Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Нова ферма с френски овце в Рабиша

5
Снимка: Радио ВИДИН


Дни преди Великден влизаме в овцефермата на председателя на видинския съюз на зърнопроизводителите Жечко Андрейнски, за да разберем защо един зърнопроизводител решава да влезе в редиците на животновъдите във времена, в които фермери фалират и разпродават животните си. 


От година Жечко Андрейнски отглежда елитно стадо овце от френската месодайна порода Ил дьо франс. Овцевъдството е допълваща дейност на зърнопроизводството, но той се отнася с необходимата отговорност към новото си занимание. 

На площ около 13 декара е разположена овцефермата в Рабиша, има и складове за съхраняване на зърно- царевица, пшеница и ечемик, както и склад за сеното и сламата. Изградил е животновъдния обект по мярка 4.1 от Програмата за развитие на селските райони. Започва да я изгражда почти от нулата. Инвестицията по проекта е около 2 милиона лева- за основното хале, а европейското финансиране е 50 %. Със собствени средства за около 300 хиляди лева са купени животните. 

Проекта се подготвя от 2016 година, фермата започва да функционира средата на 2020 година. Парите са много, но и бюрокрацията е много, казва Жечко Андрейнски.

"Нещата тръгнаха лекичко, но с течение на времето се натъкнахме на редица трудности. ...Много...към Фонд "Земеделие", особено при строителството- много бюрокрация. А идеята трябва да бъде- да се даде възможност да се изграждат обекти и да се работи. Да, не е лошо да има контрол, но да тръгнат и да мерят дебелината на цимента, тухлите, ъглите- това за мен са кокошкарски неща... Аз не познавам човек, който е оцелял през тези години и да не се занимава сериозно и професионално... " 

Над 400 са овцете в момента, а според бизнесплана в проекта, който изпълнява, до третата година трябва да ги увеличи до 500 глави. Овцете се отглеждат оборно, за да се опазят от болести, за тях се грижат трима гледачи и ветеринарен доктор на повикване, храненето е механизирано. Независим е от пазара на фуражи, защото си ги произвежда сам. За фураж използва протеиновите култури, които така или иначе имат задължение да сеят. 

Породата е продуктивна, избира я, за да е малко по-независим от работна ръка- което е и основен проблем при животновъдите. Убеден е, че който иска и има желание, се научава. 

Субсидиите, които получава, са минимални, но Жечко Андрейнски не се оплаква- нито от работата, нито от липсата на клиенти- особено по празниците. За тази година има намерение да изгради покрит навес, където животните ще се отглеждат целогодишно, подготвя проект и за мобилна кланица по мярка 4.2 - така ще затвори цикъла на производство. 

Вероятно това е печелившата формула- да знаеш, че успехът зависи само от теб и твоята упоритост. 

Повече за породата чуйте повече в звуковия файл.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Деца, използващи вейпове

За риска от употребата на вейп сред младите хора и какво не разбират родителите

Младежи се пристрастява към никотина чрез пушенето на така наречения вейп - електронна цигара с течност, съдържаща никотин, примесен с ароматни вещества. До тях достигат и такива със забранени субстанции като хексахидроканабинола, а за употребата им се заговори след инциденти, един от които с фатален изход.  Проблемът не е от скоро и бумът им сред..

публикувано на 07.02.25 в 17:21

Спират ли шофьорите на пешеходни пътеки?

Днес ще си говорим за безопасността по пътищата, най-вече в градска обстановка. Зимните месеци са едни от най-опасните за движението заради лошото време и по-голямата продължителност на тъмната част от денонощието. Поводът за репортажа ни е случка, която беше споделена в социалните мрежи от видинчанин. Ето какво написа той:  "Добър вечер!..

публикувано на 07.02.25 в 17:10

Романът "P.S. Убийците" - различното криминале

През 2010 г. Америка среща Европа, когато Джеймс Патерсън (автор на бестселъри №1 в САЩ) и Лиза Марклунд (автор на бестселъри №1 в Швеция) обединяват усилия, за да създадат пикантен, задъхан и завладяващ трилър в духа на най-добрите традиции в жанра. Резултатът е романът „P.S. Убийците“. Шведската журналистка Деси Ларшон получава в..

публикувано на 07.02.25 в 17:10

От хоби до професия: Мадлен Рачева и магията на фотографията

"Професия хоби"  днес ни запознава с хобито на Мадлен Рачева от Видин , която е от онези хора, които успешно съчетават страстта си с професията си. От малка тя е омагьосана от света на фотографията и въпреки че започва като любител, с времето хобито ѝ се превръща в сериозно занимание, което разкрива пред нея нови светове и възможности. Днес..

публикувано на 07.02.25 в 16:00

Малко кученце с голямо сърце: Как Капучино спаси Кристина

В днешното издание на "97 лапи и 1 опашка" ще ви представим нещо супер сладко, което не можем да изпием, но пък го обожаваме - и това е… Капучино! А не, няма да пием капучино, ще се наслаждаваме на едно от най-невероятните кученца, които са били гости при нас. И не, не е случайно, че се казва Капучино - цветът му е кафяв, а породата му е Той..

публикувано на 07.02.25 в 15:30

19 семейства с дългогодишен брак ще бъдат наградени в Белоградчик

Над 40 общини се включват в 14-то честване на Седмицата на брака в България, която отбелязваме от 7-и до 14 февруари. Събитията и инициативите имат за цел да подчертаят значението на стабилните семейни отношения и да предоставят възможности за вдъхновение и подкрепа за съвременните семейства. Седмицата на брака е повод за съпрузите да..

публикувано на 07.02.25 в 15:05

Февруари- време за засаждане на разсади

Обикновено през февруари започва подготовката на разсади. От качествения разсад до голяма степен зависи и добрата реколта. Има ли тънкости и стъпки, които да следваме при производството на разсад за пипер и домати- съветите в "Земята, която ни храни" са от агронома Янислав Цветанов: "Първите стъпки, които трябва да се спазват- качествени и..

публикувано на 07.02.25 в 13:07