Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според БСП общината неглижира проблемите на местната болница

След спор за политическата зависимост приеха бюджета във Видин

Повече средства искат кметовете на малките населени места

Снимка: Радио ВИДИН


Бюджетът на община Видин за 2022 година, който е в размер на над 61 милиона лева, което е с близо 10 милиона повече от миналогодишния, приеха с 21 гласа "за" и 8 "против" общинските съветници в крайдунавския град днес. 

34 700 000 лева е общата субсидия за делегирани от държавата дейности. 1 900 000 лева е целевата субсидия за капиталови разходи.

Като бюджет на промяната го определи кметът Цветан Ценков.

"Този бюджет е доста закъснял, ние влизаме в май. Най-вероятно през септември ще имаме актуализация. Този бюджет е направен законосъобразно, спазвайки всички закони на Републиката. Още на 21 декември написах писмо до МС, до МФ и поисках на базата на една директива на ЕС да се увеличи и държавната субсидия за капиталови разходи и държавно делигираните средства и изравнителната субсидия на Общината, които са крайно малки. Данните на НСИ показват, че изоставаме средно с 50 % от страната. Най-важното нещо за нас е да привлечем инвеститори. Човек от Германия дойде с идея да направи корабостроителница, но каза, че ще вземе решение, когато приключи войната. Единствените инвеститори са нашите местни хора, които се опитват да оцеляват в тези тежки години. От управлението разчитаме на общинската собственост - да влезнат средства, които да отидат в благоустрояването на всички населени места. Извън този бюджет са парите, които се надявам още тази година да получим от проекти. Аз не се интересувам кой от коя партия е избран, работим с всички нормално и разумно. Бюджетът е разумен, съвсем нормален. Очаквам да бъде на промяната на благосъстоянието".


Една от причините общинските съветници от БСП да гласуват против бюджета е липсата на конкретна политика за подпомагане на видинската болница, обясни Димитър Велков

"Бюджетът е десен, не е изненада - общината се управлява от СДС и ГЕРБ. Аз не виждам политика към подпомагане здравеопазването в град Видин. Дружеството трудно ще се справи само с разрешаването на проблемите си предвид всички кризи в момента. Излизаме отново за предложение - да се закупи техника или да се подпомогне болницата с 200 000 лева, да се свика Здравната комисия и това да се обсъди. Тази сума може да отиде за апаратура даже. Видно е, че такова желание няма, а Общината е част от тази видинска болница".

Предложението на левицата за заделяне на 200 хиляди лева от бюджета за лечебното заведение не беше прието. Подобно предложение направи и кметът Ценков, според който Общината трябва да реагира, ако "Света Петка" се нуждае от финанси за осигуряване на апаратура.

Другите причини, заради които социалистите не подкрепиха най-важния документ за работата на местната администрация, посочи Людмил Димитров.

"Как ще се развива туризмът във Видин? Забелязваме, че туристическият данък - това, което плащат хотелите за хората, които спят там, се намалява. Още по-притеснително е, че до 2024 година той ще остане на това ниво. Гарантираме, че в следващите години туризъм във Видин няма да се развива. Не прочетох никъде колко ще плащаме за новородени деца. Сметката по чистота пише външни услуги, а това е наем. Няма визия за панаира, за съботния пазар пред стадиона. Пари за спорт има, но липсва разпределение"

Димитър Велков, общински съветник от БСП във Видин

Според Цецко Иванов бюджетът ще затвърди тенденцията на демографски колапс.

"Кои са мерките, които да положат новото развитие на този град? Моделът на този бюджет, който е следван от години, ни доведе до това състояние - на демографска пустиня. Кое е новото в този бюджет, кои са мерките срещу демографския срив? Кое е новото, което ще донесе повишаване на благосъстоянието на видинските граждани? Аз не видях философия, която да изкара този град от демографската дупка".

Причините от ГЕРБ да подкрепят рекордния в историята на общината бюджет даде Валери Василев, председател на общинската група на партията.

