Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 април 2022 година

Снимка: Радио Видин

Проблемът с преминаващите през уличната мрежа на Видин тежкотоварни камиони, пътуващи за Дунав мост 2, ще бъде решен в най-скоро време. Това обяви народният представител Петър Миланов след среща с представители на Областната дирекция на МВР и Община Видин.


Социално ориентиран и балансиран бюджет 2022 предлага кметът на Община Вършец. Това е най-големия бюджет на Общината, след като за пръв път миналата година надхвърли 10 млн лева.


35 милиона е бюджетната рамка на община Лом за 2022 година. Основна част от средствата ще се използват за ремонтиране и асфалтиране на улици, каза кметът на общината Георги Гаврилов. Постоянното покачване на цените прави бюджета трудно прогнозируем, но ще бъде актуализиран през годината. Той ще бъде гласуван на заседание на местния общински съвет на 20 април. Рамката на бюджета на Община Кула за 2022 година възлиза на 9 милиона 179 хиляди лева. Бюджетът няма да е краен, предстои актуализация в края на юни,каза кметът на Кула Владимир Владимиров:

Месечните помощи за отглеждане на деца са увеличени с над 20 процента. За семейства с едно дете помощта от 40 вече е 50 лева, за две деца - от 90 на 110 лева. Право на подкрепата имат семейства със среден месечен доход на човек до 510 лева. Тези с доходи до 610 лева получават 80% от пълния размер на помощта, обясни за Радио ВИДИН директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин Венцислав Боянов.

Възстановено е спирането на гара Зверино на бърз влак (БВ) №7624 София - Видин, който тръгва по разписание от Централна жп гара София в 17:15 часа, а маршрутът на крайградски пътнически влак (КПВ) №20217 София - Лакатник, тръгващ по разписание от Централна жп гара София в 21:25 ч., е удължен до гара Мездра, като той ще пристига на гара Мездра в 23:27 ч.


С края на извънредната епидемична ситуация затварят ковид структурите в страната, а пациентите с коронавирус се настаняват в инфекциозните отделения. Във Видин ковид секторът засега остава, защото в болницата в града, както и в цялата област, няма инфекциозно отделение. 


Почти двойно намаление на новозаразените с COVID-19 в Северозапада, отчитат здравните власти спрямо вчера. В трите области са регистрирани общо 14 положителни проби. 


Окръжен съд- Видин даде ход на делото за убийството на 31-годишния Теодор Вълчев от Видин. Престъплението е извършено на 19 януари 2019 година в заведение във Видин. Теодор е прострелян с преправен газов пистолет. За убийството е обвинен Александър Стоянов, с когото били в една компания. Днес Съдът е изслушал и приел заключенията на вещите лица по изготвената комплексна съдебна психиатрично-психологична експертиза. Разпитани са двама свидетели, изслушани са  обясненията на подсъдимия и Съдът е предявил на страните веществени доказателства по делото. Делото е отложено за 29 април 2022г. от 9.30ч. 

В Черепишкия манастир пристигнаха група студенти етнолози от Чехия. Те ще работят доброволно в Черепишката Света обител и в почистването край черквата до бившата Духовна семинария.


200 деца се класират за финалния етап на Международния конкурс за изобразително изкуство "Тъпан бие, хоро се вие" (на чужди езици "Музиката и танците на моя народ”). Имената им са публикувани на сайта на Дико- Илиевите празници, чието съпътстващо събитие е творческото състезание.


Първа самостоятелна изложба подрежда Марияна Маркова, самодейка в Народно читалище "Надежда 1871" град Оряхово. Около 30 картини живопис ще са част от експозицията "Пролетна радост", каза Боряна Маринова секретар на институцията.


Читалище "Напредък 1898" в село Търнава, община Бяла Слатина организира през целия месец април прояви с участието на деца. Посветени са на Седмицата на детската книга, Маратона на четенето и Великденските празници.


Най- много дъжд в последното денонощие в област Монтана е паднал в района на Вършец- 27 литра на квадратен метър, съобщиха от ХМО Монтана. В равнинната част на най- много е валяло в Лехчево и Бъзовец, съответно 22 и 18 литра на квадратен метър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00