Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 април 2022 година

Снимка: Радио Видин

С Велики понеделник започва Страстната седмица. За православните християни тя е в деня след Цветница. Чрез специални богослужения до Възкресение Христово църквата възпоменава страданията и изкупителното дело на Спасителя на човешкия род в последните дни от земния му живот. Страстната седмица има запазено място и в българския обреден календар.

Напълно обновеният подвижен състав на градския транспорт е с внедрена иновативна система за предотвратяване на сблъсък и други опасни ситуации, съобщиха от община Враца. Софтуерът е инсталиран на 22-те нови превозни средства - 9 тролейбуси и 13 електробуси. Системата използва данни в реално време като определя опасните зони по пътя, уязвими участъци и времето до сблъсък.


Отчетно събрание за дейността си през 2021 г. проведоха Окръжен съд- Монтана и Районните съдилища в Монтана, Лом и Берковица. Председателите на Окръжния съд и Районните съдилища представиха резултатите от миналогодишната си работа, очертаха основните проблеми в дейността си и дискутираха с колегите си пътищата за тяхното преодоляване.


Увеличават парите за изграждане на Младежкия център в Монтана. Строителството на Младежкия център в парк "Огоста" в Монтана трябва да приключи през следващата година.


Приключи първият етап от обновяването на Дунавския парк в Лом, съобщава местната власт. Монтирани са нови детски съоръжения с ударопоглъщаща настилка около тях, пейки и кошчета за отпадъци. Новото оборудване е осигурено по съвместен проект на Община Лом и Местна инициативна група.


По един новозаразен с COVID-19 във Видин и Монтана за последните 24 часа. 222 са новите случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие.
Заболеваемостта от коронавирус във Врачанско продължава да спада, но остава по-висока от средното ниво за страната. За последните 2 седмици пък в региона има 228 новозаболели от ковид, показват данните на РЗИ.

Домът за стари хора в Кула се нуждае от пералня. Ръководството на дома е поискало от Общината професионална пералня за нуждите на живещите в дома 32 човека.


Окръжният съд и Окръжната прокуратура в Монтана проведоха "Ден на отворени врати 2022 година“ под мотото "Открито за съдебната власт“. Ученици от 10 клас от Математическата гимназия в Монтана първи посетиха сградата.

Три дела по жалби на областния управител срещу решения на Общински съвет-Видин гледа Административния съд днес. Те са срещу решения от заседанието на 30 декември миналата година.


Детска градина "Васил Левски" във Видин няма да бъде закрита. Над 800 са събраните подписи от родители и граждани против закриването на детска градина "Васил Левски" във Видин.

Ученици и учители от Мездра създадоха компютърна игра. Озаглавена е "Из дебрите на българската история", а целта и е да направи часовете по-интересни и разнообразни. Играта е достъпна за свободна игра и в Интернет.

Във виртуална среда младежи представят пред свои връстници във Видин какви са рисковете от употреба на наркотици и алкохол при управление на велосипед. Кампанията започна от гимназията с преподаване на чужди езици в града.  Дейностите се изпълняват по програмата на  Европейския съюз за подкрепа на образованието, младежта и спорта „Еразъм +”. Очакванията са, че в кампанията ще бъдат обхванато над 600 млади хора.

Ученици от СУ "Иван Вазов" - Мездра взеха участие в международен дигитален лагер в Италия. В обучението се включиха над 120 ученици, придружавани от учители, от различни региони на Италия, България и Испания. Те се съревноваваха в сферата на дигиталните технологии, с фокус върху развитието на уменията, необходими за ефективно прилагане при решаване на проблеми, използване на публично говорене и разработване на инициативи в областта на STEM дисциплините.

 
Два конкурса по повод 150 години от създаването на берковското читалище. Конкурсите се организират от къща музей "Иван Вазов" Берковица, съвместно с Община Берковица, по повод честване на 150 години НЧ "Иван Вазов – 1872” – Берковица.


До 7:00 часа на 21 април се спира топлоподаването във Враца, съобщават от Топлофикация Враца. Причината - изграждането на нови газопроводи.


