Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредно изменение на ЗДвП: какви са предлаганите промени

Снимка: Радио Видин

97-ма промяна се подготвя в закона-рекордьор: този за движение по пътищата. Предлаганите от МВР изменения, публикувани на сайта на ведомството за обществено обсъждане, са насочени в две основни посоки: намаляване на излишните административни изисквания и дигитализация, както и увеличаване на наказанията за основните нарушения. 

Промените касаят най-вече реда за връчване на актове за установяване на административни нарушения и наказателни постановления, фишове и електронни фишове. Готви се регламентирането на нов ред, който да осигури бързина и своевременност при осъществяването на административнонаказателната отговорност за нарушения на правилата за движение по пътищата. Според МВР това ще способства за постигането на превантивния и възпитателен ефект на административното наказание.

Едно от най-съществените изменения: нямате право да карате, ако имате фиш или акт, и от налагането е минал повече от месец, а не сте си изтърпели наказанието - тоест не сте платили глобата. Полицаите проверяват дали дължите глоби в единната информационна система чрез таблетите си.

Проектът предвижда максималната скорост по българските магистрали, която преди години правителството на Борисов увеличи на 140 км/ч, отново да стане 130 км/ч. Вече се забранява стъпването върху магистрала или скоростен път на превозни средства категории А1, А2 и В1.

Синият талон най-после отива в историята, както обеща преди време министърът за електронното управление. Водачът вече е длъжен да предоставя при проверка само шофьорската си книжка. Отпада и нуждата да носите хартиения документ за ГТП.

Стикерът на Гражданска отговорност също остава в историята. Наличието на валидна застраховка ще се проверява от полицаите чрез таблетите им. 

Законопроектът предвижда фолиото да се забрани изцяло върху предното и предните странични стъкла.

МВР смята да компенсира неефективността при събиране на задълженията, като ги направи задължително условие за минаване на годишен технически преглед. Досега задължително бе само да сте платили пътния данък и да имате "Гражданска отговорност".

Ако искате да карате в България автомобил с регистрационни номера от държава извън ЕС, вече ще можете да го правите в продължение на цяла година след влизането в страната, а не само три месеца.

В проектозакона е вписано, че служителите на МВР могат да провеждат заснемане и от необозначени автомобили.

Полицаите вече ще имат право да спират от движение автомобили с техническа неизправност, включително с твърде високо съдържание на вредни вещества в отработилите газове, с твърде високи нива на шума и при премахнати шумозаглушители от изпускателната система.

Проектозаконът предвижда сериозно затягане на наказанията за шофьори, хванати повторно зад волана след употреба на алкохол - тогава книжката се отнема за срок от две години и се заплаща двойна глоба (тя сега е 500 лева за концентрация между 0.5 и 0.8 промила, и 1000 лева за между 0.8 и 1.2). Водачи, които са "системни" нарушители - тоест хващани за трети път - плащат тройна глоба и губят книжката си за три години.

До момента глобата за неизпълнение нарежданията на полицаите, отказ да си предоставите документите или неправилно монтиране на регистрационните номера бе между 50 и 200 лева. Сега вече е твърдо 200 лева.

Увеличават се наказанията за участие в нерегламентирани състезания по пътищата - особено при повторно нарушение, когато санкцията вече ще бъде 5000 лева и лишаване от книжка за три години.

Досега глобата за автомобил с размери или натоварване на ос, надхвърлящи разрешеното от Министерство на регионалното развитие, беше от 500 до 3000 лева. Занапред ще е фиксирана на 3000 лева. 

600 лева ще е санкцията, ако карате без книжка.

500 лева ще е глобата, ако блъснете знак.

Водачите, които карат в аварийната лента на магистрала или навлязат в еднопосочно движение на магистрален път срещу движението, се глобяват 1000 лева и губят права за три месеца. При повторно нарушение глобата се увеличава от 4000 лева до 6000 лева, а книжката се отнема вече за цяла година.

Ако не предоставите автомобила си в срок за годишен технически преглед, вече ще дължите 100 лева глоба, а досега беше 50 лева.

Отново се затягат санкциите за превишена скорост и се връща отнемането на книжката - сега за срок от два месеца. Това е валидно при превишение с над 40 км/ч в града и при превишение с над 50 км/ч на междуградски път. Глобите са 600 лева, като извън града за всеки 5 км/ч над 50-те се добавят още 50 лева. 

30 лева глоба, ако не си носите документите. До момента за забравени документи глобата беше 10 лева. Под "документи" се имат предвид шофьорска книжка и свидетелство за регистрация на автомобила,

Неправилно паркиране, каране в неправилна лента, отнемане на предимство, неспазване на знак "Стоп" - всички тези нарушения досега се наказваха с 20 лева глоба. Предложението е тя да стане 100 лева.

50 лева ще бъде глобата за хвърляне на боклуци на пътното платно.

Поставяне на предпазни колани и правилно обезопасяване на децата в автомобила, нулева толерантност към водачи, употребили алкохол и наркотици, по-високо качество на пътните настилки, засилен контрол и по-висока събираемост на глобите за нарушители. Това са основните приоритети, които набелязаха участниците в координационна среща между представители на правителството и експерти по пътна безопасност.

Обществено обсъждане ще приключи на 13 май тази година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10