Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северозапада с принос при производството на космическа храна

Лиофилизирана храна – сладолед и шоколад и спагети с бекон, произведени в Института по криобиология и хранителни технологии. Експонат на Националния политехнически музей – София.
Снимка: Уикипедия


В Международния ден на авиацията и космонавтиката в "Земята, която ни храни" говорим за постиженията на България. През 2022 година се навършват и 43 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов. С него България става шестата в света космическа държава. След Русия и САЩ, обаче, страната ни е била третата по производство на храна, предназначена за консумация от космонавти. 

Създател на технологията за производството на храна за космонавти е наш земляк- криобилогът акад. Цветан Цветков, който е роден в монтанското село Стубел. 

Почетен гражданин на Община Монтана с Решение на ОбС:555/09.04.2013 г."Това са храни, които са направени на принципа на сублимационното изсушаване във вакуум, като им се намалява значително масата от 4 до 5 пъти. При добра опаковка срокът на съхранение е до няколко години. Те са леки, удобни са за употреба... Не всичко подлежи на вакуумиране, има много неща от животински произход, които съдържат много мазнини, а те не подлежат на такова съхранение... Подготвят се главно храни, които са в ежедневна употреба..."   

Космическото меню е съобразено с условията в Космоса, то трябва да покрие изискванията на организма от хранителни вещества и да достави около 3000 килокалории на денонощие. Включва протеини, витамини, различни соли, за да се запазят имунната система, костната система, мускулатурата на космонавтите. Продуктите са обработени и вакуумирани, а при приготвянето на храните се спазват изключително строги изисквания:

"Най-строги са изискванията от гледна точка на микробиологията. Не може да се допуснат храни, които биха довели до някаква развала или отравяне на екипажа... Космонавтите ядат богати не протеини, витамини и различни соли храни... плодове, ядки, които са обработени и готови за консумация..." 

Преди 43 години акад. Цветан Цветков е в екипа, създал храните за екипажа Георги Иванов- Николай Рукавишников, въпреки, че не влизат в употреба: 

"Бяха 27 продукта, доколкото си спомням, типично български храни- лютеница, таратор, шкембе чорба... Продължихме да се подготвяме за втория полет- на космонавта Алексанръд Александров, там бяха изпратени храни, които бяха използвани от екипажа...След това вече нещата заглъхнаха и постепенно спряха... Сега отново се работи, заговори се за полети на Марс, на Луната, но това не са прости неща... Въпросът е ако ще се пребивава една-две години, не е лесно човек да се храни, да живее и да не се разболее... Сега се правят опити да се измени ДНК-то на екипажите, за да се пригодят със съответните условия на животи  хранене, нещата са сложни и аз не им завиждам на тези, които ще летят..." 

По професия създателят на технологията за производство на храна за космонавти у нас- акад. Цветан Цветков е криобиолог. Занимава се с нискотемпературно консервиране на биологични материали, които да се съхраняват дългосрочно и да се използват за трансплантации при бедствия, авари и други катаклизми. Създадената по неговата технология храна се използва и от участници в различни експедиции. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Румяна Димитрова: Естествените материи, цветове и свободните кройки са подходящи това лято

С настъпването на летния сезон няма как да не поговорим за модните тенденции. Всяка година те ни предлагат свежи и ярки решения, които да отразят топлината и веселото настроение на този период от годината.  Летните цветове през тази година са вдъхновени от природата и ярките нюанси, които създават усещане за лекота и жизнерадост. Сред..

публикувано на 15.07.24 в 17:00

Червен индекс за пожари, расте рискът за възникването им

Трети ден за цялата страна е обявен оранжев код за високи температури , които на места се очаква да надхвърлят 40 градуса. За утре остава в сила същото предупреждение. Високите температури и засушаването увеличават риска и всяко невнимание може да доведе до запалване, което да застраши живота и здравето на хората, както и да нанесе сериозни щети на..

публикувано на 15.07.24 в 16:55

Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансова помощ от Община Видин

Община Видин започва от днес, 15 юли, втория прием на заявления за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на двойки с репродуктивни проблеми . 20 000 лева са предвидени тази година за подпомагане на 10 двойки, каза заместник-кметът Борислава Борисова :  "С първия прием от началото на годината Общината финансира 8..

публикувано на 15.07.24 в 16:32

Магическите аудио приказки - новата колекционерска лудост

Днес ще ви разкажем за една нова мода сред родителите на малки деца. Става въпрос за Магическите аудио приказки. За хората, които за пръв път чуват за тях, накратко - това са книжка и фигура на приказен Дисни герой. Приказката може да се чете, но понеже живеем в ерата на новите технологии и дигитализация, фигурката може да бъде сложена върху..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Започна записването на приетите в 8-и клас ученици

Записването в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започна тази сутрин в 8:00 часа и се извършва в сградата на училището. Ръководен екип съдейства на децата и техните родители за бързото и безпроблемно попълване на документите.  В рамките на работния ден ще бъдат записани само учениците, класирали се на първия етап..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00