Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Северозапада с принос при производството на космическа храна

Лиофилизирана храна – сладолед и шоколад и спагети с бекон, произведени в Института по криобиология и хранителни технологии. Експонат на Националния политехнически музей – София.
Снимка: Уикипедия


В Международния ден на авиацията и космонавтиката в "Земята, която ни храни" говорим за постиженията на България. През 2022 година се навършват и 43 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов. С него България става шестата в света космическа държава. След Русия и САЩ, обаче, страната ни е била третата по производство на храна, предназначена за консумация от космонавти. 

Създател на технологията за производството на храна за космонавти е наш земляк- криобилогът акад. Цветан Цветков, който е роден в монтанското село Стубел. 

Почетен гражданин на Община Монтана с Решение на ОбС:555/09.04.2013 г."Това са храни, които са направени на принципа на сублимационното изсушаване във вакуум, като им се намалява значително масата от 4 до 5 пъти. При добра опаковка срокът на съхранение е до няколко години. Те са леки, удобни са за употреба... Не всичко подлежи на вакуумиране, има много неща от животински произход, които съдържат много мазнини, а те не подлежат на такова съхранение... Подготвят се главно храни, които са в ежедневна употреба..."   

Космическото меню е съобразено с условията в Космоса, то трябва да покрие изискванията на организма от хранителни вещества и да достави около 3000 килокалории на денонощие. Включва протеини, витамини, различни соли, за да се запазят имунната система, костната система, мускулатурата на космонавтите. Продуктите са обработени и вакуумирани, а при приготвянето на храните се спазват изключително строги изисквания:

"Най-строги са изискванията от гледна точка на микробиологията. Не може да се допуснат храни, които биха довели до някаква развала или отравяне на екипажа... Космонавтите ядат богати не протеини, витамини и различни соли храни... плодове, ядки, които са обработени и готови за консумация..." 

Преди 43 години акад. Цветан Цветков е в екипа, създал храните за екипажа Георги Иванов- Николай Рукавишников, въпреки, че не влизат в употреба: 

"Бяха 27 продукта, доколкото си спомням, типично български храни- лютеница, таратор, шкембе чорба... Продължихме да се подготвяме за втория полет- на космонавта Алексанръд Александров, там бяха изпратени храни, които бяха използвани от екипажа...След това вече нещата заглъхнаха и постепенно спряха... Сега отново се работи, заговори се за полети на Марс, на Луната, но това не са прости неща... Въпросът е ако ще се пребивава една-две години, не е лесно човек да се храни, да живее и да не се разболее... Сега се правят опити да се измени ДНК-то на екипажите, за да се пригодят със съответните условия на животи  хранене, нещата са сложни и аз не им завиждам на тези, които ще летят..." 

По професия създателят на технологията за производство на храна за космонавти у нас- акад. Цветан Цветков е криобиолог. Занимава се с нискотемпературно консервиране на биологични материали, които да се съхраняват дългосрочно и да се използват за трансплантации при бедствия, авари и други катаклизми. Създадената по неговата технология храна се използва и от участници в различни експедиции. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Платформа подкрепя малките семейни производители

Нова платформа дава възможност на малките и средни производители в България да покажат своите продукти и да се свържат директно с хора, които ценят истинската и качествена храна. Идеята е на трима приятели- Ива Христова, Владимир Лалов и програмиста Радослав Илиев.   Ива Христова е от Враца, а Владимир Лалов от Кнежа. И двамата са работили..

публикувано на 09.01.25 в 16:12

Как непълнолетни ще преминават границата след членството в Шенген?

След пълноправното членство на България в Шенген настъпиха значителни промени в контрола на границите и свободното движение на гражданите. В този контекст, много юристи алармират, че има сериозна опасност да се увеличи броят на непълнолетни деца, неправомерно изведени извън територията на страната ни. Декларациите със съгласие на родителите,..

публикувано на 09.01.25 в 15:59

В "Музикална зона" на 09 януари 2025 слушаме инструментални концерти на барокови композитори

Инструменталните концерти се появяват в епохата на барока и стават характерни за нея. Бароковите композитори са първите, установили структурата на инструменталния концерт. Утвърдените закономерности от този период стават основа за развитието на следващите направления. Насладете се на концертите за  тромпет, обой, флейта, цигулка, виолончело, арфа  и..

публикувано на 09.01.25 в 09:00

Виктория и Георги са най-предпочитаните имена за 2024 година

Днес на фокус поставяме най-предпочитаните имена в България за 2024 година. Националният статистически институт за поредна година нарежда на първо място при момичетата името Виктория, а при момчетата - Георги. Родените момиченца, които носят това име за миналата година са 538, а момчетата Георги са 782. При момичетата на второ място е Мария, а..

публикувано на 08.01.25 в 17:20

Ритуали от миналото остават живи и до днес във видинското село Неговановци

В народния календар 8 януари е отбелязан като Бабинден - празник, посветен на жените, които в миналото помагали при раждането на дете. Постепенно те били заменени от лекари и акушерки, под чиито грижи и до днес новородените поемат първата си глътка въздух. Макар че бабуването е останало назад в миналото, ритуалите, които се изпълнявали при..

публикувано на 08.01.25 в 15:07

"Капачки за бъдеще" събират на нови места във Видин

Премахнати са металните сърца за събиране на пластмасови капачки до Младежкия дом и до съботния пазар във Видин . Това сигнализираха видинчани в първите дни на новата година и обясниха, че са затрудени да предават събираните от тях капачки на други, по-отдалечени пунктове.  Лили Илиева е на пенсионна възраст. Събира "Капачки за бъдеще" от..

публикувано на 08.01.25 в 14:00

Симфониета-Враца излиза на една сцена с Найджъл Кенеди

Симфониета-Враца ще съпровожда емблематичния британски цигулар Найджъл Кенеди в предстоящите му концерти в България. В програмата е включен авторски концерт на виртуозния цигулар и композитор, който е най-новото му и мащабно произведение. Вдъхновен е от Бетовен. Пренася духа на великия композитор в съвремието, без да губи неговата оптимистична..

публикувано на 08.01.25 в 13:00