"Бюджетът както знаем - има и приходна, и разходна част. Ако приходната е еди-колко си, разходната няма как да я надскочи. Възможният приход, който ще влезе, трябва по някакъв начин да бъде разпределен. Бюджетът е предложен, той има приличен вид. Такъв голям бюджет не сме имали досега. Опитано е да се обърне внимание на всички населени места. Дали е достатъчно? Времето ще покаже. Ако не е, можем да променим нещата. Подкрепяме го, не искаме да спъваме работата на властта".


Бюджетът дискриминира част от малките населени места на политически принцип, обоснова се кметът на Капитановци Десислава Венелинова.

"Обръщам се към г-жа Борисова, която ми отговори на въпроса, когато беше разискването на бюджета преди няколко дни. Заложени са средства за откриване на 13 медицински кабинета в населените места. Капитановци не е сред тези места, защото Капитановци е близо до Видин и хората могат да се възползват от услугите в областния град. Отговориха, че Покрайна също не е в списъка, но виждате, че Покрайна, Иново и Новоселци са там. Години наред ме лъжат. Обръщам се към съветниците от ГЕРБ, с които съм работила. 2020 година Капитановци получи 0 лева от бюджета. 2021 година получихме 15 хиляди лева. Тази година сме включени с една улица за асфалтиране, макар че не разбирам защо".

Кметът на Дунавци Димчо Скорчев също призова за по-голямо финансиране.

"Не може 500 или 1000 лева да бъдат достатъчни за едно голямо населено място. Във всяко населено място хората имат нужда от културно мероприятие, от поминък. Моята молба е да се предложи по-голяма сума, с която да можем да организираме панаира в Дунавци, да провеждаме фестивала. Идват гости от цялата страна".

Бюджетът е максималният допустим спрямо финансовата рамка, отговори кметът Цветан Ценков и категорично отрече да има приближени до властта кметства.

"Опитваме се да даваме горе-долу съразмерни средства на всички населени места. Давам си сметка, че тази година сме отпуснали по 15 хиляди лева на малките населени места за оправяне площади и улици. Моята идея от предизборната ми кампания е наистина да се погрижим за създаването на социални кабинети, затова се надявам тази година да реализираме 13 от тях, а в следващата - останалите 3. Аз съм първият кмет и това е първото общинско ръководство, което не работи политически. Благодаря на всички за работата".

23 млн. лева са осигурени за образованието в община Видин като делегирана от държавата дейност. 732 000 лева са за издръжка на детските градини и детската ясла, след отпадане на таксата, заплащана от родителите. С 25% е увеличено финансовото подпомагане за спортните клубове. Заложени са 200 000 лева. За социални услуги, държавно делегирани дейности, през 2022 година са заделени 5 500 000 лева. 750 000 лева е общинското финансиране. Бюджетът за събития в сферата на културата е завишен с 10%.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Съборът на

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега, но очакваме да..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41

Колко горещо ще бъде това лято

Над 10 дни продължава горещата вълна в България, с температури около 40 градуса. Видин не прави изключение от общата картина, въпреки че районът се отличава с малко по- особен климат от останалата част на България.  "Всяко лято във Видин е топло. Всяко лято има температури над 35-36 и повече градуси. Понякога Видин също се явява и като колос...

публикувано на 18.07.24 в 16:34

Община Белоградчик иска да изгради граничен пункт със Сърбия

В петък, 19 юли, ще бъде отворена границата със Сърбия между селата Салаш, община Белоградчик и Ново корито в Княжевац, Сърбия. На българо-сръбската граница започва 99-ото издание на международния събор при прохода Кадъ Боаз. От години се говори за изграждане на граничен пункт на Салаш-Ново корито. Сега Община Белоградчик е изпратила..

публикувано на 18.07.24 в 15:18

Музеят във Видин дигитализира артефакти

Филм представя колекциите на Видинския музей . Заснет е по сценарий на археолога д-р Ваня Ставрева . В създаването му участват също уредниците Николай Казашки, Светослава Светославова и д-р Катерина Дюлгерова. Изработен е по проект, чиято цел е да помогне на музейните работници от пограничните райони на България, Румъния и Сърбия да подобрят..

публикувано на 18.07.24 в 14:10