Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади фермери с успехи от състезание

4
Снимка: Професионална гимназия по транспорт Владимир Петков Минчев Владимирово

Ученици от гимназията в с. Владимирово се класираха за Национален етап на състезанието "Млад фермер". Отборът от трима млади фермери на Професионална гимназия по транспорт "Владимир Петков Минчев" завоюва отборно второ място на регионално състезание в Шумен. Общо 11 училища са взели участие във форума. Уменията и знанията на учениците са оценявани от професори и доценти от Пловдивския университет, каза за Радио ВИДИН Момчил Кръстев, учител по теория на селското стопанство в гимназията:


"Просто конкуренцията беше жестока. Всеки иска да покаже знанията си. Учителите искат да покажат учениците си... И се оказа, че нашите деца са може да се каже най-подготвените в случая. Все пак шуменци участваха в родното си училище. Много добра организация, беше и ректора на Пловдивския университет... Прибираме се и следващия формат, националния естествено е по-голям стресът, продължаваме с подготовката..."


Освен като отбор, младите фермери от Владимирово впечатлиха и с индивидуални постижения. Ива Василева зае първо място в модул "Животновъдството" (Хигиена на млекодобива). Ученичката в 12 клас специалност "Механизация на селското стопанство" споделя, че не е очаквала такова класиране:


"Състезанието беше на ниво, имаше доста голяма конкуренция, не очаквах, че ще постигна това място. Но когато полагаш усилия, го постигаш... Състезанието включваше миене на вимето, изсушаване на вимето, слагане на доилния агрегат, след това проверка. След това трябва да се запечата вимето. След това трябва да се измие доилния апарат, това е".


Августина Миленова от 11 клас в специалност "Механизация на селското стопанство" завоюва две втори места в модул "Растениевъдството" (Присаждане на лоза и разпознаване на семена):


"Ами за присаждането на лозичките, трябваше да направим 5 лозички. Имахме основа и подложка, с точна ножица трябваше да ги присадим. Бяхме пак по един човек от отбор. А за семената- табло с 30 семена и се връчва лист, в който записваме вида на културата и нейната класификация..."


Бисер Славчов, също от 11 клас в специалност "Пътни строителни машини" е първи в "Механизация на селското стопанство" (теоретичен тест Безопасност на движението по пътищата). За да стане първи е трябвало да кара колесен трактор и да решава листовки.


"Като отбор се справихме доста добре. С колесния трактор пак също се справих добре. Вкъщи си четох правилника, листовките си четох. Взех ги с максимален брой точки..."


Националният етап на състезанието "Млад фермер", в което учениците от Владимирово ще участват, ще се проведе в Ямбол в средата на май.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Niki R:ce": Зъболекарят е ваш приятел

Профилактиката е най-доброто, което може да направите за вашето денталното здраве. Не трябва да се страхувате от зъболекаря, той е ваш приятел. Това казаха в "Час при зъболекаря" младите изпълнители Никол Ризова и Цветан Маринов от "Niki R:ce". Двамата са заедно и  на сцената, и в живота, даже и в зъболекарския кабинет, защото посещават един и същ..

публикувано на 29.07.24 в 17:41

Кръстиха улица в София на името на Видинския митрополит Неофит

Улица в София вече носи името на Видинския митрополит Неофит. Предложението е на професор Вили Лилков от "Синя София", заместник - председател на Столичния общинския съв ет, който е родом от Видин.  "Софийският Общински съвет гласува едно мое предложение за преименуване на 11 улици в район "Люлин", по-точно микрорайон "Люлин - 1". В този..

публикувано на 29.07.24 в 15:55

Ще се превърне ли Рабишкото езеро в блато?

Състоянието на езерото "Рабиша" край Белоградчик е проблем, който много скоро може да се превърне и в екологичен. От няколко години се наблюдава заблатяване, а нивото все повече намалява.  Александър Александров е от Враца, но често посещава езерото, изкарвайки около месец на брега му. Освен запален къмпингар и приключенец, Александър..

публикувано на 29.07.24 в 15:04

Настолни игри на английски език организират във Враца

За осми път във Враца ще се проведе инициативата  "English Board game night" -   "Настолни игри на английски език".  Събитието е организирано от клуба по настолни игри към " Младежкия център" във Враца, а целта е да се усъвършенства езикът,   каза Никола Живков , младежки работник в Младежкия център. " Целта на събитието е да позволи..

публикувано на 29.07.24 в 14:26

Господ никого не подтиска и на никого не налага тежко бреме

Петата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Евангелското четиво ни напомня за Божието величие и Неговата любов към човешкия род. “И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им” /Мат.8:34/. "Иди си от нас, махни се от нашите предели! – така говорел народът, който..

публикувано на 28.07.24 в 08:00

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20