Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бориловец хората продължават да живеят задружно и в добро, и в лошо

14
Снимка: Радио Видин

Село Бориловец, община Бойница, е  трето по големина в общината, но жителите му са само 82, 12 от които деца. Част от тях учат в общинския център, а друга- във Видин.Това е едно от влашките населени места по границата със Сърбия, които спазват свои, понякога доста различни обичаи и традиции, останали от миналото по тези земи.  Един от основните проблеми на селото, според местните е, че най-късият път до Видин е в ужасно състояние, а пътуването по него - цяло изпитание. Затова настояват за реални мерки за възстановяването му, защото на обещания са се наслушали.

"Тук преди ни беше много удобно, защото по късия път до града изминавахме 18 км, а сега през Бойника са 42 км", обясни кметският наместник на Бориловец, Неделчо Петров и допълва:


"Аз съм седми мандат кметски наместник тук и съм чувал много обещания, че пътят ще бъде ремонтиран. Не пътувайте през Периловец за Видин, защото това не е път, а гробище. Сега ако минете през Бойница за Бориловец е 50 минути, а през Периловец- два часа, въпреки, че е по-късата отсечка. Не мога да ви кажа защо така занемариха така този край. Имаше някакви проекти, уж всяка година проектират, а вече 27 години не виждам никакъв резултат...

Тук вече не останаха много хора. Доста тръгнаха към градовете да търсят препитание. В селото  останаха предимно възрастни хора, но и тях ги прибират децата им през есента, за да не са сами тук. Около 70% от жителите на Бориловец са в пенсионна възраст. Децата ни са 12, но лятно време се събират около 30, дошли при бабите си.

По време на пандемията нямахме заболели. Не сме имали и смъртен случай заради коронавируса. Лошото е, че хората вече са възрастни и си отиват заради болести. Миналата година до октомври ние не сме имали един смъртен случай. От октомври досега обаче вече 14 души починаха. Това са хора на възраст над 85 години, повечето от които със съпътстващи заболявания, а лекар тук нямаме. Това е другият ни основен проблем след лошата инфраструктура - липсата на медицинска грижа за тези хора...

Хубавото на Бориловец е, че жителите му са много задружни и се грижат един за друг. Ако някой днес няма какво да яде, винаги ще се намери някой да помогне. Човещината тук се е запазила и е най- голямото ни богатство. 

Задружни сме и в лошо, но и в добро. Празниците също винаги заедно отбелязваме. В селото хората са много набожни и всички спазват обичаите от едно време. Ето например, тук на 25 април след Великден, традицията е да се прави хоро за починалите. Това е за хората умрели без свещ, т.е. в тъмнина. В Бориловец празнуваме и новите, и старите празници.

Аз освен за Бориловец отговарям и за Шипикови колиби. Сега там е останало само едно възрастно семейство, а са били 56 човека през 1995 година. И двамата вече са възрастни - на по 86 години. Живеят си там и не искат да ходят никъде. Шипикови колиби е част от село Шипиково, което е останало в Сърбия, но жителите му са българи. Това е съдбата на общо 9 български села.  Сега това семейство, дето е останало горе, идва всеки петък да си взима хляб. През зимата, ако няма пъртина, обаждат се тук, аз взимам раницата с 10 хляба и им нося. Там те си имат животни- магаре, кози, овце - всичко, нужно за един селски имот. И не че не могат да тръгнат оттам, имат къде да отидат, но просто не искат. Това е родният им дом, това е животът, който познават.

Интересното за това село е, че в него нямат гробище, а когато някой умре, го погребват в двора на къщата му. Такава е традицията - във всеки двор има семейно гробище, където погребват починалите. Тъжна е картината, но това село не е било винаги такова. Навремето там имаше цех към Химическия комбинат във Видин за пластмасови изделия и интересното е, че хора от цялата околия работеха в него. Имаха също и начално училище, а църквата им е може би на 200 години и наскоро я ремонтираха с помощта на дарения...

Така живеем тук, но не се оплакваме. Селото е спокойно, а природата прекрасна. Кражби също няма, защото, който и да дойде тук, първото нещо, което прави е, да се запише в тетрадката в кметството. Като рече да си тръгне, пак там се подписва, ама след като аз съм проверил багажника на колата му. И така кражбите тук спряха.

Сега се надяваме да ни помогнат да ремонтираме и ние църквата си, защото и тя е много стара. И разбира се пътят, за да не се чувстваме така изолирани от света..."   

Какво разказаха жители на Бориловец за живота в селото, какви традиции са се съхранили от миналото и какви легенди се пазят, както и цялото интервю с кметския наместник Неделчо Петров чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00