Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-ниско ДДС, таван на цените, необлагаем минимум- как властта ще бори инфлацията?

Снимка: Радио ВИДИН

Годишният темп на инфлация се ускори през март за 13-и пореден месец, достигайки 12,4% спрямо 10% през февруари, показват данните на Националния статистически институт. Това е най-високото й ниво от юли 2008 г. Само за месец потребителските цени се повишиха с 2,2%, транспортните - със 7,9%, на храните и безалкохолните напитки - с 3,3%, в хотелите и ресторантите - с 2,8%.

Финансовият министър Асен Василев обяви, че до две седмици ще бъдат обобщени всички предложения за овладяване на инфлационния натиск и пакетът от мерки ще бъде готов преди актуализацията на бюджета през лятото. “Най-големият инфлационен натиск идва по линия на хранителната верига, продоволствието и там трябва да бъдат насочени голяма част от мерките. Другият голям натиск, който най-вероятно ще се появи, ще дойде по линия на металите”, коментира той.

Премиерът Кирил Петков също обясни, че правителството обсъжда въвеждането на мерки заради инфлацията и високите цени:

"Очаквам предложението на Министерство на финансите за ДДС за хляба, плодовете и зеленчуците."

Повече от 2/3 от българите твърдят, че изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, това сочат данните на Националния статистически институт. Проучването е направено преди покачването на цените от началото на тази година. Близо половината от българите (48.7%) не могат да си позволят да посрещнат със собствени средства неочаквани разходи в размер до 370 лева. 13.7% от лицата в домакинствата са имали през предходното тримесечие финансови затруднения при плащането навреме на заем/ипотека/наем/жилищни разходи за основното жилище, посочват от НСИ. Средната удовлетвореност от финансовото положение на домакинствата, измерена по скала от 0 до 10, е 4.61.

Управляващата коалиция коментира какви мерки могат да бъдат приложени в България, за да се ограничи инфлацията и обедняването на хората. Министърът на икономиката Корнелия Нинова обясни, че таванът на цените и необлагаемият минимум са темите, по които в коалицията няма единомислие.

"Имаме поне начало на съгласие да направим в няколко посоки мерки. Първо данъчни мерки. Намаляване на ДДС на някои храни, което е много отдавнашна битка на БСП, хляб, плодове и зеленчуци, включително и нулева ставка се обсъжда. Намаляване на акциз и ДДС на горива, на ток, на парно и вода – това са стоките, които КЕВР определя цените и това гарантира, че те ще бъдат по-ниски. Както и облагане на свръхпечалбите, натрупани в енергийните дружества. Това обхваща и държавните и частните, защото решението да се вземе дивидент само от държавните енергийни дружества поставя държавния и частния сектор в неравнопоставено положение, а по конституция те са равнопоставени, а и не е справедливо да се вземат всички пари от държавните, а да се оставят в частните дружества, затова обмисляме и въвеждане на едно такова допълнително облагане върху свръхпечалбите натрупани, заради инфлацията", каза Нинова.

Въвеждането на таван на цените не е добро управленско решение и ни връща към отречени практики отпреди 1989 г. Това заяви Деница Сачева, депутат от ГЕРБ, бивш министър на труда и социалната политика.

"Таван на цените имаше преди 1989 г. и знаете до какво доведе това. Подобна мярка по никакъв начин не може да повлияе добре на пазара. Представете си, че на дадена стока и намалее цената, това означава ли, че търговците трябва да задържат цените именно на този таван? Това не е добро управленско решение“, каза тя пред БГНЕС.

Според нея изходът е да се намали ставката на ДДС на всички храни или да се направят качествени енергийни помощи за бизнеса.

"Ние сме страна-член на ЕС и ако трябва да правим някакви диференцирани ставки, те трябва да са за всички храни, не могат да бъдат само за тези от български произход. Най-доброто, разбира се, е да се направят достатъчно добри и качествени помощи за бизнеса за цената на електроенергията, защото от там може да се дръпне спирачката на непрекъснато галопиращите цени в момента“, заяви Сачева.

"Нивата на инфлацията със сигурност са притеснителни и високи. Лошо е, тъй като това очевидно води до обедняване на населението. Ръстът на минималната заплата вече е "изяден" от инфлацията. Същото важи и за пенсиите", коментира икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика:

"Аз съм скептично настроен към желанието да се диференцира ДДС за определени стоки. Не мисля, че видяхме ефекти от миналото през пандемията намаляване на данъка за книги, някои детски стоки и в ресторантите. По принцип в нашата данъчна система балансът, който работи, е "за всички по равно, но с ниски ставки". По отношение на ДДС това би работило- да намалим голямата ставка за всички стоки, а не за конкретни. Таван на цените ми се струва, че няма как да се случи. Чисто икономически е безумие, особено за стоки, които са свободни за търговия, като олиото. Налагането на таван винаги може да ги пренасочи към чужди пазари. Все пак сме отворена икономика и няма как да го спрем."

Какви биха могли да са работещите мерки за справяне с инфлацията?

"Според мен със сигурност ще видим някаква компенсация на доходите, най-вероятно касаещи пенсиите. Най-вероятно ще има дебат и за минималната работна заплата и за други плащания от бюджета- социални помощи и т.н. Както и секторни мерки, които под една или друга форма могат да "отпушат" повече конкуренция, повече алтернативи, така че цената на определени стоки да не бъде допълнително завишавана от някакви изкривявания на пазара. Просто нямаме онова оръжие, с което от утре да стопираме инфлацията. Надявам се инфлацията да не надвиши все пак 14-15%. Това зависи от успокоение на ситуацията в Украйна и от спад на цените на енергийните суровини."

Повече- в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03