Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-ниско ДДС, таван на цените, необлагаем минимум- как властта ще бори инфлацията?

Снимка: Радио ВИДИН

Годишният темп на инфлация се ускори през март за 13-и пореден месец, достигайки 12,4% спрямо 10% през февруари, показват данните на Националния статистически институт. Това е най-високото й ниво от юли 2008 г. Само за месец потребителските цени се повишиха с 2,2%, транспортните - със 7,9%, на храните и безалкохолните напитки - с 3,3%, в хотелите и ресторантите - с 2,8%.

Финансовият министър Асен Василев обяви, че до две седмици ще бъдат обобщени всички предложения за овладяване на инфлационния натиск и пакетът от мерки ще бъде готов преди актуализацията на бюджета през лятото. “Най-големият инфлационен натиск идва по линия на хранителната верига, продоволствието и там трябва да бъдат насочени голяма част от мерките. Другият голям натиск, който най-вероятно ще се появи, ще дойде по линия на металите”, коментира той.

Премиерът Кирил Петков също обясни, че правителството обсъжда въвеждането на мерки заради инфлацията и високите цени:

"Очаквам предложението на Министерство на финансите за ДДС за хляба, плодовете и зеленчуците."

Повече от 2/3 от българите твърдят, че изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, това сочат данните на Националния статистически институт. Проучването е направено преди покачването на цените от началото на тази година. Близо половината от българите (48.7%) не могат да си позволят да посрещнат със собствени средства неочаквани разходи в размер до 370 лева. 13.7% от лицата в домакинствата са имали през предходното тримесечие финансови затруднения при плащането навреме на заем/ипотека/наем/жилищни разходи за основното жилище, посочват от НСИ. Средната удовлетвореност от финансовото положение на домакинствата, измерена по скала от 0 до 10, е 4.61.

Управляващата коалиция коментира какви мерки могат да бъдат приложени в България, за да се ограничи инфлацията и обедняването на хората. Министърът на икономиката Корнелия Нинова обясни, че таванът на цените и необлагаемият минимум са темите, по които в коалицията няма единомислие.

"Имаме поне начало на съгласие да направим в няколко посоки мерки. Първо данъчни мерки. Намаляване на ДДС на някои храни, което е много отдавнашна битка на БСП, хляб, плодове и зеленчуци, включително и нулева ставка се обсъжда. Намаляване на акциз и ДДС на горива, на ток, на парно и вода – това са стоките, които КЕВР определя цените и това гарантира, че те ще бъдат по-ниски. Както и облагане на свръхпечалбите, натрупани в енергийните дружества. Това обхваща и държавните и частните, защото решението да се вземе дивидент само от държавните енергийни дружества поставя държавния и частния сектор в неравнопоставено положение, а по конституция те са равнопоставени, а и не е справедливо да се вземат всички пари от държавните, а да се оставят в частните дружества, затова обмисляме и въвеждане на едно такова допълнително облагане върху свръхпечалбите натрупани, заради инфлацията", каза Нинова.

Въвеждането на таван на цените не е добро управленско решение и ни връща към отречени практики отпреди 1989 г. Това заяви Деница Сачева, депутат от ГЕРБ, бивш министър на труда и социалната политика.

"Таван на цените имаше преди 1989 г. и знаете до какво доведе това. Подобна мярка по никакъв начин не може да повлияе добре на пазара. Представете си, че на дадена стока и намалее цената, това означава ли, че търговците трябва да задържат цените именно на този таван? Това не е добро управленско решение“, каза тя пред БГНЕС.

Според нея изходът е да се намали ставката на ДДС на всички храни или да се направят качествени енергийни помощи за бизнеса.

"Ние сме страна-член на ЕС и ако трябва да правим някакви диференцирани ставки, те трябва да са за всички храни, не могат да бъдат само за тези от български произход. Най-доброто, разбира се, е да се направят достатъчно добри и качествени помощи за бизнеса за цената на електроенергията, защото от там може да се дръпне спирачката на непрекъснато галопиращите цени в момента“, заяви Сачева.

"Нивата на инфлацията със сигурност са притеснителни и високи. Лошо е, тъй като това очевидно води до обедняване на населението. Ръстът на минималната заплата вече е "изяден" от инфлацията. Същото важи и за пенсиите", коментира икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика:

"Аз съм скептично настроен към желанието да се диференцира ДДС за определени стоки. Не мисля, че видяхме ефекти от миналото през пандемията намаляване на данъка за книги, някои детски стоки и в ресторантите. По принцип в нашата данъчна система балансът, който работи, е "за всички по равно, но с ниски ставки". По отношение на ДДС това би работило- да намалим голямата ставка за всички стоки, а не за конкретни. Таван на цените ми се струва, че няма как да се случи. Чисто икономически е безумие, особено за стоки, които са свободни за търговия, като олиото. Налагането на таван винаги може да ги пренасочи към чужди пазари. Все пак сме отворена икономика и няма как да го спрем."

Какви биха могли да са работещите мерки за справяне с инфлацията?

"Според мен със сигурност ще видим някаква компенсация на доходите, най-вероятно касаещи пенсиите. Най-вероятно ще има дебат и за минималната работна заплата и за други плащания от бюджета- социални помощи и т.н. Както и секторни мерки, които под една или друга форма могат да "отпушат" повече конкуренция, повече алтернативи, така че цената на определени стоки да не бъде допълнително завишавана от някакви изкривявания на пазара. Просто нямаме онова оръжие, с което от утре да стопираме инфлацията. Надявам се инфлацията да не надвиши все пак 14-15%. Това зависи от успокоение на ситуацията в Украйна и от спад на цените на енергийните суровини."

Повече- в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42