Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли конкуренция за учителски места в Северозапада?

Снимка: Архив

Почти двойно е увеличението на кандидатите за едно учителско място през последните две години, включително и за малките населени места. Това отчита вътрешно проучване на фондация "Заедно в час" сред училища в цялата страна, включително и такива от трите области в Северозапада. В края на днешния работен ден от 17:00 часа ще се проведе уебинар на тема "Как да намираме и задържаме мотивирани учители". Онлайн събитието е безплатно, но изисква предварителна регистрация. В него дългогодишен директор и ментор на учители от "Заедно в час" ще споделят практични съвети и препоръки.

Именно предварителната прецизна селекция и съвременна педагогическа подготовка, която осигурява "Заедно в час" за учителите в своята програма "Нов път в преподаването", са причина все повече директори от цялата страна да се доверяват на организацията и да търсят партньорство. Всички държавни и общински училища от областите Монтана, Враца и Видин могат да подават заявки за предварително подбрани и обучени учители от програмата, които да започнат работа през септември 2022 г. Какъв е интересът към програмата в Северозапада? 

Пандемията и несигурността в много икономически сектори провокираха повече хора, които преди години са завършили педагогически специалности, да се върнат към учителската професия. Тази конкуренция, обаче не е изцяло с положителен знак, защото прави още по-предизвикателен процеса на подбор за директорите да изберат най-подходящите кандидати, които са най-добре подготвени за работа в контекста на съвременното образование, това каза за радио Видин Гергана Ефремова, старши специалист "Стратегически партньорства" към Фондация "Заедно в час". 

"През последните две години доста се промени тази картина и интересът към учителската професия значително нарасна и като говорим за конкуренция, не говорим само за млади учители, а като цяло за нови учители. До голяма степен в резултат на кризата, пород3ена от пандемията, много хора, които са завършили педагогически специалности, но не са практикували досега, видяха добра възможност да се върнат към своето образование и учителската професия. През последните години има засилен интерес към програмата - като традиционно по-малко от 10% успяват да преминат взискателния подбор. Одобрените кандидати имат готовност да работят в училища в малки населени места, в крайни градски квартали и с уязвими групи, където учениците срещат повече затруднения с усвояването на учебния материал, имат ниска мотивация за учене и са в риск от отпадане от образователната система. Участниците в програмата залагат на индивидуален подход с учениците, наблягат върху мотивацията и прилагат разнообразни форми на обучение в класната стая и отвъд нея. Новите учители могат да допринесат към училищния екип с разнообразен опит и умения, сред които са владеене на чужди езици, доброволчество, проектната дейност и справяне с непредвидени ситуации."

Днешният уебинар, започва в 17.00 часа каза още Гергана Ефремова, представител на фондацията:

"Уебинарът не е само за директори, които работят или биха работили с нас, наистина целта е да споделим полезния опит и добрите практики, а вече ако има директори, които намерят отговори на техните въпроси и подадат заявка, разбира се, че много ще се радваме."

В двете области Враца и Монтана "Заедно в час" работи от 2016 г. През настоящата учебна година в региона работят 7 учители от програма "Нов път в преподаването". Всички те работят в пет училища партньори на "Заедно в час" в област Враца (в Бяла Слатина, Козлодуй, Мездра, Михайлово и Софрониево) и едно училище в област Монтана- в село Лехчево. Какъв е профилът на учителите? Петя Петрова- Павлова е преподавател целодневна форма на обучение в СУ "Христо Ботев" в Козлодуй. Тя започва работа миналата есен и е доволна от избора си:

"Училището, в което преподавам, е с дългогодишни традиции и преподаватели от фондация "Заедно в час" и натрупаните позитиви от предишни мои колеги са ми били от изключително голям плюс за това директорката да се довери и поне до този момент аз лично оставам с впечатлението, че оправдаваме очакванията и. Този изключителен подбор и "Лятната академия", през която преминаваме ни дават определено предимство пред останалите учители."- обясни Петя Петрова- Павлова.

Още един млад учител се реализира успешно в Българския Северозапад. Емилиян Рангелов е преподавател по "Информационни технологии" в СУ "Св. Св. Кирил и Методий" в монтанското село Лехчево и е участник в кохорта учители 2020 на Фондация "Заедно в час".

"Като участник в програмата през 2020 година имах възможността да кандидатствам в няколко училища, като едното от тях бе именно училището в село Лехчево. Тъй като съм от Монтана реших, че ще е най- релевантно за мен да избера Лехчево. Направих едно проучване на региона и реших, че това е мястото, където ще упражнявам своята професия като учител и не съжалявам."

Каква е ситуацията във видинските училища и има ли млади учители, кандидатстващи за работа? Разговаряме с директора на ПГ "Михалаки Георгиев" Евлогия Манджукова:

"Аз съм отворена към всякакви нови неща и приветствам присъствието на млади хора в учебните заведения по ред причини. Първо те са по- близо до учениците и второ са по- креативни, защото имат желанието да се наложат в професията си. При нас през последните години са назначени четирима млади учители и ще продължа и в бъдеще, не защото съм дискриминирала възрастните, а като професионално училище търся повече учители по професионална подготовка."- поясни Евлогия Манджукова.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В лятното кино на Тошевци предпочитат старите български филми

На 24 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отправяме към село Тошевци, община Грамада. Просветителски и образователен дух цари в село Тошевци. Хората, които живеят тук са в пенсионна възраст, но възрастта не е преграда за тяхното желание да се образоват, да..

публикувано на 24.05.24 в 11:15
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21