Благотворителен базар в помощ на бездомни животни организират във Видин. Ще се предлагат ръчно изработени изделия, тефтери, химикалки, чаши и други сувенири. Организатор е сдружението за защита на животните "Добрина, Хуманност, Състрадание" Видин. Базарът ще се проведе в 3 последователни дни от 20 до 22 април, във видинския търговски център.


С представители на местния бизнес във Враца ще се срещнат финансови експерти от Българската банка за развитие. На 20 април, сряда, ще бъдат представени възможностите за финансиране от държавната банка, сред които най-новите анти-инфлационни продукти, кредитите за хотелиерския и ресторантьорския бранш, продуктите за стартиращи предприятия и творчески индустрии, както и програмата на ББР за зелена енергия.


Военна техника ще бъде показана утре,19 април във Видин. По време на събитието "Видин и българската армия с поглед към бъдещето" ще може да бъде разгледано въоръжението и оборудването на Българската армия, както и различна военна техника. Проявата ще бъде открита т 11:00 ч. пред Спортна зала "Фестивална". А при лоши метеорологични условия изложението ще се проведе в залата. В емисията следва прогноза за времето.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Катастрофа блокира пътя за Брегово

Катастрофа блокира движението в двете посоки по пътя Видин - Брегово, преди разклона за Майор Узуново.  По информация на Радио Видин, цистерна се е ударила в мантинелата, има тежко пострадал и разлив на гориво. Прави се оглед от криминолози, на мястото на инцидента има линейка и пожарен автомобил.  Всички МПС изчакват на място и движението..

публикувано на 08.10.24 в 22:10

Снимката на 8 октомври 2024 година

Общо 45 случая на остри заразни заболявания са регистрирани з a седмица в Монтанско , показват данните на здравните власти. 26 от тях са на болни от COVID-19. Регистрирани са и четири случая на варицела, както и един вирусен хепатит. През седмицата нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания е завишено,..

публикувано на 08.10.24 в 18:05

Читалището във Видин обяви конкурс за есе

Народно читалище "Цвят 1870" във Видин , със съдействието на Регионално управление на образованието,  обявява  Литературен конкурс за есе п о повод Деня на народните будители, 1 ноември . Темата е "Народните будители и техните поуки".  Право на участие имат всички ученици от V до ХІІ клас.  Литературните творби в обем до 2 стандартни..

публикувано на 08.10.24 в 16:54

Прокуратурата обвини мъж за грабеж в игрална зала в Оряхово

Районна прокуратура – Враца привлече в качеството на обвиняем 26-годишен мъж по досъдебно производство за извършен грабеж . Престъплението е извършено тази сутрин, около 05:30 часа в игрална зала в Оряхово . Извършителят заплашил с нож крупие в обекта и отнел 3302 лева от оборота.  Задържаният за престъплението мъж е направил самопризнания и..

публикувано на 08.10.24 в 16:34

Подвижна секция ще има на изборите за кмет в Габровница

Назначиха една подвижна секция за извънредните избори за кмет в монтанското село Габровница . Вотът е на 20 октомври. Общинската избирателна комисия в Монтана назначи една подвижна секция от 6-ма членове за кметските избори в Габровница. Десет жители на селото са изявили желание да гласуват в домовете си поради невъзможност да отидат до..

публикувано на 08.10.24 в 15:06

"Дунавски изгрев" е новата книга на видинчанина Петър Петров

Краеведът от Видин Петър Петров издаде н ова книга със заглавие "Дунавски изгрев" . Изданието е сборник, в който авторът събира свои и чужди разкази, поезия, статии и афоризми от региона. Чрез книгата се старая да преоткривам видинската литературна история, каза  Петър Петров : "Те са едно богатство на нашия край и в техните творби са..

публикувано на 08.10.24 в 15:00

Монтана отбелязва Деня на архивиста с две изложби

Две изложби ще бъдат представени в Държавен архив - Монтана  на 10 октомври . Поводът е Денят на архивиста, който се отбелязва на тази дата. Събитието ще включва представяне на дигитална експозиция „Георги Йорданов - първият директор на Държавен архив - Монтана. Живот и дело“ по повод 95 години от неговото рождение и откриване на художествената..

публикувано на 08.10.24 в 14:24