябва да приемат бюджетите за 2022 година. Някои вече го направиха, за други предстои, след като се проведоха обществените обсъждания. 

Във Враца бюджетът е приет. Подкрепен е от 25 от общо 32-а общински съветници. Финансовата рамка е в размер на 94 милиона 771 267 лева. Основните приоритети през тази година ще бъдат обновяване на междублокови пространства и тротоари, изграждане на паркинги в жилищните райони и подобряване на градската среда, като се предвижда ремонт на голяма част от уличната мрежа. Близо 3 милиона лева са за пътна инфраструктура.

"Те са разпределени- за междублокови пространства над 1 милион, над 1 милион имаме за ремонт на инфраструктура, градската среда подобряването сме предвидили над 800 хиляди лева за изграждане в един от кварталите парк. Предвидили сме 400 хиляди лева за изграждане на два големи паркинга. В спортната инфраструктура сме се насочили като подмяна на тревната настилка на стадион "Христо Ботев", на стойност над 200 хиляди лева, изграждане на фотоволтаична система в парка за собствени нужди и подобряване на плувния басейн- ще му подменена отоплителната инсталация. От една година община Враца е иновативна във зеления водород, там ще изградим втора инсталация за използване на "зелен водород", каза заместник кметът на Враца Цветан Стоичков.

Предвижда се ремонт на сепарираща инсталация със средства на общината, изграждане на нова клетка за депониране на неопасни битови отпадъци на регионалното депо. Стойността на проекта е над 5 милиона собствени средства. За населените места е предвидено изграждане на видеонаблюдение, сумата е над 200 хиляди лева.

Община Монтана също е с приет бюджет с мнозинство. 64 милиона и 800 хиляди лева е бюджета на община Монтана за 2022 година. Допълнително Общината ще работи по европейски проекти за над 13 милиона лева. Сред акцентите тази година е завършване на реконструкцията на читалище "Разум", 22 нови социални жилища, стадиона в село Николово, обновяване на централния площад "Жеравица". Над 320 000 лв., получени от целева субсидия и постъпления от продажба на общински нефинансови активи, ще бъдат похарчени за основен ремонт на улици. 

"Смятам, че тази рамка е много задължаваща и твърде сериозна. Интересите на общината са над всичко друго и поради тази причина аз се надявам да успеем в рамките на този бюджет да свършим максимално много работа", каза кметът на Монтана Златко Живков.

В селата на община Монтана ще бъдат вложени 1,1 милиона лева основно за читалища. През годината ще продължи подмяната на отоплителните уреди с екологично чисти.

При общественото  обсъждане на бюджета за 2022 година кметът на Видин Цветан Ценков заяви, че ще е бюджет за благоустрояването на град Видин и населените места в общината, бюджет на проектите, водещи до просперитет на нашия регион. Проектът на бюджета Община Видин е 61 милиона 228 хиляди и 915 лева.


"Заложили сме по нуждите на нашето население и по всички сигнали, които сме получили до продължаване благоустройството на всички квартали и населени места. Имам предвид от "Панония" до централна градска зона наистина е притеснително това, което заварихме. В продължение на повече 30 години нищо не е правено в кварталите. В момента сме готови и сме проектирали т.нар. "Звезди" с нови улици, с нови тротоари, с отводнение, с всичко, което е нежно. Има улици, които се забавиха с годините, защото там също трябва проектиране. И тях сме ги подготвили. Всеки знае разкопките, които Община Видин финансира. И тази година сме заложили средства за продължаване на разкопките на "Бонония". В съседство има едни блокове, които са в най- хубавата зона на Видин, това е "Калето" и в крайна сметка хората газят в калта. И това сме заложили, така че да могат нашите съграждани да се радват в местата, в които живеят", каза при общественото обсъждане кметът на Видин Цветан Ценков. 

За големите населените места са заделени малко повече пари са асфалтиране. По- малките ще получат почти три пъти повече средства от миналата година. Бюджетът на Община Видин ще бъде гласуван на заседанието на Общинския съвет на 15 април.

35 253 629 лева е рамката на бюджета на Община Лом за 2022 година. Основно ще заложим на ремонтиране и асфалтиране на улици, за ремонти и поддържане на уличната и пътна мрежа, каза кметът на общината Георги Гаврилов:

"Нещо, което ме притеснява, това е целевата субсидия за капиталови разходи, която ни е отпусната. Тя е само 774 хиляди и 700 лева, която е за града и десет села около град Лом. Което за мен е крайно недостатъчно. Това са средства, които най-малкото са несериозни за град и община като Лом. Това са капиталови разходи, които са държавна субсидия, целева, обаче ние разчитаме, имаме разчет за капиталовите разходи, които са в размер на 10 милиона 236 хиляди лева, които са базирани на местни данъци и приходи и неданъчни приходи."

Бюджетът е подготвен в условията на трудно прогнозируема среда. В отделните пера има увеличение 8-10%.

Проектът на бюджета на Община Кула ще бъде разгледан на заседанията на постоянните комисии днес, след като беше представен на обществено обсъждане. Рамката на бюджета за 2022 година възлиза на 9 милиона 179 хиляди лева. Бюджетът няма да е краен, предстои актуализация в края на юни. Трябва да предложим реалистичен бюджет за изпълнение, каза кметът на Кула Владимир Владимиров:

"Целевите средства за капиталови разходи са 562 200 лева и тук има завишение на средствата от държавния бюджет със 123 хиляди лева. И както винаги, най-интересни са средствата, които са заложени за капиталови разходи за община Кула за 2022 година. Те възлизат на 2 милиона 730 хиляди лева. За 2022 година за финансиране остават проектите, които са в ход, не са довършени. Съответно за детската градина остават за доплащане 144 хиляди лева, за двете ЦНСТ-а 143 хиляди лева и за училището 233 хиляди лева. За 2022 година сме заложили реконструкция и рехабилитация на съществуващи тротоари в град Кула, квартал 84 по плана на Кула, пространството пред блок "Синчец". Там е със старите плочи, които са доста компрометирани."

Заложени са средства за закупуване на професионална дробилка- 29 400 лева. Изграждане на видеонаблюдение също е заложено в капиталовите разходи- 30 000 лева- на входовете и изходите на Кула. 

Какви разходи и приходи още планират Общините може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00