Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИТ секторът с инициативи в подкрепа на проекта за Северозападен универститет

Снимка: архив


Обсъжда се Северозападният университет да бъде широкообхватен - да има педагогически, икономически и софтуерни специалности, обясни Кирил Кунгалов, изпълнителен директор на компания, работеща в ИТ сектора. Софтуерни инженери от региона подкрепят идеята със свои инициативи, а наскоро Кирил Кунгалов се срещна и с министъра на образованието проф. Николай Денков.

"Самата инициатива за срещата с министър Денков е гражданска. Част от ИТ сектора подготвихме проект за университет. Срещата беше осъществена със съдействието на депутата от "Продължаваме промяната" Деница Симеонова, която също присъства на нея. Въпросът за северозападен университет стои на дневен ред. Повече от час дискутирахме с министър Денков как би изглеждало едно такова висше учебно заведение, естествено във връзка с реформите във висшето образование, които предстоят. Това, което мога да кажа от срещата, е, че имаме съгласие за това, че Северозападна България трябва да има висше учебно заведение, т. нар. Северозападен университет. Говорихме по въпроса, че би било добре той да бъде по-широкообхватен - да има педагогически специалности, да има икономически специалисти. Ние предложихме да има и катедра по софтуерно и хардуерно инженерство, с което реално погледнато местният бизнес искаме да помогнем на идеята", каза Кирил Кунгалов.

От ИТ сектора смятат, че чрез висшето образование могат да се привлекат млади хора към региона.

"За никого не е тайна, че в момента сме на едно от последните места чисто икономически в ЕС и основната причина е, че младите хора, кадрите, които реално погледнато поддържат икономиката и социалния живот, изтичат в София или някои други големи градове или в чужбина. Тоест, първата стъпка, която искаме да осъществим с един такъв университет, е да може да задържаме и да насочваме млади хора към региона, за да може да привлечем погледите на инвеститори, на бизнеса и на хората, които са тръгнали оттук, да се върнат, защото имаме един прекрасен регион, който би могъл да бъде много по-добре изглеждащ на европейската карта", добави ИТ специалистът. 

Според Кирил Кунгалов средства за построяването на Северозападен университет са осигурени. Предстоят следващите стъпки, които са чисто административни. Част от работещите в ИТ сектора започват работа по разглеждане на условията за акредитация на факултетите към университета, за да  могат по този начин да подпомогнат процеса по създаване на университета.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00